петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6678 прочитания

    Вижте какво представлява проектът „Хората на ЧЕЗ са в сърцето на бизнеса“

    За проекта, който спечели първо място в категорията „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд“, разказва Ваня Кънева, директор „Човешки ресурси” на ЧЕЗ
    16 април 2015, 16:46 a+ a- a

    Вижте видео от награждаването на ЧЕЗ от церемонията на Наградите за отговорен бизнес 2014

    През 2015 Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) връчи за 12-та година Наградите за отговорен бизнес. Целта на конкурса е да популяризира дейностите на компаниите с най-сериозен принос към корпоративната социална отговорност в България и да насърчат останалите фирми да развиват активна социална политика.

    В  Economy.bg отново ще ви представим всички инициативи, които бяха отличени с награда в конкурса. Ще разкажем за проектите, как са били реализирани и какви резултати са постигнали, за да могат повече хора да се запознаят с инициативите, които реализират компаниите в България, като част от политиката си за корпоративна социална отговорност. 

    В категорията „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд“ първото място бе отредено на „ЧЕЗ България“ за проекта им „Хората на ЧЕЗ са в сърцето на бизнеса”. Какво представлява тя, научете от Ваня Кънева, директор „Човешки ресурси” на ЧЕЗ. 

    Име на проекта:
    „Хората на ЧЕЗ са в сърцето на бизнеса“

    Ваня Кънева, директор „Човешки ресурси” на ЧЕЗ

    Какво представлява и какви са целите му? 
    Проектът е част от политиката на компанията за привличането на млади и квалифицирани специалисти, мотивация и управление на представянето, планиране на кариерата и развитие на талантите. Включват се програмите за опазване здравето на служителите и повишаване на тяхната работоспособност, подобряване на вътрешната комуникация, за ефективно утвърждаване на корпоративната култура и постигане на бизнес целите. ЧЕЗ стимулира служителите в търсене на иновативни решения и постоянно усъвършенстване на ефективността на работното място.

    Как беше реализиран и какви резултати постигна?
    Представеният проект е част от дейностите на ЧЕЗ като социално отговорен работодател и от утвърдената политика на компанията за корпоративна социална отговорност. Инициативите по проекта са свързани с целогодишни програми за обучение и развитие. В резултат имаме мотивирани и успешни служители, повишена е удовлетвореността им. По-конкретно кариерно развитие са постигнали 90 мениджъри, а назначени на трудов договор са 21 стажанти. В частта „Баланс между работа и личен живот“ можем да посочим наградите – над 120 купи и медали в различни видове спорт от национални състезания, участие в туристически мероприятия – 585 служители.

    От тази година имаме и вътрешен конкурс за иновации и креативни предложения – „ЧЕЗ Иноватор“, като първите наградени проекти са дело на 3 екипа от служители на компанията.Предстои реализиране на иновативните решения, предложени в проектите.

    Семействата на служителите припознават компанията като подкрепяща и грижовна, а служителите се идентифицират с нейните мисия, визия и ценности и се свързват с 7 корпоративни принципа.

    Как се отнесоха към проекта служителите на компанията? 
    ЧЕЗ мобилизира човешката енергия и предоставя възможност на служителите да дадат най-доброто от себе си, създава среда за професионална реализация, оценка и развитие на потенциала на служителите, здравословни и безопасни условия за работа.

    Екипът на дирекция „Човешки ресурси“ организира, координира и направлява дейностите, свързани не само с професионалното обучение и кариерно развитие на служителите, но и подкрепя дейностите на Клуба на служителите на ЧЕЗ.

    Какви ресурси бяха вложени? 
    Финансовите ресурси включват средства за корпоративни oбучения и повишаване на квалификацията, спорт, туризъм и свободно време, допълнително здравно и пенсионно осигуряване, допълнително плащане с цел стимулиране на раждаемостта, стипендии за ученици и семестриални такси на служители, които повишават своята професионална квалификация в бакалавърски и магистърски програми, както и за стажантската програма на ЧЕЗ, благодарение на която създаваме приемствеността в компанията.

    Нефинансовите ресурси са трудът, ентусиазмът и личното време на нашите служители, ангажирани с КСО на компанията. Провеждаме обучения и развиваме ментори и  вътрешни обучители

    Защо корпоративната социална отговорност е важна за компанията?  
    Вече 10 години ЧЕЗ инвестира в икономиката на България разумно и отговорно с цел да осигури по-добри условия за бизнеса и за обществото. Социалната отговорност е важна част от нашия бизнес в България. Ние съзнаваме нашия ангажимент към околната среда, клиентите, служителите и партньорите. В дружествата от Групата на ЧЕЗ в България вярваме, че успешната социална стратегия на всяка компания започва с отговорността към  служителите й, които активно работят, за да градят нейния успех и доброто й име. Затова се стараем да им осигуряваме необходимите отлични условия за труд и почивка, да развиваме техния потенциал и да мотивираме тяхното по-добро представяне.

    Чрез спорт, туризъм и пълноценен отдих се цели повишаване ефективността на труда, подобряване на вътрешната комуникация и екипната работа. Грижим се за младите специалисти чрез стимулиране на раждаемостта и повишаване на квалификацията, внимание към дългогодишните служители, на които предстои включване в програма „Златни години” за осигуряване на достойни старини чрез консултации и преквалификации. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 26 минути
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 36 минути
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 57 минути
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 час
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 3 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години