вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9817 прочитания

    Саша Безуханова: Стереотипът, че инженерната кариера е мъжка професия, трябва да бъде преодолян

    40% от завършилите инженерни специалности в България са момичета, но голяма част от тях избират публичния сектор
    19 септември 2012, 16:46 a+ a- a

    Вижте видео със Саша Безуханова

    „В България 40 процента от завършилите инженерни специалности са момичета. Факт е обаче, че ако се погледне статистиката и кариерното ориентиране след това, много от тях избират да продължат като преподаватели или в държавния сектор”, каза пред Еconomy.bg Cаша Безуханова, която в момента отговаря за бизнеса на НР в 63 страни, а вече е и председател на новосъздадената организация Български център на жените в технологиите.

    По думите на Безуханова дамите имат своите обективни аргументи, които са свързани най-вече със семейството, но има и стереотипи като например, че инженерната и научната кариера е територия на мъжете. „Ние искаме да преодолеем тези стереотипи и момичета, които имат талант и предразположеност към такъв тип кариерно развитие да бъдат окуражени”, обясни Безуханова. Тя подчерта, че в своята кариера никога не е чувствала ограничение заради това, че е жена, а като предимство отчита факта, че ако си талантлив, по-лесно се открояваш.

    Новосъздадената организация е част от Европейската платформа на жените в технологиите, която е под егидата на вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по дигиталната политика г-жа Нели Круз. Учредители на Българския център са жени на водещи ИТ позиции, експерти по НR и комуникации и изявени жени в науката.

    Вижте видео от първата кръгла маса, която организира Българският център на жените в технологиите

    По време на първата кръгла маса, която центърът организира, Саша Безуханова цитира изследване на Европейската комисия и консултантската компания McKinsey, според което, ако до 2035 съотношението на професионално участие на мъжете и жените с висококвалифицирани професии се съхрани, Европа ще има потребност от 24 милиона квалифицирани експерти. 

    Изследването също така показва, че ако само 50% от жените, които завършват висше образование продължават своя професионална реализация по професията, за която са се подготвили, тази липса ще бъде едва три милиона. „Затова и на европейско и световно ниво се създаде една среда, в която жените да бъдат стимулирани да развиват своята кариера и квалификация по специалността, която са завършили”, обясни Безуханова. Тя подчерта, че целта не е да бъде създадена женска организация, а такава, която подкрепя конкурентоспособносттана Европа и България, като създава стимули за преодоляването на тези обективни бариери.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 минути
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 56 минути
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 2 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 5 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 6 часа
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 7 часа