петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10666 прочитания

    От 2015: допълнително пенсионно осигуряване в частен пенсионен фонд или НОИ?

    Какви са промените в законодателството, как можем да проверим фонда и сумата, която имаме, коментира Еленка Стоилова-Митова на семинар, организиран от БАУХ
    29 януари 2015, 17:13 a+ a- a

    Какви са промените в осигурителното законодателство, които са в сила от 1 януари 2015, говори Еленка Стоилова-Митова на семинар, организиран от Българската асоциация за управление на хора (БАУХ). Еленка Стоилова-Митова е управител и съдружник в счетоводна кантора „Елиса ЕСА“ ООД. Има над 15 години опит в областта на счетоводното, данъчното и трудовото консултиране. Работи с фирми от различни браншове и отрасли.

    По време на срещата тя обърна специално внимание на промените в реда и отчитането на болничните и изчисляването на обезщетенията за майчинство, новите стажантски договори в сила от миналата година, измененията в закона за доходите за физическите лица, криминализирането на невнасянето на осигуровки и актуалната тема за пенсионните фондове. Във видеото по-долу можете да видите коментара на Еленка Стоилова-Митова за промените в закона, които дават възможност на всеки да избере дали вноските за допълнителното пенсионно осигуряване да отиват в частен пенсионен фонд или в НОИ.

    От 2002 година, всички лица родени след 1959, внасят част от общото осигуряване в избран от тях пенсионен фонд. Разяснителната кампания по въвеждането на тези фондове беше две години, след което тези кампании замряха, припомни Еленка Стоилова-Митова. По думите й в момента много от младите хора са неориентирани и не правят своя избор. Според досега действащото законодателство НОИ разпределяше служебно на случаен принцип лицата, които не са избрали фонд при започване на трудовата си дейност. На практика се оказва, че много хора нямат идея към кой точно фонд са. Това споделиха и присъстващите HR мениджъри, които се интересуваха какво да посъветват служителите си – как да открият фонда, в който се осигуряват.
    Според приетите промени в закона в края на миналата година, от 1 януари 2015, ако при започване на трудова дейност не бъде избран пенсионен фонд, вноските за допълнително пенсионно осигуряване ще отиват в НОИ. Ако в рамките на една година лицето не избере фонд, то ще остане в НОИ. Другата промяна е, че всеки ще може да избира дали осигуровките му да отиват в пенсионен фонд, или в НОИ. „В кодекса много рестриктивно е казано, че прехвърляйки парите от универсален пенсионен фонд към НОИ, това може да се направи един-единствен път”, обясни Еленка Стоилова-Митова. По думите й има индикации, че ще има промяна в тази посока. До миналата година всеки осигуряващ се имаше право веднъж в годината да променя своя универсален пенсионен фонд.
    Личното мнение на Еленка Стоилова-Митова е, че е по-добре осигуровките да отиват в пенсионен фонд, но подчерта, че това е лично решение и призова HR мениджърите да разясняват какви са различните възможности на служителите си, особено на младите хора, които тепърва започват своята кариера и трябва да решат дали да изберат да останат в НОИ, или вноските за допълнително пенсионно осигуряване да отиват в избран от тях пенсионен фонд.
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 11 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 12 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 19 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 19 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава