петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2389 прочитания

    Увеличава се практическото обучение в туризма

    Ще бъде въведена задължителна специализация с продължителност от 2 до 6 месеца в активните сезони
    26 април 2016, 10:19 a+ a- a

    Практическото обучение в туристическия сектор ще се увеличи като ще бъде въведена задължителна специализация между 2 и 6 месеца през активните сезони. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева след среща с представителите на браншовите туристически организации. Програмите за сектора трябва да бъдат променени, защото продължават да бъдат повече теоретични, уточниха от образователното министерство.

    Бизнесът ще изпрати своите предложения за промени в най-кратък срок, включително и по проекта на Закона за професионалното образование.

    Вицепремиерът Кунева изнесе данни пред бранша за реализацията на завършващите висше образование по туризъм. Данните от Рейтинговата система на висшите училища показват, че приложението на придобитото висше образование по специалности от направление Туризъм сред завършилите е най-ниско за последните пет години в сравнение със завършилите специалности от други професионални направления.

    Най-добре се реализират на трудовия пазар дипломиралите се в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (близо 32% от завършилите), най-малко - възпитаниците на Колежа по туризъм в Благоевград (8,4%). От Икономическия университет - Варна се реализират в сектора 15,43%, докато от Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас още по-ниско – 13,98%.

    Обучение на студенти по специалности на висшето образование от професионално направление Туризъм се извършва в общо 14 висши училища. Броят на обучаваните в професионалното направление студенти за първия семестър на учебната 2015 – 2016 е около 6 000. От тях 1 643 студенти се обучават по 6 специалности за придобиване на степен „професионален бакалавър по …“; 3 565 се обучават по 7 специалности за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“; 718 по 12 специалности за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“ след придобита степен „бакалавър“.

    Туризмът действително отчита потребност от кадри, но не за ръководни позиции, за което е необходимо висше образование. Затова вниманието ни е насочено към професионалните гимназии по туризъм, които могат да подготвят изпълнителски кадри за туризма, подчерта Меглена Кунева. Професионално образование в бранша се осъществява в 130 училища, от които 85 професионални гимназии, 25 СОУ, 16 ПУИ, СПИ и 2 училища за деца с увреден слух.

    По данни на министерството има тенденция към увеличаване на приема по професии от професионални направления 811 „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ и 812 „Пътувания, туризъм и свободно време“ през последните 3 години.

    Вицепремиерът призова бизнеса да се включи по-активно при планирането на приема за професионално образование по туризъм в зависимост от регионалните планове за развитие, както и да помага за повишаване на квалификацията на учителите по професионално образование и обучение, осъвременяването и модернизирането на материално-техническата база, училищата да участват в проекти съвместно с туристическия бизнес.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 21 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк