петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3196 прочитания

    Българите плащат по-активно дълговете си през лятото

    Покачването на цените на горивата е довело до ръст на междуфирмената задлъжнялост, посочват от Асоциацията на колекторските агенции в България
    01 август 2012, 11:57 a+ a- a

    Българите плащали по-редовно задълженията си през юни спрямо предходния месец. Това показва индексът на събираемостта (ИНС) на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).

    Докато през май тази година година ИНС се равнява на 119.3, то месец по-късно той вече е 121.9. Това анализаторите от асоциацията отдават на по-високата сезонна заетост през лятото в комбинация с липсата на сметки за парно и по-ниските такси за електричество.

    От АКАБГ отчитат също, че младите хора са били по-активни в изплащането на задълженията си през лятото. За юни асоциацията регистрира ръст с около 23% в събираемостта на дълговете на хората до 30 години в сравнение с тази на по-възрастните. Това се дължи най-вече на факта, че сезонно заетите са предимно млади хора, които работят на морето.

    Позитивна тенденция се наблюдава и по отношение на събираемостта на годишна база. Индексът е бил с над 5 пункта по-нисък през месец юни на 2011. От АКАБГ разчитат покачването на събираемостта на дълговете на хората за година като сигнал за цялостно стабилизиране на икономиката и на приходите на хората.

    От друга страна по-активното покриване на задълженията говори за растящата финансова култура на потребителите, считат от асоциацията. Според АКАБГ времената, в които много българи вземаха прибързани и неразумни решения за кредити, които не могат да изплащат, вече са минало.

    Продължава обаче тенденцията в натрупването на задължения по потребителските кредити. При 25% през май този тип дългове са нараснали с допълнителни 3% през юни, което в рамките на месец представлява сериозен ръст, отбелязват от АКАБГ.

    Причината за нарастващите задължения по потребителски заеми се дължи до голяма степен на решението на хората да предприемат сезонни дейности като ремонти например. Все още има и случаи на изтегляне на потребителски кредит за лятна почивка, отчитат от асоциацията.

    Експертите обаче не са оптимисти по отношение на междуфирмената задлъжнялост. Като една от причините за нарастването на фирмените заеми от АКАБГ посочват покачването на цените на горивата.

    Онези фирми, чиято дейност е тясно свързана с потреблението на гориво, все по-често съкращават персонала си, за да се справят с разходите, като обикновено това са малки и средни предприятия, допълват от асоциацията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 14 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 19 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк