петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    34198 прочитания

    Как протича интервю за работа във „Вистеон”?

    Повече за процеса и какво би направило добро впечатление, разказва Мариана Димитрова - HR Manager на „Вистеон Електроникс България”
    23 март 2015, 16:34 a+ a- a

    „Вистеон” е глобален доставчик за автомобилната индустрия с два бързоразвиващи се основни бизнеса: електроника за автомобили и системи за терморегулиране на превозни средства. „Вистеон” притежава 70% от Halla Visteon Climate Control Corp., която е вторият по големина световен доставчик на решения за терморегулиращи системи за превозни средства. Разполага с офиси и заводи в 31 страни.

    „Вистеон” създава, проектира и произвежда иновативни компоненти и системи за почти всички производители на автомобили в света. Корпоративните офиси на компанията са във Ван Бурен Тауншип (Мичиган, САЩ), Шанхай (Китай) и Челмсфорд (Великобритания). Приоритет в дейността на Visteon са иновационните концепции и решения за автомобилната индустрия. Сред клиентите на компанията са повечето известни производители на автомобили: Daimler, BMW, Peugeot, Renault, Ford Motor Company, General Motors Corporation, VW Group, Honda и много други.

    На българския автомобилен пазар Visteon присъства от 2001. В Софийския развоен център на компанията работят 550 служители по повече от 30 клиентски проекта. Инженерните специалисти в България са част от втория най-голям развоен център на компанията в подразделението за автомобилна електроника. Многобройни екипи разработват софтуер, хардуер и механика за топ 9/10 автомобили в света (табла, дисплеи, мултимедийни устройства, комуникационни модули и др.).

    Какви специалисти най-често търси компанията и как протича една интервю за работа, разговаряхме с Мариана Димитрова - HR Manager на „Вистеон Електроникс България”.
     
     

    Колко и какъв тип специалисти работят в центъра на „Вистеон” в София?
    В инженерния център на Visteon в София работят 550 висококвалифицирани инженерни специалисти в областите – разработка на софтуер, хардуерен дизайн, механичен дизайн, продуктово тестване и валидация.

    Име: Вистеон Електроникс България ЕООД   
    Сектор: Автомобилна електроника и софтуер
    В България е от: 2001
    Брой служители глобално: 31 000
    Брой служители в България: 550
    Офис в България: гр. София, бул. „Цариградско шосе“ 40, Европарк Билдинг

    Основна дейност:  „Вистеон” е глобален доставчик за автомобилната индустрия с два бързоразвиващи се основни бизнеса: електроника за автомобили и системи за терморегулиране на превозни средства.

    Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
    Динамиката на подбора следи бизнес нуждите ни. Най-често от нови кадри се нуждаем в големите ни отдели – „Софтуерен инженеринг“ и „Системен инженеринг“ – програмисти и тестови инженери. Имаме и регулярни стажантски програми през годината.

    Как протича типично процесът по подбор - колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят? Колко време продължава едно интервю и целият процес по подбор?
    При процеса на подбор оценяваме както технически компетенции, така и личностни качества – комуникация, работа в екип, мотивация, потенциал, лидерски компетенции, езикови умения.
    Подборът ни е организиран в зависимост от нивото на позицията. Стандартно за инженерните позиции с кандидатите организираме блок дискусия – техническо интервю с мениджър на отдел и интервю с отдел „Човешки ресурси“ в рамките на 3 часа. Целият ни процес е максимално опростен и цели ефективен и качествен подброр.

    Какво да очакват кандидатите на едно интервю?
    Търсим мислещи хора с комплексни знания и умения. При младите колеги търсим най-вече логическо, алгоритмично мислене, потенциал, социални умения.

    Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би ви направило добро впечатление?
    Страст към електрониката, новите технологии, нестандартно мислене.

    Какво би ви направило лошо впечатление на интервю?
    Ще обърна въпроса – това, което прави добро впечатление, е, когато кандидатите идват на интервю с информация каква е компанията, с какво се занимава, лична мотивация.

    На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си?
    Имаме ясно дефинирана структура на възнаграждение и нива на заплащане. Офертите за работа се базират на техническото представяне на кандидатите и професионалния опит по специалността.

    Имате ли стажантски програми? Ако да – кога стартират и какви са условията?
    Имаме традиции в стажантските програми и сътрудничество с университетите. През последната година увеличихме броя на стажантите, като въведохме целогодишни стажантски програми. Така студентите могат да бъдат на пълна заетост през летните месеци, докато навлязат в работата. Впоследствие, при започване на учебните занятия продължават стажантската си програма при нас на гъвкав работен ден и в учебно време. През последната година около 70% от стажантите ни останаха на постоянна работа във Visteon. Най-голямото предизвикателство за младите хора е, че участват в реални проекти. Имат своите малки задачи за устройство, което ще влезе в автомобила. Имаме стажанти във всички отдели на компанията. Стажовете са платени. През пролетните месеци ще обявим и новата програма за 2015.

    За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко човека типично се конкурират за едно място?
    Обикновено голяма конкуренция имаме при подбор на административни кадри.

    За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
    Тук бих поставила позициите, които са свързани с управление на хора на различни нива, т.к. тук освен професионалните компененции е важно и напасване с корпоративна култура, ценности на екипа.

    Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според Вас?
    Малко хора извън бранша знаят, че над 800 човека през годините са се включили в международни разработки за топ 9/10 автомобилни производители в света.

    С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
    Това, което правим, е уникално и интересно – съчетава високи технологии и автомобилна индустрия на бъдещето.
    Младите хора имат възможност да работят в мултинационални екипи, да обменят експертиза и опит с колеги Германия, Япония, Китай, Индия, Франция, САЩ, Англия, Мексико. Visteon България има почетно място на Глобален технологичен център.
    Работим за брандиране на работодетелската марка в посока да бъдем припознати като компания на знанието и технологиите, но също и компания със социален фокус. Тук включвам както различни продобивки, които осигуряваме на служителите си, програма Work-live balance, така и програми за развитие (разполагаме с вътрешен тренинг център), доброволчески каузи, екипни събития. Това дава специфичен облик на Центъра в София, без значение от корпоративния бранд.

    ВИДЕО за компанията като работодател вижте в профила на Вистеон Електроникс България в Jobs.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 3 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 19 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 19 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 20 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство