вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    25276 прочитания

    Как протича интервю за работа в „Мелексис”?

    Научете повече за процеса и очакванията към кандидатите от Силвен Коло, управител на „Мелексис България”
    19 януари 2015, 14:28 a+ a- a

    Силвен Коло, управител на „Мелексис България”

    „Мелексис” е инженерна компания в областта на микроелектрониката, която присъства в 12 локации по света: Белгия, Германия, България, Украйна, САЩ, Италия, Франция, Швейцария, Китай, Япония, Филипините.

    В България компанията е от 2000-та година, има развоен център и производствена база, където са заети около 250 служители.

    Какви специалисти най-често търси компанията, през какви етапи протича процесът по подбор и какво да очакваме на интервю за работа, разказва Силвен Коло, управител на „Мелексис България”.

    Г-н Коло, колко и какъв тип специалисти работят при вас?
    В „Мелексис България” работят близо 250 служители, от които 70 ангажирани с развойната дейност в компанията, 140 ангажирани с дейности, свързани с производствената база, и 40 служители в отделите „Финанси“, „Човешки ресурси“, „Администрация“.

    Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
    „Мелексис” е инженерна компания в областта на микроелектрониката, поради това търсим хора с техническо и инженерно образование и опит в сферите на микроелектрониката, електрониката и автоматизацията. Набираме както професионалисти с опит, така и студенти, които завършват образованието си. Възможностите за професионално развитие в компанията включват Analog and mixed-signal Design Engineer, Layout Engineer, Software Engineer, Test Engineer, Application Engineer, Quality Engineer, Electronic Engineer, Process Engineer, Maintenance Engineer.

    Име: Мелексис
    Сектор:
    Микроелектроника
    Основна дейност:
    Проектиране и тестване на интегрални схеми с приложение в автомобилния и потребителския сектор.
    Създадена: 
    През 1989 г.; в България присъства от 2000 г.
    Брой служители:
    Близо 1000 служители на глобално ниво /250 служители на локално ниво
    Офиси:
    Присъства в 12 локации по света в: Белгия, Германия, България, Украйна, САЩ, Италия, Франция, Швейцария, Китай, Япония, Филипините. В България „Мелексис“ разполага с развоен център и производствена база.  

    Базата на „Мелексис” в София е най-голямата в структурата на компанията и разполага с екипи по развойна дейност, производство, планиране, финанси, човешки ресурси и администрация. Поради развитието и растежа на индустрията и екипите в компанията на локално и глобално ниво, в различни периоди от време търсим мотивирани професионалисти във всички изброени отдели. 

    Как протича типично процесът по подбор - колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят? Колко време продължава едно интервю? Целият процес по подбор?
    Процесът по подбор е двупосочен: от една страна е важно дали кандидатът съответства на изискванията за позицията, а от друга страна, дали атмосферата в компанията съответства на очакванията на кандидата.
    Процесът включва три етапа, като първият етап започва с изпращането на въпросник, който трябва да бъде попълнен от кандидата, включващ въпроси, свързани с предишен опит и информация за самия човек. Важно е отговорите във въпросника да бъдат искрени и кандидатите наистина да споделят нещата, които са важни за тях, така че първата дискусия да бъде ползотворна и за двете страни. След попълването на въпросника кандидатът преминава през първо интервю с представител на отдел „Човешки ресурси“ и прекия ръководител на екипа, към който ще се присъедини.
    Вторият етап е техническо интервю. След което, ако техническият тест е преминат успешно, кандидатът преминава през т. нар. profile XT инструмент, който съблюдава потенциала на личността и възможностите за изпълнение на работните задължения.
    Третият етап е финално интервю със старши представител на отдел „Човешки ресурси“ и ръководителя на отдела, към който ще се присъедини кандидатът,  на глобално ниво.
    Процесът по подбор продължава максимум до 3-4 седмици.

    Какво да очакват кандидатите на едно интервю?
    Ако кандидатите са за инженерна/техническа позиция (най-често в отдел „Развой“ и някои от позициите в производствената база), те ще трябва да преминат през технически тест. Тестът включва специфични за позицията познания и възможности, които трябва да се демонстрират, както и областите за развитие.

    Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би ви направило добро впечатление?
    Част от нещата, които биха направили добро впечатление и биха показали правилното отношение („the Melexis DNA“, както го наричаме в компанията), биха били: адекватна самооценка, демонстриране на мотивация за работа именно в „Мелексис“. Добро впечатление прави кандидатът, когато е запознат с индустрията и компанията. Когато задава въпроси, свързани с работната среда, ценностите в компанията, предизвикателствата в работата, екипния дух.  

    Какво би ви направило лошо впечатление?
    Когато кандидатът не е фокусиран, а разсеян по време на интервю. Също така воденето на телефонни разговори и от двете страни би показало неуважение.

    На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си?
    Във въпросника, както и преди приключване на процеса по подбор, се провежда дискусия, свързана с възнагражденията в компанията, която включва и какви биха били очакванията на кандидата. „Мелексис” има глобална политика за възнагражденията и бонусната система в компанията, която е синхронизирана с изискванията на пазара в страната.
    Информацията, дадена относно възнаграждението, служи като ориентир за посрещане на очакванията на кандидатите и е част от двупосочния процес по подбор. Това, което е важно да споменем, е, че ако очакванията на кандидата по отношение на заплащането са по-ниски, компанията не би занижила заплатата при назначаване на базата на тези очаквания. 
         
    Имате ли стажантски програми? Ако да – кога стартират и какви са условията?
    В компанията организираме ежегодна стажантска програма, която е за студенти от втори до четвърти курс. Програмата стартира през март-април. След приключване на подбора на кандидатите програмата започва през юли с основни презентации от отделните сектори по развой. След което студентите могат да изберат в кой сектор биха искали да продължат да развиват познанията си. Стажантската програма в „Мелексис” е платена и след завършването ѝ студентите получават сертификати.

    За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко човека типично се конкурират за едно място?
    Броят на кандидатите е най-висок за позиции, които не изискват дългогодишен предишен опит, но са атрактивни за развитие, дори и за завършили наскоро студенти.
    Конкуренцията като цяло за инженерни позиции, които изискват специфичен опит, е висока, тъй като броят на кандидатите е малък поради липса на достатъчно експерти в областта.

    За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
    Поради специфични изисквания за познания, както за индустрията, така и за работната дейност в компанията процесът по подбор отнема повече време за старши позиции в отдели, като „Развой“, опитни дизайнери, служители за отделите „Тест“, „Софтуер“. 

    Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според вас?
    „Мелексис” е в един от най-перспективните сектори – микроелектрониката. Компанията и екипът винаги се стремят към иновации. Всеки служител има възможността да се развива и достига нови висини. Компанията е разработила обстойни и цялостни вътрешни планове за въвеждане в длъжност, които имат за цел да обучат и подпомогнат служителите в тяхната работа, както и в професионалното и личното израстване. Възприета е култура за споделяне на опит между екипите на глобално ниво и има възможност за работа в различни локации на компанията по света.

    С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
    Обстойни и цялостни вътрешни планове за въвеждане в длъжност, които включват и обучения в чужбина. Достъп до специфични познания за индустрията и дейността на компанията.

    Видео за компанията като работодател вижте в профила на MELEXIS BULGARIA ltd. в Jobs.bg тук

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 2 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 3 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 6 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 7 часа
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 8 часа