четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10286 прочитания

    Каква е икономическата цена на депресията?

    Британският експерт д-р Сара Евънс-Лако пред Economy.bg
    25 август 2014, 13:33 a+ a- a

    Според Световната здравна организация (СЗО) след 20 години много повече хора ще страдат от депресии, отколкото от каквито и да е други заболявания. Смъртта на американския комик Робин Уилямс, страдал от депресия, провокира оживена дискусия в цял свят по отношение на причините и симптомите на болестта.
    В момента депресията засяга 30 милиона граждани на ЕС, което причинява на бизнеса годишни загуби от 92 милиарда евро. Това установи скорошно проучване на специалисти от авторитетните лондонски университети London School of Economics и King's College. Проучването обхваща над 7 хиляди души в работоспособна възраст от Франция, Италия, Испания, Германия, Великобритания, Дания и Турция.

    Economy.bg се свърза с един от авторите на проучването – д-р Сара Еванс Лако, преподавател и изследовател в King's College London, за да ни разкаже повече за икономическите последици от депресията.

    Д-р Евънс-Лако, какви са симптомите на депресията?
    Симптомите на депресията са комплексни и може да варират за отделните хора. Като цяло хора с депресия може да се чувстват тъжни, изгубени и да изгубят интерес към нещата, които са им доставяли удоволствие. Важно е да се отбележи, че можем да говорим за депресия, ако симптомите са налице няколко седмици или месеци и пречат на работата ви, социалния и семейния живот. Разбира се трябва да се прави разлика между по-лека и по-тежка депресия.

    Каква е разликата между депресията и чувството на тъга?
    Не бива да бъркаме двете състояния. Да си тъжен и дори да изпитваш скръб са нормални емоции, които трябва да изпитваме и които са важни във всекидневния ни живот. Тъгата може да дойде и да си отиде и все още ще има неща, които хората ще очакват с нетърпение. Депресията е трайна, а хората с депресия не се наслаждават на нещата, на които обичайно се радват. Освен това те може да са песимистично настроени относно бъдещето.

    Имате ли данни колко хора в Европа страдат от депресия?
    Депресията засяга около 30 млн. граждани от ЕС.

    Икономическата криза увеличи ли броя на хората, страдащи от депресия?
    Рисковете от психични проблеми се увеличават по време на икономическа криза. Редица проучвания показват връзка между безработицата и бедността и сериозни ментални проблеми, като депресия и самоубийство. В ЕС се наблюдава повишение на случаите на самоубийства, свързани с рецесията. В страни като Гърция, които бяха най-сериозно засегнати от кризата, случаите на самоубийства се увеличиха с 60% от 2007. Много е важно да се оказва подкрепа на хора с психични проблеми в такива периоди. Трябва да се направи всичко възможно тези хора да не се чувстват изключени и заклеймени.

    Как депресията засяга бизнеса в Европа? Каква е икономическата цена на депресията?
    Проучването ни установи, че депресията струва на работодателите в Европа 92 млрд. евро годишно. Депресията е свързана с голям брой отсъствия от работа заради ползване на болничен и краткосрочна нетрудоспособност. Въпреки това работодателите осъзнават, че депресията е често срещано явление, което не могат да пренебрегнат. Инициативи като Target Depression in the Workplace http://targetdepression.com/ се опитват да намерят адекватни решения на проблеми, свързани с депресията на работното място. Разработването на програми в подкрепа на служители с депресия биха допринесли за увеличаване на трудоспособността им.

    Какви са характеристиките (социално-демографски и поведенчески) на служителите, които е по-вероятно да страдат от депресия?
    Нашето проучване показа, че разведените жени, работещи почасово, е по-вероятно да страдат от депресия. Друго, което показа нашето изследване, е, че служители, които са завършили университет, е по-малко вероятно да си вземат почивка от работа, когато се чувстват депресирани, или ако го направят, те трудно биха признали причината пред своя работодател.

    Служителите от кои страни е по-вероятно да споделят на работодателите си, че страдат от депресия?
    Проучването ни показа, че италианците е по-малко вероятно да споделят, че страдат от депресия в сравнение с британците или турците.

    Различават ли се реакциите на мениджърите от страните в Европа по отношение на служителите им, страдащи от депресия?
    Изследването ни показа, че мениджърите от Дания са по-благоразположени и е по-малко вероятно да дискриминират служителите си, страдащи от депресия, в сравнение с колегите им от Европа. Същевременно данните ни сочат, че мениджърите във Франция и Испания е най-вероятно да препоръчат на свой служител да потърси професионална помощ за депресията си.

    Кой е най-добрият подход, който мениджърите биха могли да използват спрямо служители с депресия?
    Въпреки че много се говори за психичните заболявания, обезпокоително е да се отбележи, че все още е налице обществена стигма, свързана с депресията, и много работодатели не се справят адекватно с нея. Някои мениджъри предпочитат да не обсъждат депресията на служителя, а избягването на въпроса само допринася за цялостното игнориране на менталното заболяване и не помага нито на компанията, нито на служителя.
    Да се предложи гъвкаво работно време и почивка може да е полезно, но изолацията не е задължително най-добрата стратегия, защото не стимулира социалното интегриране, а именно от това има нужда депресирания човек. По-добър начин за справяне с душевно заболяване е мениджърите да предложат директна помощ на депресираните служители. Мениджърите имат важна роля за създаването на подкрепяща работна среда, която насърчава социалното приемане. По този начин служителите биха се чувствали по-спокойни да обсъдят потенциален психически проблем.

    Съществува ли наистина връзка между креативността и психичните заболявания?
    Някои хора могат да използват креативни задачи или изкуство като начин да се справят с психичното си заболяване. Така те могат да дадат външен израз на болката и да я преодолеят. Знаем, че има много хора, занимаващи се с изкуство, които страдат от психични заболявания и че сред тях тези заболявания са по-често срещани, отколкото при останалата част от населението. Въпреки това има много хора на изкуството, които не страдат от никакви ментални заболявания.

    Защо депресията е често срещана сред основателите на стартиращи компании?
    Не съм сигурна, че има доказателства, които потвърждават това.

    Усещането за провал ли предизвиква най-често депресията?
    Няма една единствена причина за появата на депресията. Тя може да се развие в следствие на различни фактори. Понякога стресово събитие или психологическа травма могат да предизвикат депресия. Някои хора имат и генетична предразположеност към депресия, което прави развитието на заболяването по-вероятно. Обикновено, ако тези различни фактори са налице, може да се стигне до депресия.

    Много хора не разбират как забавни хора, като актьорът и комик Робин Уилямс, може да страдат от депресия. Има ли връзка между депресията и хумора?
    Както при креативността, хуморът може да е начин да дадеш външен израз и да се справиш с емоционалните трудности.

    Каква е връзката между депресията и самоубийствата?
    Съществува силна връзка между самоубийствата и психичните заболявания, особено депресията. Все пак има много хора с депресия, които не се правили опити за самоубийство.

    Как можем да преодолеем депресията?
    Важното е да се разбере, че има ефективни лечения на депресията, вследствие на които хората, страдащи от нея, се възстановяват напълно. Стигмата, свързана с депресията, може да попречи на хората да потърсят лечение. Много хора, страдащи от депресия, биват заклеймявани и дискриминирани, което затруднява лечението и възстановяването им. Като общество ние трябва да подкрепяме и интегрираме хората, страдащи от депресия, да им осигуряваме добра грижа и да не се страхуваме да говорим с тях, за да може те да се почувстват подкрепяни и да се възстановят.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 7 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 8 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 9 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 11 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк