сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7064 прочитания

    Как една статия за щастието повиши заплатите в цяла компания?

    Вижте нестандартната идея на Дан Прайс, основател на американската компания Gravity Payments
    15 април 2015, 16:06 a+ a- a

    Как може да бъде повишено щастието на служителите? И докато пътищата към това са много и различни, то може би най-прекият към целта се крие в увеличаването на заплатите. Особено ако това се случи спонтанно и неочаквано. Тази нестандартна идея хрумва на американския предприемач Дан Прайс, основател и изпълнителен директор на Gravity Payments, разказва NY Times.

    След като прочита статия за щастието, Прайс решава да увеличи заплатите на всички свои подчинени. В статията той прочел, че хората, които започват да печелят над 70 000 долара годишно, се променя значително. Затова решава в рамките на следващите три години всички в компанията (от чистачите до квалифицираните служители) да получават минимум  70 хил. долара годишно. За сравнение средната годишна заплата в Gravity Payments възлиза на около 48 000 долара годишно. За да осигури средства за тази своя идея, Дан намалява  годишните си доходи от близо 1 млн. долара на 70 хил долара. Освен това планира да инвестира в повишенията около 75-80% от годишната печалба на компанията, която за 2015 се очаква да достигне 2.2 млн. долара. 

    От Gravity Payments изчислили, че новото решение ще доведе до увеличение на доходите на близо 70 служители от общо 120, които работят за компанията към момента. Една четвърт от хората на Gravity Payments пък ще получават приблизително двойно по-големи заплати. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 7 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 7 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 8 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 9 часа
    преди 12 часа