петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14098 прочитания

    Щастието е въпрос на правилно разпределяне на вниманието

    Авторът на Happiness by Design, проф. Пол Долан от London School of Economics, пред Economy.bg
    14 октомври 2014, 10:20 a+ a- a

    „Ние сме това, на което обръщаме внимание”, твърди проф. Пол Долан. Според него дали парите ни правят щастливи, зависи от това доколко внимание им отдаваме. В книгата си Happiness by Design той посочва, че това, как се чувстваме до голяма степен, зависи от това, как разпределяме вниманието си. Счита, че щастието е комбинация между удоволствие и чувство за цел.
    Проф. Долан е преподавател по поведенческа наука (Behavioral Science) в London School of Economics. Бил е част от звеното към британското правителство, наречено Nudge Unit, натоварено със задачата да предложи начини за подобряване живота на хората. Работил е с Нобеловия лауреат по икономика и основател на поведенческата икономика Даниел Канеман.

    Happiness by Design намира широк медиен отзвук в Guardian, Scientific American, Psychology Today, Globe and Mail и др. 

    Свързахме се с проф. Долан, за да ни каже как можем да станем „дизайнери” на щастието си, защо е препоръчително да делегираме вземането на някои решения на приятели и как социалните медии влияят на щастието ни. 

    Г-н Долан, можем ли да бъдем „дизайнери” на щастието си?
    Можем. Да проектираш щастието си, означава по-скоро да промениш това, което правиш, за да се почувстваш по-щастлив, отколкото да промениш мисленето си. Някои от най-влиятелните книги за щастието се фокусират особено върху това, как трябва да мислиш, за да станеш щастлив, как трябва да си позитивен и т.н. Много е трудно обаче да промениш начина си на мислене. Ето защо има толкова много неуспешни книги за самопомощ. Вместо това аз смятам, че трябва да променим начина, по който действаме, а поведенческата наука ни дава много уроци за това, как най-добре да направим това.

    Как можем да проектираме щастието си?
    Най-напред трябва да разберете какви промени бихте могли да направите, за да сте по-щастливи. Препоръчвам ви да си водите дневник, за да си припомните по-лесно моментите на щастие, или дори да попитате други хора какво според тях ви е направило щастливи и какво - не. След като вече сте наясно какво ви прави щастливи, можете да направите някои промени, за да създадете необходимите условия, за да се почувствате щастливи. Като цяло, много по-лесно е да се „побутнете” да се чувствате по-щастливи чрез малки, но ефективни стъпки, отколкото да се опитвате да се „блъскате” да станете изцяло нов човек или да възприемете напълно различен начин на живот.
    В книгата ми има четири принципа, които препоръчвам да се използват – прайминг, дифолт, ангажименти и социални норми.
    Праймингът се отнася до промяна на непосредствената среда за постигане на промяна на поведението. Например, ако искате да използвате по-малко Facebook, можете да промените паролата си на „donotcheckme” („не ме проверявай”).
    Под "дифолт" се има предвид, когато направите дадено поведение автоматично, като напр. за да се храните по-здравословно, може да се погрижите всяка седмица да доставят директно в дома ви свежи зеленчуци от някоя ферма.
    Ангажиментите се отнасят до факта, че е по-вероятно да направим нещо, ако публично сме обещали да го направим. Така че ако се опитвате да харчите по-малко пари, споделете с други хора целта си да ограничите разходите.
    Под социални норми се има предвид, че е по-вероятно да направим това, което други хора като нас правят.

    Кои са основните фактори, които допринасят за щастието? Какво трябва да направим, за да го максимизираме?
    Щастието е много индивидуално, така че най-важното е да разберете какво ви прави щастливи и какво - не. Проучвания сред много хора обаче предполагат, че няколко неща правят повечето хора щастливи. Това са слушането на любима музика, прекарването на време с любими хора и избягването на фактори за разсейване, като текстови съобщения, които ви пречат да бъдете щастливи в момента.

    Може ли човек да се научи да е щастлив?
    Да, смятам, че е възможно човек да се научи на щастие. Това е една от причините да напиша книгата. Надявам се, че като правя общо достъпно това, което знам по отношение на щастието и човешкото поведение, ще помогна на хората да намерят своите начини за постигане на по-голямо щастие.

    Възможно ли е щастието да е генетично предопределено?
    Да, част от нашето щастие е генетично предопределено, но друга – не е. Проучванията показват, че не всички имаме установено ниво (set point) на щастие, към което да се връщаме. Някои неща могат да се променят завинаги и да помрачат човешкото щастие. От друга страна е възможно да станеш по-щастлив, въпреки генетичното си предразположение към определено ниво на щастие.

    Ние ли сме най-лошият си враг по отношение на щастието?
    Не, не мисля така, защото във всеки от нас има потенциал да стане по-щастлив.

    Каква е разликата между това да се чувстваш доволен и щастлив?
    Задоволството според мен не е добър начин за измерване на щастието, защото може да означава много различни неща – напр. „да имаш достатъчно”, което не е точно това, което представлява щастието. Удовлетворението по-скоро се отнася до това, как хората разглеждат живота си, отколкото как хората преживяват моментите от живота си. Смятам, че трябва да дадем приоритет на второто, а не на историите и мисловните конструкции за това, какво смятаме, че трябва да ни направи щастливи. Те обикновено са предизвикани от мислите ни дали сме доволни от живота си, или не.

    Щастието напълно ли изключва страданието?
    Ако някой се чувства щастлив, то тогава той не страда. Все пак някой може да преживява главно щастливи моменти и от време на време да се чувства тъжен. Страданието е обратната страна на щастието и те са взаимосвързани. Трябва да приемем известна доза тъга в живота си от време на време. Това е естествен човешки отговор и не трябва винаги да го третираме като патология.

    В новата си книга Happiness by Design препоръчвате да фокусираме вниманието си върху нещата, които ни правят по-щастливи, тъй като времето ни не е безкрайно. Постигането на щастие проблем на вниманието ли е?
    Да, смятам, че щастието е въпрос на разпределяне на вниманието. Като цяло, трябва да игнорираме това, което ни прави нещастни, и да обръщаме внимание на това, което ни прави щастливи. Въпреки че е важно понякога да обръщаме внимание и на това, което ни прави нещастни, за да можем да го променим. Ако не можем да променим нещо и то ни прави нещастни, не трябва да му обръщаме внимание. Ако можем обаче да го променим, трябва да му обърнем внимание, за да можем да го променим.
    Предишни опити да обяснят причините за щастието погрешно се опитват да обвържат стимули (inputs), като пари, директно с крайния резултат (output) на щастието. Моят подход обаче разглежда парите като стимули, борещи се за вниманието ви. Влиянието им върху щастието ви зависи от това, доколко им отдавате внимание. Така че ефектът на доходите върху щастието се определя не само от това, колко пари имате, но и от това, колко внимание им обръщате. Парите, бракът, сексът, могат да повлияят на щастието ви много или малко в зависимост от това, колко внимание им обръщате.

    Как можем да насочим вниманието си към нещата, които ни правят щастливи, когато повечето от нас живеят на автопилот и когато мислите ни са заети с ежедневните ни грижи?
    Като създадете среда, която променя „автопилота” в състояние на щастие. Идеята ми е да създадете среда, която ви позволява по-лесно да вършите това, което ви прави най-щастливи, дори и да живеете на автопилот. Например, ако искаш да караш колело, вместо да шофираш до работа, защото смяташ, че карането на колело ще те направи по-щастлив, то тогава заеми колата на свой приятел за няколко седмици. Това ще те принуди да изградиш автоматичния навик да караш колело. Ще направиш карането на колело навик, защото не можеш да шофираш, тъй като си създал среда, която не ти позволява да караш кола.
    Ежедневните грижи са важни за вашето щастие. Разберете дали това, което правите през деня, ви кара да се чувствате добре, а ако не е така, намерете начини да го промените. Ако не можете да го промените, опитайте да обърнете внимание на нещо, което ви прави щастливи, а не на това, което ви прави нещастни.

    Защо препоръчвате делегирането на вземането на някои решения на наши приятели? Доколко е разумно например да попитаме приятели дали да приемем нова работа?
    Много разумно е, ако избереш точния приятел – някой, който е като теб и на когото му пука за твоето щастие. Приятелите могат да погледнат отстрани, а и не са заслепени от нерешителност и страх. Много е важно да зададеш и точен въпрос, за да можеш получиш точен отговор. Така че не питай приятелите си: „Какво мислите, да започна ли тази работа?” Вместо това попитайте: „Как мислите, че ще се промени ежедневието ми след няколко месеца, ако приема новата работа?”

    Купуват ли парите щастие?
    Хората, които не могат да си позволят това, от което имат нужда, за да живеят, като храна, са като цяло нещастни, така че в този смисъл, да, парите могат да купят щастие. Но отвъд това парите нямат такова значение, като връзките например. Същите събития и обстоятелства в живота могат да повлияят на щастието ни повече или по-малко в зависимост от това, колко внимание им обръщаме. Свикнали сме да мислим, че повече пари биха ни направили по-щастливи за по-дълго време, защото не разбираме, че ще свикнем и с повечето пари и няма да им обръщаме вече такова внимание.

    Може ли щастието да бъде определено като различни моменти на удоволствие?
    Въпреки че повечето хора интерпретират думата „щастие” като чувство на удоволствие, това е вярно само донякъде. Щастието е и изпитване на усещане за предназначение. Някои неща ни носят повече удоволствие, като например гледане на телевизия, а други обикновено ни носят повече усещане за цел, като работата например. Нуждаем се от микс и от двете, за да сме наистина щастливи.

    Каква е връзката между щастието и социалните медии?
    Колко време трябва да отделяме за социалните медии, за да сме щастливи? Това е много добър въпрос и се надявам някой да намери отговор скоро, но подозирам, че отговорът ще е различен за всеки. Като цяло сме по-щастливи, когато обръщаме внимание на това, което правим и на това с кого го правим, така че ако социалните мрежи ви отвличат вниманието от усещането за щастие в момента, то тогава трябва да ги използвате по-малко.

    Защо препоръчвате да имаме умерени очаквания, за да сме щастливи?
    Препоръката ми се базира на проучване, според което хората с високи очаквания и големи планове за празненството за посрещането на 2000 година са били по-нещастни в новогодишната нощ, отколкото тези с ниски очаквания и по-малко планове. Очакването да бъдеш много щастлив вероятно е най-сигурният начин да не бъдеш.

    Трябва ли щастието да стане национален приоритет?
    Да, смятам, че трябва да бъде както национален, така и личен приоритет.

    Вие самият определяте ли се като щастлив човек и ако да, какво ви прави щастлив?
    Да, бих се определил като щастлив през повечето време. Работата и физическите упражнения ме правят щастлив, защото и двете ми носят удоволствие и усещане за цел.

    Интервю: Детелина Калфова

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 14 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 19 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк