петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9374 прочитания

    Кабинетът одобри увеличен прием в приоритетни за икономиката ни специалности

    Одобрени бяха и новите такси, които студентите ще плащат, за да се обучават във висшите училища
    27 април 2016, 12:12 a+ a- a

    Кабинетът утвърди броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации в България, както и размера на таксите, които те ще плащат, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

    49 596 студенти ще бъдат субсидирани от държавата през следващата учебна година. За първи път държавата утвърждава и приема на студенти срещу заплащане в държавните ВУЗ, като за учебната 2016/17 са предвидени 8 784 студенти. Броят на приеманите студенти в частните висши училища е 16 373.

    Броят на приеманите студенти в държавните ВУЗ е съобразен със списъка на приоритетните професионални направления. В него са включени 32 професионални направления от шест области на висше образования, по които приемът е завишен.

    Министерският съвет утвърди 2 594 докторанти. Увеличени са местата за обучение на наши сънародници от чужбина в български висши училища на ОКС „бакалавър“ и „магистър“ от 400 на 1000 и от 12 на 20 за образователната и научна степен „доктор“.

    Решението е съобразено с целите на Стратегията за развитие на висшето образование 2014-2020 година и новия модел на финансиране на висшите училища, ориентиран към резултатите от обучението и потребностите на пазара на труда. Целта е изграждане на устойчива и ефективна връзка между висшите училища и пазара на труда с цел постигане на динамично съответствие между търсенето и предлагането на специалисти с висше образование.

    Правителството утвърди и таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за новата учебна година. 17 висши училища увеличават размера на таксите средно със 17,8% (от 15 лв. до 370 лв.) спрямо размера на таксите за обучение за учебната 2015/16.

    Софийският университет „Св. Климент Охридски“ увеличава таксите за новоприети студенти – от 40 лв. до 240 лв. в редовната форма на обучение и от 15 лв. до 370 лв. – в задочната.

    Намаление на таксите има при две висши училища – Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и Югозападният университет „Неофит Рилски“. Намалението е от 100 лв. до 230 лв. спрямо таксите за учебната 2015/16 при редовна форма на обучение на студенти по определени специалности.

    При 14 държавни ВУЗ няма промяна в размера на таксите.

    При девет държавни висши училища размерът на таксата за обучение на докторанти се увеличава средно с 38% (от 19 лв. до 739 лв.). Намаление с около 50% има при задочното обучение на докторанти в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. В 23 ВУЗ и в БАН размерът на таксите за докторанти не се променя.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 9 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 10 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 12 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 14 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк