събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8344 прочитания

    Започва състезание за студенти „HR в действие”

    Как можете да се включите, какви са условията и наградите за победителите, разказва Полина Господинова - експерт „Програми и проекти” в Българска асоциация за управление на хора
    25 септември 2014, 11:29 a+ a- a

    Полина Господинова - експерт „Програми и проекти” в Българска асоциация за управление на хора

    Българската асоциация за управление на хора стартира състезание за студенти под името „HR в действие”. Целта е студенти от специалности, свързани с управление на човешките ресурси от цялата страна, да намерят приложение на усвоените в университета знания и умения в реалните предизвикателства на HR функцията.

    Повече за самото състезание, кой може да се включи, какви са условията и наградите за победителите, разказва Полина Господинова - експерт „Програми и проекти” в  Българска асоциация за управление на хора.

    Какво представлява състезанието „HR в действие”?

    Разкажете ни за вашата нова инициатива „HR в действие”?
    HR в действие е най-новият проект на Българска асоциация за управление на хора. Той адресира проблема за връзката между бизнеса и образованието, който е приоритетна тема за асоциацията. Ние и преди сме организирали и провеждали различни събития на тази темата, но сега решихме да подходим по нов начин. „HR в действие” представлява състезание за студенти, в които, разделени в отбори по двама, ще разрешават практически HR казуси, зададени от компании членове на асоциацията. Целта ни е, от една страна, да дадем възможност на студентите да видят на практика какво представлява HR функцията, а от друга, компаниите да видят своите собствени казуси през погледа на младите хора.

    Как реагира бизнесът на тази инициатива?
    Доста добре. Имайки предвид, че за първи път провеждаме конкурса, вече имаме девет компании, които проявиха желание да се включат в инициативата. Те са много разнообразни като профил. Имаме представители от различни сектори – производство, телекомуникации, банковия сектор, сектора на информационните услуги, разработването на онлайн игри. Имаме също и HR консултантски компании.

    Какви ще бъдат казусите, по които ще работят студентите?


    Какво ще представляват казусите?
    Общото между казусите е това, че всички ще бъдат изключително предизвикателни и насочени да стимулират креативното мислене на отборите. Конкретното съдържание и формат на съответния казус ще зависи изцяло от компания, която го разработва и задава. Самата компания определя и изискванията за решението, както и критериите, по които ще го оценява. Това, което ще се стремим да избягваме, са чисто юридически казуси, които изискват ровене в Кодекса на труда и други нормативни актове. Ще се стремим наистина към казуси, които могат да разкрият потенциала, знанията и уменията на студентите.

    Кой и как може да се включи в състезанието?
    Състезанието е отворено за студенти от различни бакалавърски и магистърски програми, свързани с управлението на хора. Дефинирахме условието за специалностите толкова общо, тъй като се оказа, че в университетите има различни програми, които по същество са свързани с управлението на човешки ресурси,  но наименованията са изключително различни. Затова решихме да оставим специалностите без конкретни наименования.

    Кой и как може да се включи?

    Регистрирането на отборите става онлайн, през сайта на конкурса.  Не е задължително студентите в отбора да бъдат от една и съща специалност, курс или университет.  Другото важно е, че всеки отбор участва в решаването на един казус, като предварително, още при регистрацията си, отборите подреждат компаниите, започвайки от задачата, по която най-много искат да работят. След това ние ще се постараем максимално да отговорим на очакванията им.

    Кога отборите ще получат казусите?
    Самият конкурс преминава през няколко фази. В момента сме на етап набиране на отбори, които да се включат. Когато сформираме всички отбори, те ще получат и казусите си. Предвидили сме достатъчно време за работа по тях. Решенията след това ще бъдат оценявани от самите компании. Асоциацията ще подпомага административно процеса, без обаче да се намесва в оценката на отборите. Очакваме през декември да станат ясни и победителите. Накрая конкурсът ще завърши със събитие, на което ще представим всички отбори пред по-широка аудитория, защото сме убедени, че ще предложат решения, интересни и за най-опитните професионалисти.

    Колко време ще имат за решаване на казусите? В други подобни състезания обикновено разполагат с ограничено време.
    Ще имат доста повече време. Почти месец, в който те ще могат да работят и да разрешават казусите си.

    Това означава, че биха могли да се консултират или да потърсят помощ?
    Да, те са напълно свободни да използват, каквито източници преценят, за да намерят решението на своя казус. След това обаче самите компании ще имат право да питат и разпитват за това, как точно студентите са достигнали до конкретното решение.

    Как ще бъдат представени решенията пред компаниите - под формата на презентация?
    Това отново е решение на компанията.  След като получи решенията на отборите,  компанията ще има достатъчно време, ако прецени, да се срещне със студентите, да организира интервюта, телефонни разговори - каквато форма прецени, за да получи всякаква допълнителна информация, която би била от полза при оценката.

    Какви са наградите за победителите?

    Какво ще спечелят победителите?
    Наградата е практика в HR отдела на съответна компания. И за двамата от отбора. Всяка компания след това сама ще прецени от тук нататък как да се развият отношенията с двамата студенти.

    С какво участието в инициативата би им било полезно, освен възможността за практика?
    Надяваме се в  този конкурс младите хора да идентифицират ползата от това, че ще видят на практика как се случват нещата, които изучават в университета. Ще се сблъскат с реалните предизвикателства на HR функцията и ще имат възможност да се учат от практиците.

    Как очаквате да реагират младите хора на тази инициатива?
    Много се надяваме да има интерес. Вече имаме първите регистрирани отбори. Очакваме да стават все повече и повече. Инициативата се провежда наистина за първи път, затова и ние в процеса на действие ще се адаптираме. Надяваме се студентите да реагират положително и това да се превърне в един традиционен конкурс.

     

    Как може да станете част от „HR в действие” вижте тук


    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 23 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство