петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2386 прочитания

    Ключът към по-ефективната работа: Работете по-малко

    Дългите часове работа убиват производителността
    11 август 2014, 11:19 a+ a- a

    След като най-богатият човек в света Карлос Слим се обяви за въвеждане на тридневна седмица, темата за преработването поде и авторитетното американско списание The Atlantic.

    В статия със заглавие „За да работите по-добре, работете по-малко” авторът Коуди Делистрати твърди, че колкото повече работим, толкова по-малко продуктивни сме.

    Според него въпреки че времето, в което работим, е правопропорционално на нашата продуктивност, това съотношение става обратнопропорционално в определена точка.

    По думите му дългите часове работа често водят до разсеяност, която убива производителността. Той дава пример с т.нар. „закон на Паркинсон”, според който всяка работа се разраства толкова, че да запълни времето, отпуснато за свършването й. Изводът според Делистрати е: „Работете по-малко и ще сте склонни да работите по-добре”.

    Той дава пример с французите, които почиват през целия август. По този начин те избягват преработването, отбелязва авторът. А този ваканционен период дава дивиденти.

    „Въпреки че Франция има своите икономически проблеми, по-малко от 9% от служителите в страната работят „много дълги часове”. Франция и е една от страните в света, където балансът между работата и личния живот е най-добър”, посочва Делистрати.

    „Преработването в най-добрия случай е безсмислено, а в най-лошия - действително вредно. То диктува нашето физическо и психическо здраве, времето, което прекарваме със семейството, и често се корени в собственото ни желание да придадем благороден характер на работата, да се чувстваме продуктивни (дори да не сме такива) и да сме в състояние да кажем на другите хора: "Зает съм", като признак на социален престиж”, коментира авторът.

    Той дава и друг пример, като цитира проучване на Андерс Ериксон, професор по психология във Florida State University, проведено в Берлин. Според това изследване количеството време, което успелите музиканти репетират всеки ден, е изненадващо малко - само 90 минути. В действителност най-успелите музиканти не само свирят по-малко, но и си взимат повече почивки през деня и прекъсват своите репетиции, когато се почувстват уморени или стресирани.

    „Отдавна е известно, че преработването причинява стрес. То води и до загуба на интерес към работния процес, тъй като вниманието просто не може да поддържано повече от 50 часа седмично”, подчертава Делистрати. Посочва, че дори Хенри Форд е бил наясно с проблема с преработването, след като е намалил работната седмица на своите служители от 48 на 40 часа. Той смятал, че полагането на труд повече от 40 часа седмично кара служителите да допускат много грешки, както пише в своята автобиография „Моят живот и работа”.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 59 секунди
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се елиминира и времето, през което един инвеститор оценява България
    преди 4 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 1 час
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 16 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България