петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    34730 прочитания

    Здравето и щастието ни на 50 зависят от тези неща?

    Ако вече сте навършили 30, помислете върху това
    09 октомври 2015, 15:52 a+ a- a

    Какъв живот ще имаме на 50 до голяма степен зависи от решенията и изборите, които сме направили на 30. А кое е най-доброто нещо, което можем да направим в тази възраст, за да се радваме на хубав живот след 50? Уроци от своя живот споделят множество потребители в популярната платформа за всякакви житейски въпроси Quora. Вижте интересни препоръки, които изведохме въз основа на техните отговори:

    1. Осъзнайте, че може да имате всичко в живота само ако сте здрави. Ако още не сте го направили, на 30 вече е време да си изградите здравословни навици на живот. Хранете се качествено и редовно, не пропускайте закуската, пийте достатъчно вода, забравете за бързото хранене. 

    2. Поддържайте теглото си. На тази възраст много хора започват да качват килограми. Не позволявайте това да се случи. Наднорменото тегло е една от основните причини за появата на редица здравословни проблеми. 

    3. Посещавайте зъболекаря си редовно и поддържайте добра устна хигиена. Лекувайте проблемите със зъбите си още в началото.  Можете да си сложите имплант или коронка, но нищо не може да замени истинския зъб. Колкото по-лоши зъби имате, толкова по-малко ще си позволявате да се усмихвате.

    4. Спортувайте редовно. Не е задължително това да се случва във фитнеса и по задължение. Помислете какво обичате да правите, което осигурява някакво движение за тялото ви. Това може да са разходки, каране на велосипед, тичане, танци, йога, плуване... Каквото и да е, движете се. Правете го, за да се грижите за здравето си, а не за да изглеждате добре. 

    5. Откажете цигарите. Ако пушите, спрете незабавно.

    6. Отделяйте достатъчно време за своите близки и любими хора. Прекарвайте колкото се повече време със семейството си, с децата си, с приятелите си. Не ги пренебрегвайте, защото в един момент може да се окаже, че сте ги изгубили бeзвъзвратно.

    7. Давайте си редовно почивка, осигурявайте си достатъчно сън и мислете позитивно. 

    8. Спестявайте. Да, това звучи отегчително, изтъркано и банално, но е истина. Особено когато вече сте минали 30. Създайте си навика да спестявате редовно. На 50 ще осъзнаете колко мъдро е било това решение.  

    9. Спрете да чакате нещо да се появи в живота ви и поемете инициативата. Например, ако все още нямате партньор в живота си, регистрирате се в сайт за запознанства. 

    10. Възползвайте се от възможностите, които ви предлага животът – на 50 ще осъзнаете, че това ще ви е далеч по-трудно. 

    11. Наслаждайте се на живота. 30-те години са най-хубавата част от него. Радвайте се на младостта си, на начина, по който изглеждате, на тялото си, на жизнеността си...

    12.  На 30 вече е време да сбъднете мечтите си. Искате ли да имате деца, да стартирате собствен бизнес, да напишете книга, да се научите да готвите, да смените професията си, да се научите да свирите на музикален инструмент, да пътувате по света? Ако още не сте го направили, започнете да работите върху това още днес. Но бъдете сигурни, че вие го искате, а не някой друг.

    13. Подбирайте обкръжението си много внимателно – интимен партньор, работа, приятели. Нищо друго, с изключение на здравето, не влияе толкова на това, колко щастлив и удовлетворяващ ще бъде животът ви. Има значение до кого се събуждате, как преминава работният ви ден и с кого прекарвате свободното си време.

    14. Забавете темпото. Спрете с живота на бързи обороти. Има достатъчно време да направите всичко, което е нужно. След 20 бързаме да завършим, да си намерим работа, да се оженим, да си купим къща и кола, да имаме деца. Това е илюзия. Тази прибързаност ще ви отведе към решения, основани на страха, а не на това, което е най-доброто за вас. Отпуснете се и се наслаждавайте на всеки миг от живота си. Правете нещата, които ви карат да се чувствате добре, а не „за които ви е време“.

    15. Бъдете добри - със себе си, с близките си, с непознати. Това ще ви направи по-силни и ще ви помогне да минавате по-леко през трудните моменти в живота.

    16. Бъдете любопитни. Светът е изключително интересен. Задавайте въпроси, опитвайте нови неща, посещавайте нови места и споделяйте за преживяванията си.

    17. Записвайте си хубавите моменти. На 50 няма да си спомняте много от нещата, които са ви се случили. Водете си дневник, снимайте се, записвайте видео. Запаметете красивите моменти в живота си. Не подозирате каква радост ще ви носят, когато остареете. 

    18. Започнете да обръщате внимание и на емоционалното си здраве. То е не по-малко важно от физическото. Намерете своя начин да се грижите и за него – променете отношението си към провала, изолирайте се от негативни хора, издигнете самоуважението си, практикувайте йога, медитация... 

    19. Обичайте родината си. Вместо да се оплаквате или бягате, направете нещо, променете нещо. И може би нещата ще бъдат по-добри, когато остареете.

    20. Осъзнайте, че и вие сте човек и че може да грешите. Простете си за грешките, които сте допускали, и продължете напред. Най-лошото нещо, което може да направите, е да се обвинявате и да не правите нищо.

    21. Не спирайте да учите. Запишете курс, четете, гледайте образователни канали. Колкото по-често го правите, толкова  повече ще научавате. 

    22. Осъзнайте, че само вие и никой друг не е способен да ви направи толкова щастливи, колкото заслужавате да бъдете. Ако още не сте го направили, вече е време да си изясните много добре какво искате от живота. Седнете, помислите и го запишете. Какво е важно за вас, какво ви прави щастливи, как може да го постигнете? Запитайте се: „Обичам ли работата си?“, „Харесвам ли живота си в момента?“, Какво е най-важно за мен?“,  „Как/къде/какъв бих искал да съм на 50?“. Отговаряйте на тези въпроси всяка година. Осъзнайте, че съвсем не е късно да промените нещо в живота си – работата си, връзката си, мястото, където живеете.

      

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 37 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 40 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 18 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България