вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2297 прочитания

    35% от работещите жени у нас страдат от главоболие поне веднъж седмично

    35% от работещите жени у нас страдат от главоболие поне веднъж седмично
    23 юни 2016, 14:27 a+ a- a

    35% от работещите жени в България страдат от главоболие поне веднъж в седмицата, показват данни от национално проучване, проведено през април 2016 от Българската асоциация за управление на хора и Алфа Рисърч сред работещите хора в страната. 

    Една от възможните причини за тази негативна тенденция е недостатъчният прием на вода на работното място. Дехидратацията на организма води до чувство за жажда, умора, главоболие, раздразнителност и понижена продуктивност. Това се отразява не само на качеството на професионалните задължения, но и на самочувствието и добрия външен вид, се посочва в анализа на проучването. 

    Резултатите показват, че 32% от жените пият под 1 л вода по време на работния ден, което според специалистите е значително под препоръчителния прием. Сред основните фактори за това са липсата на време, приема на други течности като кафе и безалкохолни, множеството задачи в офиса, както и фактът, че едва 39% от работодателите в България осигуряват вода на служителите си на работното място. 

    Данните показват, че за разлика от жените, мъжете по-рядко се оплакват от главоболие, докато са на работа. Една от възможните причини е фактът, че те пият средно с по 265 мл повече вода на ден от жените. По-добрата хидратация на организма допринася за по-висока продуктивност и повишена устойчивост на стрес. Хората, които приемат достатъчно вода през деня, се чувстват по-енергични и бодри, което е предпоставка за позитивна атмосфера в офиса.

    Друг интересен факт е, че жените, които определят жизнения си тонус по време на работа като нисък, са близо два пъти повече в сравнение с мъжете. В същото време над 80% от хората, които пият повече от един литър вода в рамките на работния ден, споделят, че имат добър жизнен тонус и високо ниво на концентрация. 

    „Водата в организма е от критично значение за неговото съществуване и нормална жизнена работа. Дехидратацията в работни условия не е рядка и тя определено влошава всички негови функции. Фактът, че 35% от работещите жени страдат от главоболие поне веднъж седмично е обезпокоителен. Понякога съвсем малки промени в ежедневните навици могат да подобрят общото физическо състояние и да облекчат симптоми като главоболието. Добрата хидратация подобрява всички обменни процеси в тялото. Препоръчителният дневен прием зависи от общото физическо състояние на индивида, от пола и възрастта му, но при работещите дами прием на вода под един литър дневно е недостатъчен“, коментира проф. д-р Здравко Каменов, дмн. и Началник на Клиниката по ендокринология на Университетска болница „Александровска“. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 минути
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 17 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 18 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
    преди 19 часа
    преди 19 часа
    Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
    В Азия цената е намалена с около $2000
    преди 20 часа
    НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
    Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година