събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9275 прочитания

    Къде в България въздухът е най-мръсен?

    Видин е на челните места наред с големите градове като Бургас, София, Пловдив, Горна Оряховица и Плевен
    31 януари 2017, 11:00 a+ a- a

    Видин се нарежда на челните места по замърсяване на въздуха наред с големите градове като Бургас, София, Пловдив, Горна Оряховица, Плевен и други, в които има работеща икономика, повече жители, съответно и автомобили.   

    В ежедневния бюлетин за качеството на атмосферния въздух в страната, от 1 до 26 януари, в 23 от дните, Видин е с превишени показатели на фините прахови частици, коментира БНР. Измерените превишения варират от един до близо 6 пъти. Само в три от дните на януари Видин не е в таблицата.

    „Видин е с най-замърсен въздух. Битовото отопление с въглища и дърва е основен фактор на замърсяване. Правили сме замервания както през лятото, така и през зимата. И през летния период състоянието на въздуха не е така лошо”. Това каза тази сутрин в предавенето „Здравей, България” на Нова телевизия Валери Серафимов, директор на дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда”. 

    По думите му причина за замърсяването е както битовото отопление, така и автомобилното движение. Сред замърсителите е и опесъчаването и осоляването на булевардите в зимния период.

    Ето къде в страната въздухът е най-мръсен по данни на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към 30 януари 2017:

    В доклад на Изпълнителната агенция по околна среда за влияние на превишените нива на фините прахови частици върху човешкото здраве пише, че прахът е основен атмосферен замърсител на въздуха. Вредният му здравен ефект зависи главно от размера и химичния състав на праховите частици. Прахът постъпва в организма предимно чрез дихателната система, при което по-едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици достигат до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на фините прахови частици. 

    Какво представляват финните прахови частици и защо са толкова опасни? 

    Спрямо размера фините прахови частици се разделят на: ФПЧ10 - частици с диаметър под 10 микрона и ФПЧ2.5 – частици с диаметър под 2.5 микрона.

    Фините прахови частици се емитират директно в атмосферата (първични ФПЧ) или се формират в атмосферата (вторични ФПЧ). Главните прекурсорни газове за вторичните частици са SO2, NOX, NH3 и летливи органични съединения.  

    Първичните фини прахови частици произхождат от природни източници или антропогенни източници. Природните източници включват морска сол, естествено суспендиран прах, полени, емисии от горски пожари и вулканична пепел. Антропогенните източници включват изгаряне на горива в термични електроцентрали, инсинератори, битово отопление за домакинствата, изгаряне на горива за превозни средства, износване на превозните средства (гуми и спирачки), емисии от износване на пътните платна, както и други видове антропогенен прах. В градовете значителни местни източници са изгорели газове от автомобилите, повторно суспендиране на праха на пътя, както и изгарянето на дърва, горива или въглища за битово отопление. Това са всички източници, емитиращи близо до повърхността на земята, които водят до значително въздействие върху нивата на ФПЧ в околната среда.

    Фините прахови частици навлизат в дихателната система, като причиняват много здравословни проблеми. Те имат вреден ефект и върху околната среда - намаляват видимостта, влияят върху климата и могат да увредят и сградите в зависимост от състава си.  

    Замърсяването с ФПЧ10 продължава да бъде основен проблем за качеството на атмосферния въздух на национално ниво. Източник на регистрираните наднормени замърсявания са битовите, транспортните и промишлените дейности на територията на съответните общини, както и замърсените и лошо поддържани пътни настилки. Допълнителен принос към замърсяването на атмосферния въздух с прахови частици оказва и влиянието на неблагоприятните климатични условия в страната като продължителното време с ниска скорост на вятъра и продължителни засушавания.   

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство