петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4091 прочитания

    Междуведомствен съвет ще решава кризата с кадрите в туризма

    Той ще осигури необходимата координация за успешната реализация на програми и политики за насърчаване на заетостта, обучението, квалификацията и преквалификацията на работещите в отрасъла
    18 май 2016, 14:06 a+ a- a

    От Министерството на туризма съобщиха, че се е провело първото заседание на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма. Председател на съвета е зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. В състава му влизат 43-ма членове - представители на още четири министерства, на институции в образованието, заетостта и развитието на човешките ресурси, на контролни органи, висши училища, колежи и професионални гимназии от София и страната, работодателски, браншови и синдикални организации, неправителствени сдружения, национални курорти и др.

    По данни от World Travel and Tourism Council през 2015 общият брой работни места у нас, пряко или косвено свързани с туризма, са 338 хил., което е намаление от 6,5% спрямо 2014. Общият дял на заетите в туризма и свързаните индустрии е 11% от всички работни места в България. Броят на директно заетите в туризма е над 92 хил., което е 10% спад спрямо 2014. Българските образователни експерти съобщават, че реализацията на завършващите висше образование по туризъм е сред най-ниските за последните пет години.

    „Именно затова инициирахме създаването на съвета – за да започнем да търсим решение на един от най-големите проблеми в сектора“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

    По думите на министъра държавата може да формира политиките и да осъществява контрол върху нормативната рамка, но не може да свърши работата на бизнеса. Съветът ще набелязва оперативни мерки, ще обсъжда проблеми, ще събира и анализира информация за свободното движение на работниците и служителите, трудовата заетост и равнището на доходите. Чрез него ще се осигури необходимата координация за успешната реализация на програми и политики за насърчаване на заетостта, обучението, квалификацията и преквалификацията на работещите в отрасъла, уточниха от Министерството на туризма.

    По време на първото заседание стана ясно, че Министерството на туризма е проучило добрите практики на страни като Испания, Франция, Италия, Португалия, но преди да се приложи техния опит за професионално обучение в туризма, трябва да е ясно какви са нуждите на национално ниво.

    Министърът предложи съветът да заседава веднъж в месеца. До 10 юни неговите членове ще изпратят мнения по проектоправилника му, както и предложения за обособяване на тематични групи по най-спешните проблеми.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 35 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 43 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 1 час
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research