четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8555 прочитания

    WomenWhoCode вече и с клон в България

    Организацията подкрепя жените с интерес в сферата на програмирането
    24 октомври 2016, 16:13 a+ a- a

    В България беше открит местен клон на международната нестопанска организация, подкрепяща жените с интерес в сферата на програмирането, WomenWhoCode (Жени, които пишат код). По време на събитието бяха представени и директорите на локалния клон на организацията Ваня Кирицова, старши мениджър информационен дизайн, VMware Bulgaria и Евелина Крумова, продуктов мениджър, VMware Bulgaria.

    WomenWhoCode (WWC) функционира изцяло на доброволни начала, като от 2011 година до сега под нейна егида са организирани над 4200 безплатни събития с техническа насоченост по целия свят, раздадени са повече от един милион щатски долара под формата на стипендии за образование и билети за технически конференции. Членовете на WWC са инвестирали над 50 000 часа в презентиране и обучение на технически теми, както и менторинг за развиване на лидерски умения.

    Българският клон на WomenWhoCode ще подкрепя целите на глобалната организация, които са свързани с насърчаване професионалното израстване на жените в ИТ чрез развиване на техните технически и лидерски умения, като в същото време работи за промяна на съществуващите стереотипи, че инженерството е мъжка професия.

    За целта местният клон ще организира ежемесечни безплатни събития за дамите с интерес в технологиите с участие на жени експерти в различни ИТ области. Първата инициатива ще се проведе на 24 ноември в офиса на VMware Bulgaria, като темата ще бъде свързана с Machine Learning. Събитието ще бъде обявено на страницата на организацията на WomenWhoCode и платформата Meet-up.

    Според статистика на Women Who Code все повече жени, заети в ИТ сферата, имат нужда от перспективи за развитие и ролеви модели на жени лидери в индустрията, за да бъдат по-успешни в работата си. Данните показват, че компаниите, които имат високо представителство на жени на изпълнителни и мениджмънт позиции постигат с 34% по-добра възвръщаемост на инвестициите сравнено с компании с ниско представителство на жени в управленския състав.

    Очаква се до 2020 година в ИТ в световен мащаб да бъдат създадени 1.4 милиона работни позиции за софтуерни инженери, но според прогнозите 1 милион от тях няма да могат да бъдат запълнени чрез традиционните канали за наемане на кадри.

    „VMware е глобален партньор на WomenWhoCode, като компанията ни е помогнала да бъдат разкрити клонове на организацията в Бангалор (Индия), Пекин (Китай) и Пало Алто (Калифорния). Сега това се случва и в България, където се намира и най-големият R&D център на VMware в Европа. Разнообразието в екипите на VMware винаги е било ключова съставка за успеха на компанията в световен мащаб. Убедена съм, че с тази инициатива ще създадем среда, в която все повече дами ще намерят вдъхновение и успешни модели за развитие в ИТ сферата“, каза Ваня Кирицова, старши мениджър информационен дизайн, VMware Bulgaria.

    „Недостигът на кадри е основното предизвикателство пред ИТ компаниите в България. Вярваме, че създаването на възможности за реализация и развитие на жените в технологичния сектор, ще помогне да променим тази негативна тенденция.“ сподели Диана Стефанова, управляващ директор, VMware Bulgaria.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС