вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15398 прочитания

    Михай Чиксентмихай за корените на щастието

    Кога в нашето всекидневие и в обичайните си преживявания се чувстваме истински щастливи?
    22 юни 2016, 16:33 a+ a- a

    Какво ни дава основание да смятаме, че животът, който водим има смисъл и стойност? Кога в нашето всекидневие и в обичайните си преживявания се чувстваме истински щастливи?  В търсенето на отговор на тези въпроси посвещава живота си популярният професор по психология Михай Чиксентмихай - един от пионерите в научното изследване на щастието. В презентация за TED той разказва за своите проучвания и изводите от тях. 

    В началото на своите изследвания Чиксентмихай интервюира творци и учени, опитвайки се да разбера какво ги мотивира да правят неща, за които не очакват да получат слава или богатство, но които правят живота им смислен и стойностен. Един популярен композитор описва състоянието, в което композира с лекота, като екстаз. По дефиниция това е състояние на ума, при което чувстваш, че не изпълняваш всекидневните си рутинни задължения.    

    Когато някой е наистина увлечен в процес на създаване на нещо ново, както прави този човек, на него не му остава достатъчно внимание да следи как се чувства тялото му или проблемите вкъщи, обяснява Чиксентмихай. Не чувства, че е гладен или уморен. Тялото му изчезва, идентичността му изчезва, защото неговото внимание е изцяло погълнато. Така че съществуването е временно спряно. Това означава да се потопиш изцяло в нещо. Много от хората, които интервюира, описват подобно спонтанно увличане. Чиксентмихай нарича тези преживявания „поток“.  

    Състоянието на „поток“ е оптималното преживяване на пълна концентрация и отдаденост, в което човек реализира най-пълно своя потенциал. Чиксентмихай и неговият екип правят над 8000 интервюта с хора от цял свят, които изпитват радост от работата си. И независимо от културата, независимо от образованието и каквото и да е друго, съществуват няколко условия, които са налице, когато човек е в състояние на поток. Има фокусиране, което щом стане интензивно, води чувство на екстаз. Има и чувство на яснота - знаеш точно какво искаш да направиш във всеки един момент и получаваш веднага обратна връзка. Знаеш, че това, което трябва да направиш, е възможно, макар и трудно. Чувството за време изчезва, забравяш себе си и се чувстваш част от нещо по-голямо. И щом тези условия са налице, това, което правиш, придобива стойност само за себе си. Крайният резултат престава да е толкова важен, самият процес е този, който има значение. Твоята деятелност те изпълва с чувство на удовлетворение. С усещане, че си поставил възможностите си на изпитание и си надмогнал себе си.

    За нещастие обаче, много от преживяванията на хората са в състояние на апатия, твърди психологът. Най-големият проводник на това преживяване е гледането на телевизия, а следващият е да седиш в тоалетната. Вижте видеото:    

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 2 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 4 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 4 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 5 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 5 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес