събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9895 прочитания

    Какво е да работиш в областта на социалната отговорнoст?

    Какво представлява работата на КСО специалиста и какво е общото и различното с ПР професията, вижте какво сподели Вилиана Станева - PR & Citizenship мениджър в „Майкрософт България”
    24 септември 2015, 11:12 a+ a- a

    Вилиана Станева - PR & Citizenship мениджър в „Майкрософт България”




    Корпоративната социална отговорност (КСО) е все още сравнително ново понятие в България, въпреки че в последните години все по-често се говори по тази тема. Затова решихме да разкажем какво е да работиш в областта на социалната отговорност, какво е общото и различното с ПР професията и потърсихме Вилиана Станева, която от май тази година заема позицията PR & Citizenship мениджър в „Майкрософт България”. На тази позиция, освен за изграждането и утвърждаването на имиджа на компанията чрез комуникация и организирането на различни видове събития и ПР дейности, тя отговаря и за развитието на корпоративната социална отговорност и  политики на технологичната компания. 

    Преди да се присъедини към екипа на „Майкрософт”, Вилиана работи като експерт „Външни комуникации“ в Мтел в продължение на 7 години, където отговорностите й включваха цялата социална политика на телекома.

    Вилиана, какво представлява работата на КСО специалиста – как би го обясинла по най-достъпния начин?
    Никога не съм работила само като КСО специалист. Струва ми се, че малко компании в България могат да си позволят отделен човек на такава позиция засега. Но в компаниите, към чиито екипи съм имала възможността да принадлежа, това винаги е било част от отговорностите ми като комуникатор. Влагала съм сърцето си в не една социална кауза и продължавам да го правя. Това ме осмисля. Не само работата ми, но и мен като личност. Никога това не е било за мен просто задължение.

    Доброволен труд. Съвременния начин да направиш света едно по-добро място

    Що се отнася до самата корпоративна социална отговорност - ако преди време жестовете на дарение бяха спорадични и продиктувани предимно от спонтанното желание да се окаже помощ, то сега вече в повечето случаи говорим за осъзната и дълбоко премислена стратегия за подпомагане на обществото. 
    В „Майкрософт” се работи активно в подкрепа на развитието на IT образование. Една много силна и смислена кауза, която компанията подкрепя в световен мащаб. За първи път работя по социални проекти, чиято реализация не е ограничена само в България. Чувството е, че си гражданин на света и създаваш смисъл.

    Какво е общото и какво е различното с професията на ПР, която е много по-позната в обществото в сравнение с тази на КСО специалиста?
    За мен двете са неделими. И все пак разликата трябва да търсим в преценката, кога една социална акция не би следвало да е обект на ПР. Хубаво нещо е комуникацията, но не на всяка цена. Има етика, която е по-важна от това да трупаш дивиденти, да не говорим, че нещата бързо се обръщат и тълкуванието на публиката може да премине в изключително негативни реакции, тоест ПР-ът може да стане черен. 

    Кои са основните отговорости и задължения на един КСО специалист?
    Работа с неправителствения сектор, изграждане социалната програма на съответната компания, комуникация с външни и вътрешни публики за запознаването им със социалните дейности по социалната програма, реализиране на проекти, придвижване на цялостната им комуникация, борба с медиите за отличаване на социални новини от рекламни съобщения... 

    Специално събитие за деца от приемни семейства

    Какви качества и умения се изискват за тази позиция?
    Банално и клиширано, но на първо място – сърце. След това вяра в смисъла на каузите, за които се работи. Няма ли ги тези две неща, едва ли може една кауза да има успех. След това идва нуждата от познания, контакти, оргатизираност и дисциплина. Постоянно самоусъвършенстване, креативност, комбинативност. Малко или много хората, посветени на социални проекти, са и вид посланник, медиатор. Носят посланието, че всички ние сме в състояние да променим много неща в положителна посока, това е разковничето на устойчивото развитие. И още нещо – дългосрочност. Без съмнение, всяка помощ, дори еднократната, е от полза. Но истинската стойност е закодирана в дългосрочните проекти.

    Как протича един типичен работен ден?
    Новини, планиране и след това работа по задачи, проекти, гонене на срокове. Може би тук разликата с дневния ред по ПР темите е в това, че още по-важен е личният контакт с хората, с които работиш, защото ритъмът и дневният ред на неправителствения сектор е малко по-различен от този на бизнеса.

    Училището за кучета-водачи на незрящи хора. Една от каузите на Вилиана

    При теб от къде се провикира интереса към КСО? 
    Преди повече от осем години в предходнанта ми месторабота – Мтел. В отговорностите ми попадна цялата социална политика на телекома. Работила съм по много проекти там и с това разбрах, че социалният елемент ще е нещо, което винаги ще търся в бъдеще, що се касае до кариерното ми ориентиране и развитие.

    Лично на теб защо ти харесва работата в тази област? 
    Общуването с хората, раждането и случването на идеи, на добри каузи. Професия, която не е само работа, а нещо повече. 
    Успехът е временно нещо. Да вземем за пример спортните рекорди. Вече траят само месеци... Докато в началото на миналия век да преодолееш олимпийски рекорд е успех, постиган през няколко олимпиади. За мен е по-важна обратната връзка. И резултатът, който полага основите за положителна промяна. Доволна съм, когато видя първите кълнове на подобна промяна.

    Приз в рамките на Годишните награди на Български Дарителски Форум

    Кои са най-големите предизвикателства, пред които си се изправяла досега?
    Основно предизвикателство пред КСО политиките е те да останат актуални и да отговарят на парещите проблеми в страната ни. Второто предизвикателство е примерът, който даваме. Все още не са малко фирмите в България, които разглеждат корпоративната отговорност единствено и само като еднократна помощ. Все още не са малко медиите, които приемат дарителските инициативи единствено и само като „лесен ПР”. А нито едното, нито другото помагат да се развиваме като гражданско общество. В една такава ситуация „Майкрософт” например, със своята ясна позиция на кого и защо помага, със своите дългосрочни цели и проекти, е иноватор, който създава смисъл в световен мащаб. В този смисъл за нас е важно колко съмишленици увличаме след себе си и накъде ги водим. Третото предизвикателство? Бих го нарекла „хигиена на ценностите”. Тоест, доколко ценностите на компанията се приемат от нейните служители, доколко се преживяват от тях.

    Ако човек има интерес към тази област, какво би го посъветвала, за да се чувства добре и бъде успешен в тази област?
    Да се запита дали има сърце за такова нещо. И силата да понесе доста болка, с която ще се сблъска. В сферата на социалната грижа в България има много над какво да се работи. Където и да захванеш – изскачат проблеми. Не бива да се обезсърчаваш, но това е трудно, ако наистина не вярваш в каузите, зад които заставаш.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 17 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство