петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13942 прочитания

    С Bitcoin няма да се притеснявате от фалит на банка

    За предимствата, недостатъците и бъдещето на виртуалната валута Bitcoin вижте какво сподели в интервю за Economy.bg известният Bitcoin eксперт Трейс Майер
    06 юни 2013, 12:12 a+ a- a

    Трейс Майер е известен Bitcoin анализатор, предприемач, инвеститор, журналист. Съавтор е на книгата „Bitcoin Beginner’s Guide” и на „A Lawyer's Take On Bitcoin And Taxes”.
    Майер е част от редакционния борд на Bitcoin Magazine. Той е чест коментатор в телевизии като BBC, ABC, NBC, FOX. Американецът има дипломи по счетоводство и право.
    Потърсихме г-н Майер за коментар по темата за виртуалната валута Bitcoin, която през последните месеци се превърна в истински феномен.

    Г-н Майер, използвате ли Bitcoin и ако да, откога?
    Започнах да експериментирам с Bitcoin преди няколко години. Оттогава постоянно го използвам за всякакви покупки, а за бизнес - преди повече от две години.

    Как и къде използвате Bitcoin?
    Плащам с Bitcoin за различни стоки и услуги. Плащам така за дизайнерски и технологични услуги, за регистрация на домейни и уебхостинг, както и за много други малки транзакции.

    Вижте какво е Bitcoin и как работи?

    Как хората могат да използват Bitcoin? Какво трябва да знаят те за виртуалната валута?
    Смятам, че е най-добре, когато хората започнат да използват Bitcoin, да мислят за това като за експеримент и като някакъв вид обучение. Така че купете си бит-монети за 100-200 долара и се опитайте да намерите сигурен начин да ги обезпечите, да ги трансферирате и т.н. Купете си стоки от различни търговци и се поучете от опита. Хората трябва да разберат, че Bitcoin е технология и като всяка друга тя изисква старание и упоритост, за да се разбере. Ситуацията с Bitcoin е като с използването на Интернет и имейла в началото.

    Какви са предимствата и недостатъците на Bitcoin?
    Транзакциите с Bitcoin се осъществяват на момента, количеството Bitcoin-и в обръщение е ограничено, така че няма как да има хиперинфлация. Не съществува опция за сторниране и когато купуваш стоки и услуги с бит-монети, знаеш, че наистина си платил.
    Тези предимства могат да се окажат и недостатъци, тъй като има хора, които чрез злонамерени атаки може да откраднат парите ви, които трудно можете да възстановите.

    Къде се приемат Bitcoin разплащания?
    Bitcoin разплащания се приемат от много различни търговци като Namecheap.com, Wordpress.com, beesbrothers.com и редица други, които можете да намерите тук.

    Как е гарантирана сигурността на тези разплащания?
    Bitcoin изисква хората сами да поемат отговорност за парите и гарантирането на сигурността на компютъра си. Това може да стане доста лесно, като високи нива на сигурност, при които човек може да съхранява спокойно бит-монети за 1 млн. долара, могат да бъдат достигнати лесно и евтино чрез използването на „офлайн портфейл” като Amory (www.bitcoinarmory.com).

    Как може да се попречи Bitcoin да се използва за престъпни цели?
    Bitcoin е просто математика и като математиката той е неутрален. Така че най-добрият начин да се попречи на престъпници да използват Bitcoin за целите си е те да бъдат убедени да не се захващат с престъпна дейност. Bitcoin може да допринесе за това, като намали разхода за защита, което в комбинация с разумно поведение от хората ще обезсмисли икономически престъпната цел.

    Как Bitcoin променя финансите?
    Количеството Bitcoin-и в обръщение е ограничено, така че не може да се стигне до хиперинфлация или както с хартиените пари до печатане на нови. Тук няма защо да се притеснявате от фалит на банка или от спасяване на банка. Транзакциите са много по-прозрачни. Всичко това прави финансите много по-ефективни.

    Какво е бъдещето на тази валута?
    Смятам, че Bitcoin е една успешна концепция, която ще продължи да се разраства и която ще бъде приета (основно в Интернет) като особено ефективен и пестящ средства начин на разплащане.

    Може ли тази виртуална валута да замести хартиените пари?
    Съмнявам се Bitcoin да замести скоро долара, еврото, йената или другите валути. Може би след 20 години Bitcoin ще има същата тежест като тях, но дори и това е малко вероятно.

    Можем ли да очакваме властите да се опитат да наложат някакъв контрол върху тази дигитална валута?
    Властите по начало искат да контролират всичко и всички, така че ще е нормално да предположим, че те ще се опитат да наложат контрол върху Bitcoin. Но характеристиките на Bitcoin го правят изключително труден, да не кажем и невъзможен за контролиране.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 9 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 10 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 11 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 14 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк