вторник, 24 октомври 2017  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5551 прочитания

  Какви са новостите в ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020?

  Какъв е бюджетът и кога стартират първите схеми, коментира Драгомир Драганов от Министерство на труда и социалната политика
  20 октомври 2014, 09:18 a+ a- a

  Какъв е бюджетът и какво е разпределението на средствата?

  Подкрепа за създаване на собствени обучителни центрове и програми, опростяване на процедурите, разширяване на достъпа на бенефициенти до финансиране, възможност за електронно кандидатстване и отчитане, подкрепа за компании в процес на преструктуриране.

  Това са част от новостите, предвидени в новата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Драгомир Драганов, зам. главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти” към МТСП, представи проекта на програмата по време на Международната конференция по управление на човешките ресурси в автомобилната и технологичната индустрия, която „Аутомотив Клъстер България” организира в София.

  Очаква се финалният вариант да бъде одобрен от ЕК през ноември тази година, а първите схеми да стартират в началото на 2015. Също така е предвидено до края на 2015 да има възможност за електронно кандидатстване и отчитане. Бюджетът на програмата в размер на 2,136 млрд. лева.

  Какви са новостите?

  За първи път работодатели, които имат нужда от квалифицирани кадри ще могат в партньорство с центрове за професионално обучение или с други работодатели, в това число и на ниво бранш, да получат подкрепа и да създадат собствени обучителни центрове и програми. За новия период т.нар. „оборудване“ е допустим разход за Европейския социален фонд. Досега беше във фиксиран процент спрямо даден проект – 10%. Занапред ще могат да се подкрепят проекти, които включват не само обучение, но и оборудване.Оперативната програма за първи път ще даде възможност на работодатели да разработят, въведат и тестват цялостни стратегии за развитие на човешките ресурси. Нова дейност е и подкрепата, която се предвижда за предприятия в процес на преструктуриране.

  Как ще става кандидатстването и кой може да получи финансиране?

  Новото в дизайна на програмата е, че за този период няма да има междинни звена и МТСП ще бъде управляващ орган.В сегашния програмен период имаше три междинни звена – Агенцията по заетостта, Министерството на образованието и науката и Агенцията за социално подпомагане.

  Тази стъпка бе направена, за да може да се опрости самият процес и да дадем възможност бенефициентите да имат по-малък административен товар. Идеята еопростяване на процедурите и разширяване на достъпа на бенефициенти до финансиране. В списъка на т.нар. допустими бенефициенти сме включили и сдружения на работодатели, социални партньори, неправителствени организации, обучителни организации и много други”, каза Драгомир Драганов.

  Кога стартират първите схеми?

  Той обясни, че се очаква Оперативната програма да бъде одобрена от службите на ЕК през ноември.

  След това сме задължение да направим т.нар. „Комитет за наблюдение“, в който присъстват представители на всички заинтересовани страни. Функцията и задачата на този комитет е да одобри критерии, на базата на които да бъдат подкрепяни проекти. След което ние имаме зелена светлина да публикуваме първите покани. Ако всичко върви добре, през март и април 2015 трябва да бъдат публикуване първите покани за проектни предложения за по-широк кръг бенефициенти.

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 13 часа
  Аутсорсинг индустрията у нас с двуцифрен ръст
  Освен в София индустрията на изнесените услуги се развива и в по-големите градове като Пловдив, Бургас и Варна
  преди 13 часа
  Google ще плаща на хакери
  Те ще имат задачата да търсят проблеми в приложения за Android
  преди 16 часа
  Ръст на гръцките фирми, които се местят към България
  С 30% са се увеличили гpъцĸитe компании, peгиcтpиpaни у нас пpeз пъpвaтa пoлoвинa нa 2017
  преди 17 часа
  Нова мега сделка в ИТ сектора у нас
  Американски фонд придоби мажоритарен дял в Dynamo Software