четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10486 прочитания

    Пропускането на почивката вреди на личния ни живот

    Дори човек да има достатъчно свободно време, обикновено пропуска към три важни събития в личен план през годината заради работата си
    16 юли 2015, 14:24 a+ a- a

    Не едно и две проучвания са доказвали колко важна е ваканцията за нашето здраве, щастие, продуктивност, кариера, икономика... Всички знаем, че добрата почивка повдига настроението ни, прави ни по-продуктивни, креативни и като цяло по-положително настроени към живота. Ново проучване в САЩ обаче отива отвъд тези ползи. Оказва се, че ако редовно ползваме отпуската си, заздравяваме и личните си взаимоотношения. Напротив - ако редовно се лишаваме от такава, е много по-вероятно да имаме проблеми в семейството. Над 85% от хората, които не успяват да използват отпуската си, казват, че не отделят достатъчно време на близките си. В 36% от случаите това поражда конфликт с партньора и обикновено се превръща в дългосрочен проблем. 

     „Ако редовно поставяте работата си пред партньора, вредите на личния си живот. Осъзнайте това, докато не е станало твърде късно. Никой не говори за това, докато в един момент не започнем да чувстваме, че нещо ни липса. Е, това е нещото“, казва Джилда Карл, експерт по взаимоотношения. 

    „Нашите отношения не трябва да бъда жертви на нашата работа. Тези изводи трябва да послужат като предупреждение, че  нашите близки заслужават нашето време“, казва Кейти Денис, автор и главен директор на проекта Time Off, по повод проучването. 

    Проучванията показват, че дори и човек да има достатъчно свободно време на разположение, обикновено пропуска средно около три важни събития в годината заради професионалните си ангажименти.

    Междувременно все повече компании въвеждат специални политики или инициативи, с които стимулират хората си да почиват. 

    Така например от Daimler въведоха специална политика по отношение на имейлите, която дава възможност на служителите си да се насладят максимално на своята ваканция. Всеки може да избере опция, която автоматично изтрива служебните съобщения по време на почивката.

    Американската творческа агенция thinkParallax пък плаща по $1500 на служителите си, за да пътуват до мечтана дестинация. Неотдавна китайска компания заведе на четиридневна почивка във Франция и Монако 6 400 свои служители. Друг китайски магнат пък заведе 12 700 служители на 6-дневна почивка в Тайланд. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 9 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 10 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 10 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 12 часа
    преди 15 часа