сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11727 прочитания

    Първи ден на нова работа. Какво да правя?

    Ето няколко правила, които е добре да спазвате, когато сте нов в офиса
    20 юли 2015, 11:32 a+ a- a

    Да започнеш нова работа често е стресиращ момент, дори да е дългоочакван. Може това да е именно работата, за която сме мечтали, но въпреки това първите дни са изпълнени не само с вълнение, но и с напрежение. 

    „Първите три месеца на нова работа са продължение на процеса на интервю“, казва Аманда Августин, консултант в TheLadders. Тя е изследвала какво правят  успешни хора в първата седмица на нова работа. И обобщава няколко извода. 

    Най-важното: Представяйте се! 
    За вас всички са все още непознати, но поздравявайте с „Добро утро” и „Здравейте” хората, които срещате. Обикновено се очаква да ви представят на тези, с които ще работите, но дори и това да не се случи, поемете вие инициативата. Започнете с групата от хора, която е най-близо до вас, и разширявайте параметъра. 

    Сближете се с някой „ветеран” 
    Ориентирайте се в обстановката, като откриете кои са основните хора в екипа и се опитайте да разберете кой от тях е от по-дълго време в компанията. Всяка компания има свой собствен език и това е човекът, който може да ви запознае с вътрешни шеги, да декодира посланията и да ви каже повече за културата на организацята. Другият плюс е, че може да се обръщате към този човек с всякаки въпроси, дори и елементарни, с които не бихте искали да занимавате прекия си ръководител например. 

    Намерете кафе машината 
    Обикновено се очаква да ви разведат из офиса и да ви запознаят с организацията на работа, но ако са пропуснали да ви покажат къде е кафе машината – трябва да я намерите сами. Важно е също да разчетете неписаните правила, като например кой мие чашите от кафето, млякото в хладилника за общо ползване ли е и т.н. Най-добре е да наблюдавайте какво правят останалите. Ако имате колебания за нещо обаче няма лошо в това да попитате. Например, ако не сте сигурни как работи кафе машината. Всеки би ви съдействал. 

    Синхронизирайте очакванията си с тези на вашия мениджър
    Използвайте първите срещи с вашия мениджър, за да разберете какво би било успех да се случи в рамките на първата ви работна седмица. Какво очаква да постигнете в рамките на един и три месеца. Така ще имате конкретна идея за това, което се очаква от вас. Ако вие сте ръководител, е важно да споделите очакванията си с хората, с които ще работите. Често първата седмица задава стила на комуникация, който ще установите с колегите си.

    Вкарайте ред в документите си
    По време на интервюто е нормално да се опитате да се представите по възможно най-добрия начин. След като започнете работа обаче е време да докажете, че сте толкова добър, за колкото сте се представили. Затова е важно да записвате или да организирате резултатите от дейността си по такъв начин, че когато се наложи да отчетете свършеното от вас, лесно да можете да представите работата си.  

    Не пренасяйте лошите си навици
    Новата работа е възможност да се преборите с лошите си навици от предишната работа. Ако например сте имали проблем с управлението на времето, можете да си разчертаете график, как да протича денят ви и колко време да отделяте на различни задачи и да започнете да го прилагате на практика. Или ако на предишната работа редовно сте закъснявали, пробвайте да промените режима си и да ставате с един час по-рано.

    Открийте заведенията и магазините около офиса ви
    Опознайте района около офиса ви. Най-вероятно е първо да откриете къде можете да обядвате, но разглеждйате и опознавайте цялата околност. Така, ако ви се наложи спешно да потърсите аптека например, ще знаете къде можете да я намерите. 

    Успех!

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 26 минути
    преди 3 часа
    преди 5 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 6 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 21 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 24 часа