вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4525 прочитания

    Михай Чиксентмихай за едни от най-старите начини за потоково преживяване

    Йогата е един от най-древните и най-систематични методи за оптимално преживяване
    15 юли 2016, 12:01 a+ a- a

    Практикуването на източните бойни изкуства и йога е един от най-систематичните и най-старите начини за постигане на състояние на „поток“. Състояние, което популярният психолог Михай Чиксентмихай дефинира като оптималното преживяване на пълна концентрация и отдаденост на конкретната дейност. В това състояние човек реализира най-пълно своя потенциал и е способен да постигне щастието, най-висшата цел на всеки от нас и на цивилизацията като цяло.  

    Ето какво пише той за йогата и източните бойни изкуства в книгата си „Поток“, която неотдавна излезе на българския пазар („Хермес“): 

    Що се касае до контрола върху тялото и телесните преживявания, ние сме като деца в сравнение с великите източни цивилизации. В много отношения онова, което Западът е постигнал в овладяването на материалната енергия, може да се мерис с постиженията на Индия и Далечния изток в контрола на съзнанието. Сам по себе си обаче нито един от двата подхода  не е идеалното житейско ръководство. За това свидетелства фактът, че увлечението на индийците  да усъвършенстват техниките за самоконтрол, за сметка на уменията за справяне с материалните предизвикателства във физическата среда, е позволило безсилието и апатията да обземат огромна част от населението на тази държава, изтерзана от недоимъка и пренаселеността. Западната власт над материалната енергия, от друга страна, поражда друг риск от изчерпване на природните ресурси, тъй като всичко бива превръщано в продукт за възможно най-бърза консумация. Съвършеното общество би било в състояние да установи здравословен баланс между духовния и материалния свят и за насоки, макар и несъвършени, в контрола на съзнанието можем да се обърнем към източните религии. 

    Сред великите източни методи за трениране на тялото един от най-древните и най-разпространените е съвкупността от практики, позната като хатха йога. В определени отношения тя е в съгласие с психологията на  поток и представлява полезен модел за всеки, който желае да владее в по-голяма степен психичната си енергия. На Запад не е било създавано нищо подобно на хатха йога. Ранните монашески практики от свети Бенедикт и свети Доминик, и особено „Духовните упражнения“ на свети Игнатий Лойола са може би най-близки до нея, бидейки способи за контрол на вниманието посредством умствени и физически практики. Но дори те не могат да се сравняват със суровата дисциплина на йога.  Сходствата между йога и поток са изключително дълбоки. Всъщност с основание йога би могла да се приема като много старателно планирана потокова дейност. И при двете целта е да се постигне радостна самозабрава и пълна ангажираност чрез концентрация, която от своя страна става възможна посредством дисциплина на тялото. Йога може да се възприема като един от най-старите и най-систематични методи за пораждане на потоково преживяване. Конкретният начин на неговото пораждане е уникален при йога, както при всяко друго потоково занимание – от лова на пъстърва до управлението на болид във Формула 1. Продукт на културни сили, действали само веднъж в историята, начинът на йога носи белега на времето и мястото, в които е бил създаден. Дали йога е „по-добър“ способ за благоприятстване на оптималното преживяване от другите, не може да се прецени въз основа на собствените ѝ достойнства – за целта трябва да се определи алтернативната цена на тази практика. Дали контролът, който се постига посредством йога, си струва влагането на психична енергия за усвояване на нейната дисциплина? 

    Друг род източни дисциплини, напоследък много популярни на Запад, са така наречените „бойни изкуства“. Много са техните разновидности, а всяка година като че ли се появяват нови. Сред тях са джудо, джиу-джицу, кунгфу, карате, таекуондо, айкидо, тайчи чуан – всичките форми на ръкопашен бой произхождащи от Китай. И кенду (фехтуване), кюдо (стрелба с лък) и нинджуцу, чиито произход се свързва с Япония. 

    Бойните изкуства са били повлияни от таоизма и дзенбудизма и поради тази причина върху тях се поставя ударение и върху уменията за контрол на съзнанието. Вместо да развиват изключителни физически способности, подобно на западните бойни изкуства, източните разновидности са насочени към подобряване на умственото и духовното състояние на практикуващия. Воинът се стреми да достигне онзи етап, в който е способен да действа със светкавична бързина, без да се налага да мисли и преценява кои са най-добрите защитни или нападателни движения. Онези, които са способни на това, твърдят, че схватката се превръща в радостно артистично изпълнение, характерната за всекидневието раздвоеност на ума и тялото бива превърната в хармонична еднонасоченост на ума. Ето защо и бойните изкуства могат да се приемат като специфична форма на поток.   

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 минути
    Siemens и Nvidia разширяват сътрудничеството си в сферата на генеративния AI
    Нов продукт съчетава Siemens Xcelerator с Nvidia Omniverse Cloud API
    преди 2 часа
    Анна Панчева е новото лице на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 4 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 5 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 22 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 23 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив