четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8013 прочитания

    Все повече компании в България идентифицират ключовите си служители и мислят как да ги задържат

    Мотивират ги основно чрез обучения и програми за развитие, интересни и предизвикателни проекти, признание и възможности за кариерно развитие, казва Стела Димитрова – продуктов мениджър в OD&M Consulting
    01 октомври 2014, 10:50 a+ a- a

    Стела Димитрова – продуктов мениджър в OD&M Consulting

    От 2002 компанията Consulteam Human Capital провежда проучване за нивата на възнагражденията в България. През 2011 групата компании Consulteam беше придобита от Gi Group и  втора година проучването за нивата на възнагражденията е от името на OD&M Consulting. В изследването за 2014 са участвали над 66 000 служители в 138 компании,  сред които 67% са международни и 33% български.

    Потърсихме Стела Димитрова – продуктов мениджър в OD&M Consulting, за да ни разкаже какви са тенденциите при възнагражденията през 2014 и какви са очакванията на компаниите за следващата година.



    Г-жо Димитрова, можем ли най-после да кажем, че има раздвижване на нивата на възнагражденията в България или се наблюдава същата тенденция от последните години възнагражденията да се актуализират с 2 до 6%?
    Най-общо казано, тенденцията, която се наблюдава в последните вече 6 години, се запазва и през 2014. Увеличенията, които отчитаме през тази година, са в рамките между 3 и 5% за най-ниските оперативни нива в компанията. Това са служители без висока, в много случаи без никаква квалификация, които извършват оперативната работа. За професионалното ниво на специалисти, т.е. квалифицирания персонал от експерти, увеличенията са в диапазона между 3 и 6%. Този диапазон на увеличения е валиден и за служителите, които заемат мениджърски позиции.

    Какви основни тенденции можем да отчетем през 2014? Миналата година отчетохте увеличение на компании, които замразяват възнагражденията?
    В условията на икономическа и финансова криза компаниите логично се опитват да оптимизират разходите си. Това рефлектира върху намаляването на разходите за персонал, включително и бюджетите за възнаграждения.

    Основна цел става оцеляването им на пазара на труда и запазването на добрите и талантливи служители. Това води до тенденция, която все повече се наблюдава през последните години - идентифициране на ключови за компанията служители и тяхното задържане. 80% от компаниите, участвали в проучването, имат разработена политика в тази посока. Основните прийоми, които се използват за мотивиране на ключовия персонал, са обучения и програми за развитие, предоставяне на възможности за участие в интересни и предизвикателни проекти, признание и възможности за кариерно развитие.

    В ИТ и аутсорсинг сектора компаниите се разширяват и навлизат нови. Как това се отразява на нивата на възнагражденията?
    Очакваната тенденция в това отношение е възходът на компаниите в информационни технологии – тенденция, която продължава и се очаква да се запази и в бъдеще. Основна предпоставка за това е високото търсене на специфични висококвалифицирани експерти в тази индустрия.

    Какво наблюдавате в компаниите от ИТ сектора – налага ли се те да актуализират възнагражденията на всички служителите, или по-скоро по-високи заплати се предлагат на новите служители, които се привличат в компанията?
    Ако средните увеличения на заплатите за 2014 сред всички участвали компании са 4.5%, то на база ИТ компаниите средният процент е 6.5%. Данните потвърждават твърдението за развитие в привличането и задържането на висококвалифицирани специалисти в сферата на високите технологии.

    Миналата година тенденцията компаниите да освобождават хора и да наемат нови на по-ниски заплати беше актуална. Това продължава ли да се случва и ако да – в кои сектори?
    Това важи предимно за служителите на оперативно ниво – хората без висока, в много случаи без никаква квалификация, които извършват оперативната работа в производството или администрацията в една компания. Причините за това остават същите като в последните няколко години. Запазва се високият процент на безработица, най-вече сред неквалифицирания персонал. Работодателите нямат специфична целенасочена политика на задържане на това ниво персонал, защото понякога е по-рентабилно да обучат нови хора, отколкото да задържат обучени оперативни работници. Много хора, особено хора с ниска или без квалификация, се връщат от чужбина и търсят работа у нас, като така се подбива цената на работната сила. Текучеството – доброволно или принудително, е най-високо сред тези служители.

    Забелязвате ли връщане на социални придобивки и ако да – какво типично включват компаниите в пакетите и за какво ниво позиции се предлагат?
    Социалните придобивки винаги са били част от общото възнаграждение на служителя. Основните са:  доброволен пенсионен план – 82%; служебна кола – 76% (дава се предимно на мениджъри и търговци); ваучери за храна – 67%; лаптоп – 67%; допълнително животозастраховане – 61% и допълнителна медицинска осигуровка – 61%.

    Какво увеличение на възнагражденията залагат компаниите за следващата година?
    На този етап компаниите предвиждат като цяло увеличение средно от 3 до 5%. Тези очаквания са близки до тези през миналата година, когато средният процент беше малко над 4%. Не може да се каже, че компаниите с по-високи очаквания принадлежат към определени сектори. Въпрос е на фирмена политика.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 3 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 3 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 20 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 20 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 20 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място