петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13482 прочитания

    Microsoft България: Инвестирали сме над 2 млн. долара в образованието в България през последните 10 години

    Вижте какво сподели Петър Иванов, изпълнителен директор на компанията, за инициативата Microsoft YouthSpark, пред Economy.bg
    09 април 2014, 14:51 a+ a- a

    Дигиталните умения са ключови за всяка професия. 90% от работните позиции в бъдеще ще изискват ИТ умения. Според данни на Евростат броят на завършилите научни, технологични, инженерни и математически дисциплини в България е около 5% в сравнение с близо 11% във Великобритания, Германия, Гърция и Ирландия.
    Една от компаниите, ангажирана с подкрепа на българските младежи за справяне с предизвикателствата на пазара на труда, е Microsoft. Миналата година компанията даде старта на инициативата YouthSpark у нас, чиято цел е да даде възможност на млади българи да придобият ИТ умения. Първият YouthSpark проект в страната е „Кариера в ИТ“. Част от YouthSpark са и инициативите в подкрепа на предприемачеството Imagine Cup, DreamSpark, BizSpark и DigiGirlz.

    Потърсихме изпълнителния директор на Microsoft България Петър Иванов, за да разкаже повече за програмата YouthSpark у нас и дали подобна инвестиция си струва.

    Г-н Иванов, как се развива инициативата Microsoft YouthSpark в България?
    Бих казал, че общите усилия на Майкрософт България и нашите партньори донесоха много добри резултати. През изминалите 12 месеца компанията е дарила софтуер на неправителствени организации в страната на стойност над 140 000 долара чрез програмата ни за дарение на софтуер, която се управлява от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ в България, представител на международния ни партньор TechSоup Global. YouthSpark инициативите в подкрепа на предприемачеството Imagine Cup, DreamSpark и BizSpark стават все по-популярни. В BizSpark участват над 200 стартъпа, а DreamSpark регистрира над 22 000 продуктови даунлода. Тази година очакваме 15 отбора да се състезават на локалните финали на Imagine Cup на 11 април, което е с 25% повече от миналата. Ще се радвам да видя много от тези студентски проекти, реализирани впоследствие като успешни стартъпи подобно на компаниите Nimero и Jumpido, както и Gym Realm, които в момента продължават работата си с помощта на финансиране от инвестиционните фондове Eleven и LAUNCHub.
    Част от успеха на програмата Microsoft YouthSpark в България са и добрите резултати по проекта "Кариера в ИТ" на FEBA Alumni (Сдружението на възпитаниците на Стопански факултет към СУ "Св. Климент Охридски"), кофинансиран през 2013 с YouthSpark кеш грант в размер 49 800 долара от Microsoft.

    Какво представлява проектът „Кариера в ИТ”?
    С проекта си "Кариера в ИТ" FEBA Alumni работи за намаляване на голямата разлика в уменията и възможностите на младежите от различните региони в България. През изминалата 2013 екипът им успя да достигне до активните млади хора в над 20 града предимно от Северозападна и Североизточна България, които са с най-неблагоприятни икономически показатели. В кампанията са участвали над 15 преподаватели от Стопански факултет към СУ и над 20 активни членове от Алумни клуба на Сдружението, които са успешни и реализирани професионалисти, най-често предприемачи или управляващи директори на големи български фирми или офиси на мултинационални компании. Те са се ангажирали лично в програмата за кариерно консултиране и менторство.
    През 2014 г. "Кариера в ИТ" ще се насочи към нови 20 000 ученици от средните училища в страната. Те ще имат достъп до обучения по ИКТ, по предприемачество в партньорство със Стопанския факултет на СУ "Св. Кл. Охридски", курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да придобият практически опит чрез менторство. Целта на FEBA Alumni е да реализира нова активна кампания за популяризиране на възможностите за кариера в ИТ и да достигне до максимален брой млади хора във възрастовата група 15-19 г. Концепцията на „Кариера в ИТ“ през тази година ще е да се създаде набор от материали за обучение и различни практически сценарии, които учениците трябва да решат с акцент върху приложенията за мобилни устройства, електронна търговия и разработка на ИКТ продукти и услуги. FEBA Alumni използва и ще продължи да популяризира социалната онлайн среда за електронно общуване Office 365 for Education. От Сдружението очакват поне 2000 активни млади хора да имат възможност за обучение в Microsoft IT Academy.
    Тази година Майкрософт България връчи нов грант от близо 50 000 долара на неправителствената организация, за да продължи дейността си по „Кариера в ИТ“. Този проект е с нарастваща значимост предвид актуализираните данни за увеличаващата се младежка безработица в рамките на ЕС и у нас (по данни на Евростат през януари 2014 над 5.5 милиона младежи в Европа са безработни, което е 23.4% от населението между 15 и 24 г., а у нас са над 30%). Същевременно има голямо несъответствие между търсенето и предлагането на пазара на труда – през следващите години близо 700 000 работни места ще останат незаети в ИТ индустрията в рамките на Европа, защото търсещите работа нямат нужната квалификация. В допълнение 90% от свободните работни позиции през следващите години ще изискват някаква степен на компютърна грамотност или т.нар. digital skills.

    Как и защо избрахте да си сътрудничите със СУ „Св. Климент Охридски”?
    Проектът „Кариера в ИТ“ не се реализира от Софийски университет, а от Сдружението на възпитаниците на Стопански факултет към СУ “Свети Климент Охридски“, което е неправителствена организация на Алумни клуба. Тяхната кандидатура беше избрана и одобрена чрез конкурс, който проведохме на локално ниво за реализация на проект в полза на младежи на възраст между 16-24 години, който работи в посока намаляване на разликата във възможностите за образование, заетост и предприемачество. Доволни сме от партньорството си със Сдружението, защото през изминалата година те работиха успешно не само с ученици, но включиха в проекти и други представители на бизнеса като ментори, както и преподаватели от университета. Това означава, че повече хора се ангажират с проблема за намаляване на младежката безработица. Вие знаете, че когато една кауза стане лична, тогава човек влага много повече усилия и резултатите не закъсняват.

    Планирате ли да работите и с други университети?
    С всички университети партнираме успешно чрез YouthSpark инициативите ни DreamSpark и Imagine Cup. Традиционно всяка година организираме във всяко висше учебно заведение Дни на иновациите и демонстрации на най-новите технологии, организираме лекции за студентите с атрактивни лектори. Отделно във всеки университет имаме активна програма от т.нар. MSP (Microsoft Student Partners) – студенти, за които осигуряваме развитие на ИТ уменията, участие в нашата общност от MSP студенти по света и в технологични събития и други.

    Как ще се развива програмата YouthSpark у нас в бъдеще?
    През тази година ще продължим работата си съвместно с FEBA Alumni и ФРГИ, както и по DreamSpark, BizSpark и Imagine Cup. С ФРГИ планираме съвместно събитие на 14 април на тема „Технологии за добра кауза“, което ще посрещне около сто представители на НПО общността в България. През миналата година представихме и DigiGirlz инициативата, която отново е под шапката на YouthSpark програмата и вече имаше 2 издания у нас с участието на над 100 момичета и техни преподаватели от средни училища в страната. Идеята на DigiGirlz е да разчупи стереотипите, че ИТ е чисто мъжка професия, и да говори за възможностите за професионална реализация пред младите дами. Планираме да продължим работата си в тази посока и заедно с партньори да организираме в страната срещи с практически сесии за повишаване на ИТ уменията.
    Преди няколко седмици обявихме официално и партньорството на Microsoft Ventures с инвестиционните фондове Eleven и LAUNCHub. Ние работим с двете организации от създаването им през 2012, подпомагайки стартиращи компании чрез менторство, технологични ресурси и бизнес контакти. Обявеното партньорство с Microsoft Ventures има глобален обхват. Първоначално обаче то ще се фокусира върху идентифициране на стартиращи компании от региона на ЦИЕ и България включително, чиито проекти имат потенциал за пазарна реализация и растеж. Ние ще предоставим свои международни експерти, които да се включат в менторските програми на двата инвестиционни фонда, и ресурси за стартъпите, вкл. софтуерни инструменти, тестови устройства и поддръжка в подготовката на проектите им за представяне на международни пазари.

    Как инвестицията в подобна инициатива се възвръща към компанията?
    Искаме да сме сигурни, че най-ценният ни ресурс – младите хора – ще получат необходимото образование за общество, в което всеки има равни възможности. Ето защо подпомагаме българското образование в дългосрочен план и през последните 10 години от компанията сме инвестирали над 2 млн. долара чрез програмата си "Партньори в познанието" и други съпътстващи инициативи на Microsoft YouthSpark. Радвам се, че намираме съмишленици като Eleven и LAUNCHub в стремежа си да осигурим витална бизнес среда за младите предприемачи у нас, защото те са част от бизнес общността, която осигурява работа на над 87 милиона души в региона на Европа, и са източник на технологични иновации, които развиват не само ИТ сектора, но и обществото ни като цяло.
    Надявам се, че всички тези наши усилия ще провокират създаването и израстването на други успешни стартъпи от България като Nimero/ Jumpido и Gym Realm.

     

    Как инициативата YouthSpark подкрепя развитието на български младежи, вижте какво споделиха участници в програмата:

    Кирил Русев, съ-основател и управител на Jumpido:
    „Българският офис на Майкрософт винаги е бил активно ангажиран с успеха на стартиращите компании в страната. Програми като Imagine Cup и BizSpark, които предоставят целия софтуер на корпорацията безплатно и осигуряват „сцена“ да представиш идеята си, са оромно улеснение за екипи като нас. Самите представители на компанията са винаги готови да помогнат с допълнителни консултации и контакти. Подобни партньорства ще направят стартирането на бизнес още по-лесно и се надявам, че повече компании като нас ще се възползват от предоставените възможности”.
    Jumpido е компания от портфолиото на LAUNCHub, разработваща софтуерни решения за забавно поднасяне на образователни теми по математика в началното училище. Кирил Русев и колегите му стартират като участници в Imagine Cup и печелят локалните финали в България през 2009 с проекта си Envision, след което представят страната и на международните Imagine Cup финали в Египет. След участието си там Кирил и съотборниците му основава собствена компания, която внедрява софтуера си за подобряване на качеството на образованието в над 15% от българските училища и в последствие започва работа по Jumpido.

     

    Димитър Георгиев, управител на GymRealm:
    “Imagine Cup беше незаменим помощник в това да разбера по-добре моята идея, както и да се срещна с хора, които могат да ми помогнат в нейната реализация. Последвалото партньорство чрез BizSpark е прекрасно допълнение за започване на един нов и технологичен продукт. Хората от Майкрософт България ни помогнаха и да станем и BizSpark Plus членове, което ни даде практически неограничен “облачен” ресурс, за да разработим нашата идея. Помощта на BizSpark/BizSpark Plus и фондове като Eleven и LAUNCHub, правят екосистемата благоприятна за развитие на стартъп компании и за насърчаване на млади и предприемчиви хора”.
    Димитър и колегите му в момента работят по проекта си с помощта на инвестиция от Eleven. Те са едни от успешните участници в локалните финали на Imagine cup през 2012.

     

    Ивелина Василева, участник в проекта „Кариера в ИТ“:
    “Проектът „ Кариера в ИТ“ създаде много нови възможности за мен. Обучението по проекта ми помогна да задълбоча своите знания и умения за информационните технологии и да усвоя нови такива, които са ми от полза във всяко едно начинание, а сертификатите, които имах възможността да придобия, са едно силно начало за кариерното ми развитие както в сферата на ИТ, така и извън нея”.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 16 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 16 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам