събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8394 прочитания

    Какви са новостите в ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020?

    Какъв е бюджетът и кога стартират първите схеми, коментира Драгомир Драганов от Министерство на труда и социалната политика
    20 октомври 2014, 09:18 a+ a- a

    Какъв е бюджетът и какво е разпределението на средствата?

    Подкрепа за създаване на собствени обучителни центрове и програми, опростяване на процедурите, разширяване на достъпа на бенефициенти до финансиране, възможност за електронно кандидатстване и отчитане, подкрепа за компании в процес на преструктуриране.

    Това са част от новостите, предвидени в новата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Драгомир Драганов, зам. главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти” към МТСП, представи проекта на програмата по време на Международната конференция по управление на човешките ресурси в автомобилната и технологичната индустрия, която „Аутомотив Клъстер България” организира в София.

    Очаква се финалният вариант да бъде одобрен от ЕК през ноември тази година, а първите схеми да стартират в началото на 2015. Също така е предвидено до края на 2015 да има възможност за електронно кандидатстване и отчитане. Бюджетът на програмата в размер на 2,136 млрд. лева.

    Какви са новостите?

    За първи път работодатели, които имат нужда от квалифицирани кадри ще могат в партньорство с центрове за професионално обучение или с други работодатели, в това число и на ниво бранш, да получат подкрепа и да създадат собствени обучителни центрове и програми. За новия период т.нар. „оборудване“ е допустим разход за Европейския социален фонд. Досега беше във фиксиран процент спрямо даден проект – 10%. Занапред ще могат да се подкрепят проекти, които включват не само обучение, но и оборудване. Оперативната програма за първи път ще даде възможност на работодатели да разработят, въведат и тестват цялостни стратегии за развитие на човешките ресурси. Нова дейност е и подкрепата, която се предвижда за предприятия в процес на преструктуриране.   

    Как ще става кандидатстването и кой може да получи финансиране?

    Новото в дизайна на програмата е, че за този период няма да има междинни звена и МТСП ще бъде управляващ орган. В сегашния програмен период имаше три междинни звена – Агенцията по заетостта, Министерството на образованието и науката и Агенцията за социално подпомагане.

     Тази стъпка бе направена, за да може да се опрости самият процес и да дадем възможност бенефициентите да имат по-малък административен товар. Идеята е опростяване на процедурите и разширяване на достъпа на бенефициенти до финансиране. В списъка на т.нар. допустими бенефициенти сме включили и сдружения на работодатели, социални партньори, неправителствени организации, обучителни организации и много други”, каза Драгомир Драганов

    Кога стартират първите схеми?

    Той обясни, че се очаква Оперативната програма да бъде одобрена от службите на ЕК през ноември.

     След това сме задължение да направим т.нар. „Комитет за наблюдение“, в който присъстват представители на всички заинтересовани страни. Функцията и задачата на този комитет  е да одобри критерии, на базата на които да бъдат подкрепяни проекти. След което ние имаме зелена светлина да публикуваме първите покани. Ако всичко върви добре, през март и април 2015 трябва да бъдат публикуване първите покани за проектни предложения за по-широк кръг бенефициенти

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 21 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство