петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15993 прочитания

    Да поработим, почивайки!

    Какво представлява концепцията co-workation – Станислав Вангелов, съосновател на „Офис в гората Чепеларе” пред Economy.bg
    16 юли 2015, 18:36 a+ a- a

     

    Как да рестартираш, докато отмяташ работа? Едновременно с това да завързваш нови контакти, да посещаваш готини събития и места? Мисията е възможна, а решението е летният „лаптопаджийски” лагер в Чепеларе. Той е инициатива на основателите на проекта „Офис в гората –Чепеларе” Станислав Вангелов, съпругата му Полина Стоянова и Цветелин Андреев. Проектът комбинира co-working, co-living и vacation (споделен офис, споделено място за живеене и ваканция). Така се ражда терминът co-workation или почивка по време на работа. Това е сравнително нова тенденция при co-working пространствата. При нея т.нар. „дигитални номади” работят, почиват и се забавляват споделено на планина или море. Концепцията е доста популярна по бреговете на Бали в Индонезия, в Калифорния, Португалия и Испания.
    Подобна е идеята и на летния „лаптопаджийски” лагер в Чепеларе. Той се организира за период от 3 седмици (18 юли - 8 август). Организаторите предоставят споделено работно място и място за спане за желан период от време. Желаещите могат да посетят някои от големите спортни и музикални събития в региона, като Роженския събор и надсвирването с гайди в Гела. Могат да посетят туристически забележителности, да опитат родопската кухня, да се насладят на чистата природа.

    За да разбере повече за идеята на споделеното място за работа и почивка, Economy.bg се свърза със Станислав Вангелов, който е един от създателите на инициативата.




    За идеята
    Идеята ни хрумна лятото на миналата година. Наши приятели, работещи на свободна практика, ни гостуваха за по няколко дни в Чепеларе. Съчетаха почивката с работата. Видяхме, че се чувстват много щастливи, много мотивирани и продуктивни.

    Защо в Чепеларе?


    Защото живеем тук. Аз съм родом от Чепеларе. Дълги години живях извън града, но през 2013 със съпругата ми решихме да се върнем в Чепеларе и да отгледаме бебето ни тук. Започнахме да правим различни инициативи, с които целим да възродим мястото и да върнем младите хора в планината. Защото много хора са извън родните им места, което е много болно и за тях, и за родителите им. Искаме да покажем, че и извън големите урбанизирани центрове може да се случват интересни неща.

    Целта
    Нашата цел е рестартиране на хората в планината чрез спорт, чрез хубава храна, чрез различни посещения на туристически забележителности, чрез лековития въздух и чистата природа. Предлагаме добра административна сграда с добър интернет, инфраструктура за настаняване, традиции в климатолечението и летния туризъм. Всичко това го комбинираме, като изнасяме работното място в планината.

    За кого е?
    Целта са ни три групи клиенти: 1. Хора на свободна практика или т.нар. „фрийлансъри”. Те биха могли да бъдат уеб разработчици, дизайнери, копирайтъри, фотографи, кинематографи, специалисти по онлайн маркетинг, консултанти, лектори, студенти, писатели, блогъри, журналисти, хора на изкуството и т.н; 2. Малки фирми и дигитални стъртъпи; 3. Големи фирми, като HP, SAP, Telerik, които имат концепция за home office служители.

    Предимства
    Основният плюс е възможността в едно денонощие да свършиш много неща, което в големия град е трудно заради многото задръствания и по-големите разстояния. Друго предимство е хубавата храна, която тук все още е натурална. И може би най-важното е, че тук можеш да избягаш от стандартната рутина, което да те направи по-продуктивен.
    Освен това се опитваме в рамките на определен период от време, както е сега при „лаптопаджийския лагер”, да съберем много хора, за да има добавена стойност от новите запознанства.
    По-различното от градските споделени работни пространства е, че ние предлагаме и co-living – споделено място за живеене. Така прекарвайки и следработното време с различни хора, докато пийвате, хапвате или посещавате различни забележителности, можете да се сприятелите и да намерите бизнес партньор. Затова ние се обособяваме в друга ниша, защото сме co-working и co-living локация.

    Нова тенденция
    В световен мащаб през последните 5-6 години коуъркинг пространствата се развиват лавинообразно в големите градове. След градските центрове в по-екзотичните дестинации започват да се правят т.нар. „ритрийти” (workaway retreats, off-site workplaces, workations). Такива мероприятия се правят около коуъркинг пространства, разположени по крайбрежията. Вече са правeни в Бали, Тайланд, Лисабон, Барселона, Калифорния. Подобни инициативи се правят и в Алпите.

    Такова нещо ще направим през зимата и ние – ски и сноуборд лаптопаджийски лагер. Тогава Чепеларе е много по-силен като дестинация и по-разпознаваем на картата. Очакваме и по-голям интерес в т.нар. от зимната индустрия „умрели” дни след Нова година, когато легловият капацитет е по-свободен. Освен повече възможности за спане ще можем да осигурим по-добри цени за лифт карти и по-добри цени за ски и сноуборд оборудване. Целта ни е да дойдат дигитални номади, които обикалят в цял свят.

    Изпробвалите
    Споделят, че сигурно ще повторят, ще разкажат на свои приятели. Разказват, че са реализирали много по-бързо и по иновативен начин задачите, които са си поставили. Освен това са им хрумнали много повече идеи тук.
    Изтествахме идеята миналото лято с приятели фрийлансъри. През есента имахме една фирма с централа в Берлин, с customer support в Лондон, с нов офис в Бразилия и development в София. Бяха група от общо 35 човека, от които 12 чужденци. Хората от различните офиси се видяха на живо за първи път. Чужденците се запознаха с нашия фолклор и специфики. Закарахме ги да си направят пещ от глина, в която си изпекоха хляб. Направихме им и уоркшоп за гайдарство.

    За летния лагер
    Конкретно за лагера предлагаме co-working, co-living, vacation, inspiration и motivation (споделен офис, споделено място за живеене, ваканция, вдъхновение и мотивация). Така се получи co-workation, т.е. възстановителна, вдъхновителна, работна ваканция. Иначе на български го нарекохме лаптопаджийски лагер.
    Лагерът е 3 седмици (18 юли - 8 август). Предлагаме офис сграда с 20мбит интернет, работни места (бюро/стол) за 30 души.

    За желаещите има опция за спане в сградата, на палатка или на хотел. Паралелно с това могат да се посетят множество спортни занимания, арт и кулинарни работилници. В този период в Родопите има няколко големи фолклорни и спортни събития: Роженски събор (18-19 юли), байк/тичане „Чепеларски търкала” (25-26 юли), еко джаз фестивал в Перелик (25-26 юли), гайдарско надсвирване Гела (1-2 август). Чепеларе е добра изходна позиция за тези събития.

    Цената
    Всеки избира къде и за колко време да бъде настанен според бюджета и предпочитанието си (палатка в къмпинг, квартира, хотел, вила) и заплаща пакетна цена за работно място и настаняване. Цените започват от 15 лв. на ден за спане на палатка. Тъй като периодът на лагера е 20 дни, пакетът за 1 човек за 20 дни е 200 лв. на палатка. За 300 лв. може да живее и работи в офис сградата, а за 500 лв. може да бъде настанен в хотел.
    Повече за лагера можете да разберете тук.

    Мечтата
    Чепеларе е известен като ски център, така че нашата мечта, изнасяйки офиса в планината, е да се превърнем не в Силициевата долина, а в Силициевата планина.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове