петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2217 прочитания

    Могат ли роботите да ни направят по-щастливи на работа?

    Нова технология ни позволява да работим от вкъщи, без да се чувстваме самотни
    02 юли 2015, 15:17 a+ a- a

    Отношението към роботите що се касае до работата не е особено позитивно и обикновено се върти около идеята, че те крадат нашите работни места.

    Но в Масачузетския технологичен институт (MIT) се случва точно обратното. Там роботите помагат на хората да запазят своите работни места и ги карат да се чувстват по-добре. 

    През последната година част от служителите на Sloan School of Management към MIT имат възможност да работят най-малко два дни от седмицата от вкъщи, като целта е по-този начин да намалят стреса и балансират по-добре личния и професионалния си живот. Но има една подробност. В дните, в които служителите не са в офиса, имат възможност да използват робот – по същество IPAD на стойка с колела, който им създава усещане, че присъстват физически сред своите колеги. Те сами контролират и навигират робота в офиса, все едно самите те са там, пише Business Insider.

    Технологията улеснява не само сътрудничество с колегите в офиса, но и позволява да „се присъединиш“ към работна среща или дори да обядваш с колегите. 

    „Дори и най-модерната технология за видеоконферентна връзка не може да замести възможността за „разходка“ из офиса. Вместо това, присъствието се свежда само до едно статично лице на екрана“, казва авторът на проекта Питър Хърст. „Хората забравят, че си там, но с робота хората се отнасят към теб така, все едно физически си там“, казва той. И добавя, че въпреки първоначалния скептицизъм на служителите, е изненадан колко бързо и успешно сработва проектът.  

    Според учените подобни роботи биха могли да се справят с един от най-големите проблеми на работата от вкъщи – самотата. Вижте видео:

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 9 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 9 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 9 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 11 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години