вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5432 прочитания

    Стартира пилотният австрийски проект „Дуално обучение в България“

    26 ученици от Националната финансово-стопанска гимназия ще се обучават по дуалната система по професия „Икономист“, като от 11-ти клас ще започнат да трупат и практически опит, и да получават възнграждение
    30 септември 2015, 15:42 a+ a- a

    Учениците от пилотната паралелка на НФСГ

    Днес беше даден официално стартът на пилотния проект на Търговска камара на Австрия „Дуално обучение в България”. В рамките на проекта 26 ученици от Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ) в гр. София ще се обучават по дуалната система по професия „Икономист“, специалност „Търговия“. Проектът се подкрепя от членовете на Сдружението за модерна търговия "Билла България”, "дм България", "Кауфланд България”, "Лидл България” и "Метро Кеш & Кери България”.

    Курсът на обучение е 5-годишен, като приемът е след завършен 7-и клас. През първите три години учениците ще получат задълбочена теоретична подготовка.Те ще изучават както общообразователни предмети според Държавните образователни изисквания, така и специализирани дисциплини, необходими за придобиването на квалификация по професия „Икономист”, специалност „Търговия”.

    Сред специализираните предмети са: „Обща икономическа теория”, „Търговско право”, „Предприемачество”, „Икономика на предприятието”, „Счетоводство на търговското предприятие”, „Финансов икономически анализ и контрол”, „Икономика и организация на търговското предприятие”, „Стокознание” и др. Специфичната професионална подготовка включва и изучаване на чужд език по професията, което ще помогне на учениците за реализацията им в многонационална бизнес среда.

    Реалното практическо обучение ще бъде в 11-и и 12-и клас. Тогава учениците от пилотната паралелка на НФСГ ще имат 2 дни в 11-ти клас и 3 дни в 12-ти клас седмично практика в магазините на компаниите-партньори по проекта. Така те ще се запознаят със сложни и иновативни бизнес модели, доказани в цял свят и ще придобият ценен опит за това как работи една компания в сферата на търговията на дребно с бързооборотни стоки.

    Учениците ще получат теоретичен и практически опит, осигуряващ им по-големи шансове за реализация на пазара на труда. Освен това, те ще получават и възнаграждение по трудов договор по време на обучението си в 11-и и 12-и клас, а с това ще трупат и трудов стаж. Предвиденото по закон възнаграждение е 90% от минималната работна заплата според извършената работа.

    От своя страна компаниите ще имат възможност  да подберат най-добрите и най-мотивираните ученици за свои служители.

    При завършване на гимназиалното обучение и при успешно представяне на изпитите, учениците ще получават диплома за завършено средно образование и свидетелство за придобита професионална квалификация – трета степен.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 5 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 6 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 7 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 10 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ