петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6277 прочитания

    Готов ли е пазарът на труда за предизвикателствата на бъдещето?

    Вижте какво споделиха представители на бизнеса и държавата по време на дискусия, организирана от БАУХ
    18 декември 2013, 17:40 a+ a- a

    Вижте откриването на форума от Геновева Бакърджиева, изпълнителен директор на БАУХ

    Необходима е широка обществената дискусия за развитие на образованието и обединяване на усилията на бизнеса, образователните институции и държавата с оглед посрещане на бъдещите нужди пазара на труда. Това подчертаха участниците в провелата се на 17 декември дискусия на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ). 

    Форумът под надслов „Умения и иновации. Как пазарът на труда се готви за предизвикателствата на бъдещето“ разгледа тематиката в светлината на иновациите, които бизнесът все повече интегрира в ежедневната си практика, и уменията, които служителите трябва да имат, за да ги прилагат и развиват.  Основен акцент бе недостигът на подготвени кадри за ИТ индустрията, която е стратегически сектор за българската икономика.

    „С тази дискусия искаме да поставим начало на поредица от активности по темата за бизнеса и образованието през следващите години“, каза при откриването на форума Геновева Бакърджиева, изпълнителен директор на БАУХ.

    Какво показват данните на БСК за жизнения цикъл на квалификациите?

    „Компаниите не купуват вече работно време и труд, а знания и умения. Дипломите вече не са на първо място, коментира Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към БСК. По време на форума той представи ново изследване за жизнения цикъл на квалификациите. Данните показват, че жизненият цикъл на компетенциите в ИТ сектора е само 4 години, в инженерните специалности – 7 години, а за финансистите – 9 години. 

    Посреща ли пазарът на труда нуждите на ИТ сектора?

    Стамен Кочков, член на УС на БАСКОМ, очерта основните предизвикателства пред ИТ сектора. Той изнесе данни, според които секторът би могъл да допринесе в пъти повече за брутния вътрешен продукт на страната, ако имаше достатъчно подготвени кадри. В момента приносът на ИТ индустрията за БВП е 650 млн. лв. и ако се поддържат същите темпове на растеж, до 10 години би бил 1.7 млрд. лв., а ако има достатъчно подготвени кадри би бил двоен - около 3,8 млрд. лв. По неговите думи до края на 2015-та индустрията има потенциал да наеме 3 пъти повече специалисти, отколкото има в момента. 

    Какви са функциите на държавата и какви мерки предвижда занапред, за да отговори на нуждите на пазара на труда?

    Позицията на държавата представи доц. д-р Мария Фъртунова, директор дирекция „Висше образование на МОН. Както и другите участници във форума, тя също отбеляза, че държавата има нужда от по-добро взаимодействие с бизнеса, за да отговори на бъдещите предизвикателства. Фъртунова сподели данни за това в кои специалности се обучават най-много студенти в момента и кои са най-желаните специалности. Тя призова участниците в събитието да се включат в обществената дискусия за стратегията за развитие на висшето образование. 

     

    Как може да бъде повишено качеството на образованието? Адекватен ли е традиционният модел на образование на нуждите на пазара на труда? Как трябва да се променят обучението в университетите и методите на преподаване, за да се произведат нужните специалисти? Готова ли е държавата да промени източниците си на събиране на информация за пазара на труда и има ли нужния капацитет, за да прогнозира бъдещите нужди? Това са някои от въпросите, които участници в дискусията поставиха пред тримата експерти.
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове