вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4179 прочитания

    Работещите у нас с ниска степен на мобилност

    Само 10% от заетите са готови за започване на нова работа в кратки срокове, показва изследване на БТПП
    27 февруари 2015, 16:27 a+ a- a

    Ниска степен на мобилност на работещите установи проучване на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/. В проучването са обхванати 900 наети лица, като 448 от тях са консултирани в Центровете за кариерно развитие към БТПП.

    Резултатите показват, че 27% от анкетираните декларират готовност за търсене на работа в друго населено място. Преобладаващият дял (73%) посочват, че биха започнали нова работа, само ако е в същото населено място.

    Само една десета от запитаните лица имат реална готовност за бърза промяна в техния трудов статут и започване на нова работа в краткосрочна перспектива.

    На въпроса дали биха се развивали в друга професионална област, 42% от консултираните лица в Центровете за кариерно развитие към БТПП отговарят положително.

    Най-силен интерес за смяна на професията проявяват работещите в сферата на културата, селското стопанство, търговията и недвижимите имоти – дейности, при които нивото на заплащане е сред най-ниските в страната.

    Най-много са желаещите да сменят професията си в Ловеч, Добрич и Стара Загора – области, които до голяма степен се различават както в икономически план, така и в социален. Най-малко желаещи да сменят професията си има във Враца – само 11% и във Велико Търново – 22%.

    Сред причините за търсене на нова работа видимо преобладава финансовият мотив – над две трети - заради по-добро възнаграждение за труда. Сравнително малка част от наетите лица (около 10%) са готови да си сменят работата поради съображения, свързани с повече възможности за кариерно и професионално развитие.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 минути
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 36 минути
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 17 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 18 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
    преди 19 часа
    преди 20 часа
    Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
    В Азия цената е намалена с около $2000