петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    38492 прочитания

    Как протича интервю за работа в Walltopia?

    Научете повече за процеса и очакванията към кандидатите от Виолина Петрова - специалист „Човешки ресурси“ в Walltopia
    02 февруари 2015, 14:51 a+ a- a

    Виолина Петрова - специалист „Човешки ресурси“ в Walltopia

    Walltopia („Уолтопия“ ООД) е световен лидер в изработването на изкуствени катерачни стени. Компанията има над 15 години опит и реализирани проекти в 42 страни на шест континента.

    Централният офис на Walltopia е в София, а производството е базирано в Летница.

    Какви специалисти най-често търси компанията, през какви етапи протича процесът по подбор и какво да очакваме на интервю за работа, разказва Виолина Петрова  - специалист „Човешки ресурси“ в Walltopia.



    Колко и какъв тип специалисти работят при вас?

    Общо към момента в „Уолтопия“ са заети над 380 служители. Те условно са разделени на три групи - производство, монтаж и централен офис в София.
    Повечето от служителите, ангажирани в произвоството и монтажа, са със средно специално образование. Тук, в София, имаме отдели по архитектура и дизайн, инженеринг, проджект мениджмънт, финанси, търговия, маркетинг, логистика, администрация. В общия профил това са специалисти с най-ниска завършена степен „Бакалавър“ и минимум един чужд език.

    Име: Walltopia (Уолтопия)
    Сектор: Производство
    Създадена: 1998
    Брой служители в България: 380
    Офиси в България: Централният офис на управление е в София. Производството е базирано в Летница, обл. Ловеч.

    Основна дейност: Производство на изкуствени катерачни стени, устройства за осигуровка, подова настилка за спортни съоръжения, интерактивни стени, въжени градини и др. Основни пазари - САЩ, Канада, Западна Европа.

    Какви хора най-често търсите? Какви качества са важни за вас?
    Имаме няколко основни личностни характеристи, с които не правим компромис - отговорност, проактивност, смелост, енергичност и чувство за хумор. Това е основата, от която тръгва всеки разговор с кандидат за работа при нас. Тези качества са отражение на ценностите, които сме избрали да следваме като компания.
    Бързите ни темпове на растеж през последните 3-4 години, вкл. стъпването на нови пазари и разширяване на портфолиото ни, е причина вратите ни да са отворени постоянно за таланти. Най-често търсим професионалисти с опит в сферата на развойната дейност, търговията, инженеринга и архитектурата.

    Как протича типично процесът по подбор - колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят?
    Процесът по подбор преминава в три етапа. Първият е одобряване на кандидати по документи. Тук обръщаме голямо внимание на детайлите - формат на изпратената автобиография, форматиране на текста, правописни грешки и пр. Четем мотивационните писма, защото те ни показват кой реално иска да работи точно при нас и не е копирал сляпо някой образец в интернет.
    Вторият етап е среща с представител на „Човешки ресурси“ и/или мениджър на отдела, към който спада позицията. Кандидатите ни преминават през писмена проверка на език и логически тестове. За някои позиции (счетоводство, графичен дизайн) има и специализирани тестове, които целят да покажат основата на кандидата. Според позицията и отдела може да следва и междинен етап с поставяне на конкретни задачи. Така виждаме кой как се справя с поставени срокове, кой дава повече, отколкото сме поискали, как е структурирана информацията и т.н. При ключови позиции следва и среща с изпълнителния директор на „Уолтопия“ - г-н  Ивайло Пенчев.

    Колко време продължава едно интервю? Целият процес по подбор?
    Продължителността на едно интервю може да е от 10 минути до час и половина. Зависи от кандидата и колко потенциал виждаме в него.
    Целият процес може да отнеме от 3 седмици до 2 месеца или повече в някои случаи. Отново зависи колко спешно ни е да си попълним позицията и дали сме готови да правим компромиси, в случай че на пазара няма кандидат с търсения от нас профил.

    Какво да очакват кандидатите на едно интервю?
    Могат да очакват нестандартно интервю. Ние търсим личности, а не просто хора, които да свършат даден обем от работа. Поради тази причина обръщаме голямо внимание на личностните характеристики на кандидатите: какви виждания имат за света, какви са мечтите им и по-важното - как действат, за да ги осъществят. Професионалните постижения и планове за развитие също имат важна роля и са неизменна част от разговора. Тестваме логическа мисъл и езикови познания.

    Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би ви направило добро впечатление?
    Мечтатели. Хора на действието, с ясна визия за това, какво могат и какво още искат да научат. Хора, които са поели отговорността за съдбата си в свои ръце.

    Какво би ви направило лошо впечатление на интервю?
    Точно обратното. Кандидати, които търсят причината винаги в някого другиго - колегите, фирмата, средата, държавата, все някой друг им е виновен, че не им се получават нещата. Мрънкачи.

    На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си?
    Стараем се всяка една наша обява за работа да дава ориентир на възнаграждението. Разликата между минимума и максимума зависи от опита и личностните качества на всеки кандидат и очакваме той или тя да могат да защитят позицията си относно желано възнаграждение.
    Принципно в България това е по-скоро изключение като практика между работодателите, но за нас е важно да няма разминаване в очакванията и всеки сам да реши струва ли си трудът по кандидатстването, или не.

    Имате ли стажантски програми? Ако да – кога стартират и какви са условията?
    Все още нямаме, но сме в процес на създаване. Истината е, че с темповете на наемане на нови хора сегашният ни офис започна да отеснява  и това е най-голямата пречка. Веднага щом се преместим в Collider Activity Center, ще имаме целогодишна стажантска програма, която да включва ротация във възможно най-много отдели.

    За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко човека типично се конкурират за едно място?
    Най-голяма е конкуренция за търговски и административни позиции. За едно място се борят средно около 100-150 човека. За технически позиции напливът е по-малък, но и специалистите на пазара са по-малко.

    За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
    Инженерни специалности, развойна дейност, архитекти. За съжаление последните години в България се дипломираха твърде много икономисти.

    Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според вас?
    Възнаграждаваме резултати, не усилия. Ценим проактивността и дейността. Отговорни сме и в случай че направим грешка, поемаме последствията с вдигната глава, търсейки най-доброто решение. 

    С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
    Искрени сме. Не даваме лъжливи обещания и не говорим с „големи” думи.  Наричаме нещата с истинските им имена, а не спазваме някакъв проформа етикет на стерилна комуникация. Даваме възможност на хората да научат колкото сами поискат и не ги поставяме в рамки.

    Видео за компанията като работодател вижте в профила на Walltopia/УОЛТОПИЯ ООД в Jobs.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове