петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5813 прочитания

    Мениджърите са все по-чувствителни към ограничената свобода за вземане на решения на фона на нарастващите отговорности

    Дарина Пенева, управляващ съдружник в Stanton Chase International Bulgaria
    22 март 2012, 10:22 a+ a- a

    Очакванията, които компаниите имат към ръководните кадри, нарастват, в резултат на което мениджърите в България все по-често се чувстват притиснати от нарастването на делегираните отговорности за управление на бизнеса, показва проучване на компанията за директен подбор на среден и висш ръководен персонал Stanton Chasе. От него става ясно още, че през изминалата година мениджърите са станали по-чувствителни към ограничената свобода за вземане на самостоятелни решения на фона на нарастващите отговорности. Това е и основната причина голяма част от ръководителите да проявяват интерес към нови кариерни възможности.

    В проучването са участвали 140 управляващи от бизнеса, които заемат позиции президент, вице-президент, главен изпълнителен директор, изпълнителен директор, генерален мениджър, главен оперативен директор, мениджър за България, управител и т.н.  Компаниите, които представляват, са от сферата на бързооборотните стоки,  финансовите услуги, технологиите, фармацевтичната индустрия, производствени компании, природни ресурси и енергетика, логистика и транспорт, професионални услуги.

    За да ни разкаже повече за проучването и тенденциите, които то очертава, разговаряхме с Дарина Пенева, която оглавява офиса на Stanton Chasе в България от неговото откриване през 2006. 


    Г-жо Пенева, какви очаквания имат компаниите към топ мениджмънта?

    Според самите мениджъри компаниите очакват от тях, на първо място, ефективност както при управление на промяната (21 % от участниците в проучването), така и при по-бързо достигане на бизнес целите (20%). От нашите контакти с управляващи бизнеси в страната можем да добавим, че към мениджърите на средно и висше управленско ниво определено има все по-високи изисквания, които включват алтернативен подход към пазара поради забавения икономически растеж, иновации, ефективно управление на разходите и мотивация и задържане на хората.

    Кои качества и умения се ценят най-много в мениджърите в настоящата нова реалност?
    Средата и т.н. нова реалност, която вече никак не е нова, налагат логична промяна в представата на всички участници в бизнес процесите в страната за това какво представлява управлението на тези процеси. Наборът от компетенции за управленските позиции става все по-комплексен. Пазарът започва да налага понякога почти виртуозната комбинация от административни умения и стратегическо мислене, развити на много високо ниво и лидерски умения, ориентирани към мотивиране и вдъхновяване. Съответно това предполага гъвкавост и креативност при вземане на решения почти на ежедневна база, съчетани с неизчерпаем ентусиазъм.

    Кои са топ приоритетите, които имат мениджърите днес?

    На първо място, в личните си цели за развитие участниците в нашето проучване поставят развитие на уменията за стратегическо планиране (29 %). На второ място е усъвършенстването на комуникацията със служителите си с цел повишаване на тяхната мотивация (27%), а на трето – привличането и задържането на таланти (18 %). Т.е. напълно са наясно какво се очаква от тях, за да развиват бизнеса и съответно да предложат и защитят подход, който считат за най-адекватен за местната среда.


    Колко от мениджърите, които сте интервюирали, са склонни да сменят настоящата си позиция?

    Преобладаваща част от участниците в проучването проявяват интерес към нови кариерни възможности. Нашите наблюдения сочат, че са склонни да разглеждат само тези позиции, които водят до кариерно и личностно развитие. Това в повечето случаи е свързано и с желание за заемане на по-комплексна роля като следваща стъпка в кариерния им план. Някои проявяват интерес към смяна на сектора в случаите, когато търсят нови предизвикателства или мултиплициране на опита си в друга среда.

    Какви са причините голяма част от мениджърите да търсят нови кариерни възможности?

    От проучването става ясно, че през изминалата година мениджърите в страната стават все по-чувствителни към ограничената свобода за вземане на самостоятелни решения на фона на нарастващите отговорности, които им се делегират при управление на бизнеса (30% от отговорилите). На второ място, като фактор, който би повлиял за напускане на сегашната им месторабота, се нареждат заплащането и социалните придобивки, а на трето – устойчивите възможности за развитие.

    Какво би задържало топ мениджърите на настоящата им позиция?

    Предвид заявения интерес на повече от половината участници към нови кариерни възможности (69%) като че ли отговорът на този въпрос се крие в това какво би ги възпряло при изникването на такава възможност. Една пета посочват работата във виртуални екипи. Обикновено това е проектно насочено изпълнение на конкретни задачи, често заедно с колеги от други офиси или държави. Донякъде сме учудени от този отговор, тъй като това дава невероятна възможност за обмяна на опит. От друга страна сме склонни да разберем затрудненията на един мениджър в българския малък и доста специфичен пазар, към който по-глобални решения са често неприложими. Аз също смятам, че въпреки тенденцията за виртуализиране на общуването в бизнеса, личният контакт допринася за изграждането на по-дългосрочни и задълбочени взаимоотношения във всички сфери на бизнеса.

    Други причини, заради които биха останали на сегашната си месторабота, са нежелание за смяна на града или държавата (17%) и насищането на пазара с управленски персонал (14 %). За 13% от всички участници именно съвкупността от тези три фактора предполага по-внимателно обмисляне на възможностите за промяна. В нашия опит сме имали не един или два случая, когато мениджъри споделят с нас, че отказват позиции в друга държава поради нежелание да поемат по пътя на т.н. ex-pat – това предполага смяна на местоработата (и локацията) на всеки 2-3 години.

    От друга страна, не са рядкост и мениджърите, които са започнали интересни проекти с нови предизвикателства и това ги прави изключително лоялни към средата, в която са се развивали. Други са достатъчно добре позиционирани на сегашното си работно място, предпочитат да залагат на фактора сигурност и ако изобщо биха склонили да обмислят промяна, са много строго избирателни, с много точна и ясна представа за следващата стъпка от кариерното си развитие.

    Кои са секторите, които според мениджърите имат потенциал и в които биха продължили кариерата си?

    За разлика от миналата година повечето участници виждат потенциал основно в сектора, в който работят. Това е особено валидно за тези от сектор „Технологии“ и сектор „Финансови услуги“. Сред отговорилите от сектор „Потребителски стоки и услуги“ има такива, които смятат, че по-добри шансове за развитие има или в сектор „Технологии“, или в сектор „Енергетика“. Имаме конкретни примери за успешни проекти, при които мениджъри с по-ценен опит от сферата на бързооборотните стоки (FMCG) се реализират успешно и в сферата на финансовите услуги, фармацевтичната индустрия, както и в други сектори.

    Кои са предизвикателствата, които топ мениджърите виждат през 2012?
    Както и за 2011, така и за 2012 като най-важни цели отговорилите посочват поддържането на стабилен паричен поток. На второ място поставят идентифицирането и задържането на таланти, а на трето – необходимостта от структурни промени в управляваните от тях компании. Повече от половината са като цяло оптимистично настроени (66%), макар и здраво стъпили на земята по отношение на това, което ги очаква.

    Вие правихте подобно проучване и през 2012. Какви разлики очертава последното проучване?

    Първото ни проучване беше проведено в края на 2010, като тогава по-скоро ни интересуваше как мениджърите се справят с кризата. Този път решихме да се фокусирахме много повече върху това какво е важно за тях от гледна точка на професионалното им израстване. Със сигурност разбрахме, че никой от отговорилите не планира да става част от политическия елит, но пък имаше няколко анкетирани, които припознаваха бъдещите си постижения в областта на реформи в образованието чрез участие в неправителствени организации. За нас интересна беше оценката на пазара на труда – вече втора година поставяме въпроса за развитието на професионалистите на различни функции. Ако през 2010 позициите, свързани с IT и технологии, заемат второ място в подреждането на функции с най-качествени специалисти, то през 2011 тези позиции са изместени на четвърто място. Съответно на второ идват финансовите позиции, а на трето тези, свързани с оперативни дейности. На първо място, според мнението на отговорилите и през двете години, са функциите в областта на продажбите и бизнес развитието.
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 11 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 13 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 14 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 16 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк