четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2444 прочитания

    Защо разнообразието на талантите има значение?

    Компаниите с по-голяма диферсификацията на работната сила постигат по-добри резултати
    27 януари 2015, 11:36 a+ a- a

    Компаниите, които поддържат по-голямо разнообразие от таланти в редиците си постигат по-високи резултати. Ново проучване на McKinsey разкрива пряка връзка между диверсификацията на работната сила и успеха на бизнеса. Колкото по-голямо е половото разнообразие и етническа принадлежност на талантите, толкова по-голяма е вероятността за постигане на забележителни бизнес резултати. Наблюдавайки в продължение на години различни компании в няколко страни по света, анализаторите на McKinsey стигат до следните изводи: 

    1. Компаниите с най-висока степен на расово и етническо многообразие е с 35% по-вероятно да постигнат по-високи финансови резултати от средните. 

    2. Компаниите с най-висока степен на полово разнообразие е с 15% по-вероятно  да постигнат по-високи финансови резултати от средните.

    3. Докато определени индустрии се характеризират с по-висока степен на полово или етническо многообразие, то нито една индустрия или компания не може да се похвали с високи резултати и по двата критерия. 

    4. Разнообразието на талантите е конкурентно предимство, което повишава пазарния дял на определени компании при равни други условия. 

    Това не е първото проучване, което извежда на преден план значението на половата диверсификация за бизнеса. Неотдавнашно изследване на учени от George Washington University достигна до извода, че екипите с приблизително равен брой мъже и жени са по-ефективни, отколкото екипите, съставени преобладаващо от представители на един от двата пола. 

    „Като цяло жените са по-ориентирани към отношенията в екипа и е по-вероятно да насърчават сътрудничество и участието на всички членове на екипа“, отбелязват авторите на проучването. Те също така установили, че мъжете, които са част от балансиран екип, се чувстват по-добре в сравнение с тези, които работят в преобладаващо мъжки екип. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 6 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка