четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8713 прочитания

    Какъв е редът за отчитане на електронните болнични?

    Как ще се изчислява обезщетение за майчинство и какви са промените в наредба Н8 и декларация 1, говори Еленка Стоилова-Митова на семинар, организиран от БАУХ
    29 януари 2015, 12:20 a+ a- a

    Какви са промените в осигурителното законодателство, които са в сила от 1 януари 2015, говори Еленка Стоилова-Митова на семинар, организиран от Българската асоциация за управление на хора (БАУХ). Еленка Стоилова-Митова е управител и съдружник в счетоводна кантора „Елиса ЕСА“ ООД. Има над 15 години опит в областта на счетоводното, данъчното и трудовото консултиране. Работи с фирми от различни браншове и отрасли.

    По време на срещата тя обърна специално внимание на промените в реда и отчитането на болничните и изчисляването на обезщетенията за майчинство, новите стажантски договори в сила от миналата година, актуалната тема за пенсионните фондове, измененията в закона за доходите за физическите лица, криминализирането на невнасянето на осигуровки и други.

    В поредица от материали ще ви запознаем с актуалните промени в законодателството  в сила от 2015. Във видеото по-долу можете да видите коментара на Еленка Стоилова-Митова за промените в реда и отчитането на болничните, изчисляването на обезщетения за майчински и какво отпада и кое е новото в наредба H8.

    С въвеждането на електронен болничен лист работодателите не трябва да представят болничния лист в НОИ заедно с пакета документи, но не отпада задължението на работодателите да представят в НОИ протокол, в който се декларира дали лицето има право на болнични, какъв трудов стаж има и т.н. Какъв е редът за отчитане, какво се променя и какво не, вижте във видеото.
    Преди 4 години срокът за изчисляване за обезщетение за бременност, раждане и майчинство бяха средно дневното нетно възнаграждение изчислено на база 24 месеца назад. След което се намали на 18 месеца. През 2015 отново се връща старото положение и обезщетението за първите 410 дни от майчинството, ще се определя на база 24-месечни трудови възнаграждения, които са получавани, преди да се излезе в отпуск. Вижте коментара на Еленка Стоилова-Митова във видеото.
    Променена е и наредба H8, която регламентира съдържанието, сроковете и реда за подаване на данни и съхранение на данни от работодателите и осигурените лица. Основна промяна е настъпила в декларация 1, която се подава всеки месец. В нея са отпаднали някои неща, които преди фигурираха, и са въведени нови. Какви са промените - вижте във видеото.
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 35 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа