четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    40569 прочитания

    Как протича интервю за работа в ABB?

    Повече за процеса на подбор и как да се подготвим, за да се представим успешно, разказва Надежда Ангелова - специалист „Човешки Ресурси” в „АББ България”
    27 юли 2016, 15:37 a+ a- a

    Надежда Ангелова

    АББ е водеща световна технологична компания в областта на производството на технологии за енергетично и автоматизирано оборудване. Компанията е в България от началото на 90-те години, като днес служителите и в нашата страна са нас 2 100. 

    Централният офис на „АББ България” е в София. Производствените бази на АББ в страната се намират в гр. Петрич – за продукти ниско напрежение, в гр. Севлиево – за продукти високо напрежение, и в гр. Раковски – за продукти ниско и средно напрежение. Компанията разполага и със сервизен център за турбокомпресори в гр. Варна.

    Какво е важно да знаем за технологичната компания, ако искаме да станем част от екипа й и ни предстои интервю за работа? Как да се подготвим и какво да очакваме от процеса по подбор, разказва Надежда Ангелова - специалист Човешки Ресурси в „АББ България”.

    Какви хора най-често търсите и за какви позиции?
    Позициите и хората, които търсим, са разнообразни. Търсим както хора, които са пряко свързани с производствения процес, така и специалисти в снабдяване, логистика, планиране и т.н. Предвид сферата на работа повечето от кандидатите, които търсим, трябва да имат техническо образование – както средно, така и висше. Една от най-търсените позиции продължава да бъде инженерната – търсим производствени инженери. Но също така и дизайн инженери и процесни инженери. Както и  такива, които се занимават изцяло с качеството на продуктите, на което ние много държим. Преди продуктът да бъде изпратен към клиентите ни, той преминава редица тестове, което гарантира неговото качество. 

    Име: АББ България ЕООД

    Сектор: АББ (www.abb.com) е водеща световна технологична компания в областта на производството на технологии за енергетично и автоматизирано оборудване, които дават възможност на битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти да подобрят ефективността си, намалявайки вредното влияние върху околната среда.

    В България е от: Компанията е в България от началото на 90-те години на миналия век, като в момента оперира чрез три основни направления – Енергийни мрежи, Продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане и Автоматизация и дискретни процеси. АББ в България участва в проекти за националната енергийна система, като наши клиенти са големи български компании в енергийния сектор и промишлеността. С помощта на голямата си дистрибуторска мрежа и опитни специалисти АББ България доставя продукти и решения в областта на комуналните услуги, промишлеността, инфраструктурата и транспорта.

    Брой служители: 135 000 глобално, в България над 2 100.

    Офиси в България: АББ оперира в България с централен офис в София, както и с офиси и клонове в пет локации. Производствените бази на АББ в страната се намират в гр. Петрич – за продукти ниско напрежение, в гр. Севлиево – за продукти високо напрежение, и в гр. Раковски – за продукти ниско и средно напрежение. Компанията разполага със сервизен център за турбокомпресори в гр. Варна

    Колко и какъв тип специалисти работят при вас?
    В „АББ България” работят повече от 2 100 служители. За една голяма част от позициите, които имаме и са свързани пряко с производството се изисква служителите да имат техническо образование. Да могат да се справят с четенето на чертежи и намирането на технически решения на проблемите, които изникват в производствения процес. Ето защо в много от обявите ни изискването за техническо образование е задължително. 

    В зависимост от задълженията и изискванията за позицията при нас работят и хора, които тепърва започват да трупат професионален опит или имат малък такъв. В тях виждаме мотивация за развитие и усъвършенстване на знанията. От друга страна имаме и колеги, които са добри специалисти в областта благодарение на дългите години опит. Такива колеги имаме както в инженерните ни отдели, така и в останалите  ни отдели.

    Как протича типично процесът по подбор? Какво да очакват кандидатите на едно интервю, имате ли тестове и ако да - какви? 
    Предвид разнообразните позиции, които имаме, процесът на подбор е съобразен със спецификата на самата позиция. АББ като световна компания има своите основни ценности, от които се ръководи, и ние търсим точно това в кандидатите, които идват при нас на интервю. Опитваме се от първото интервю и първия контакт, който имаме с кандидата, да разберем дали в този човек ще открием ценностите, които са водещи за нас. Разбира се, между стъпките на подбор имаме и тестове, които отново са съобразени със самата позиция. Тестваме езикови и технически умения. Но тестваме и личностни умения или даваме бизнес казуси, с които да проверим  способността за разрешаване на проблеми в работна среда.

    Колко интервюта провеждате и с кои мениджъри на компанията кандидатите най-вероятно ще се видят?
    Имаме стъпки на подбор според нивото на позицията, която търсим. След първоначалната селекция по документи обикновено следват две стъпки на подбор – първо интервю със специалист подбор и ръководител на отдела и ако първото интервю е преминало успешно, се прави второ интервю, като в него може да се включи и по-висшестоящ мениджър.  Тъй като кандидатите, които имаме, са от различни части на България, понякога и извън България, често правим и телефонни интервюта. Все повече започнаха да навлизат и skype интервютата. Това ни позволява гъвкавост, което се оценява високо от кандидатите.

    Колко време продължава едно интервю? Целият процес на подбор?
    Продължителността на едно интервю варира от 40 минути до един час в зависимост от сложността и нивото на позицията. В рамките на две до три седмици даваме обратна връзка на кандидата от интервюто. Изключително много държим на това да се даде обратна връзка на всички кандидати в процеса на подбор в срока, с който сме се ангажирали.

    Какво бихте искали да видите в кандидата по време на интервю? Какво би ви направило добро впечатление?
    За нас е важно да виждаме в кандидатите потенциал, който имаме възможност да развиваме. АББ е фирма, която дава възможност на хората, които имат способност да се развиват и да усъвършенстват уменията си, да го направят. Търсим и  мотивацията  за учене, развитие и работа. Да видим в човека, който стои срещу нас, че е носител на ценностите, които са важни за фирмата. 

    Какво би ви направило лошо впечатление на интервю?
    Липсата на информираност за дейността на фирмата. Както и не подробното запознаване с обява, за която се кандидатства. Също така, ако кандидатът се интересува само от условията на работа, но не и от самата работа.

    На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си?
    Обикновено обсъждането на възнаграждението е част от първото интервю. В края на интервюто и двете страни вече имат изградени впечатления един от друг. Държим кандидатът сам да посочи заплатата, която очаква, като обикновено това се случва в някаква граница за очаквано възнаграждение. Както и всички останали фирми на пазара, АББ също има нива на възнагражденията си, които се формират не само от заплатата, но и от социалните придобивки към нея. Ето защо за нас е важно и ние ценим, когато кандидатът сам  посочи възнаграждението, което иска, за да преценим дали бихме могли да отговорим на очакванията. Добър знак е,  когато кандидатът умее да посочи реалистична цена на своя труд, съобразена с опита, знанията и уменията, които притежава.

    Имате ли стажантски програми и какви са условията?
    Да, имаме стажантски програми, като поддържаме отношения с училищата и университетите във всички райони с представителство на АББ в България. Стажантските ни програми стартират в началото на лятото, като продължителността им варира от 1 до 3 месеца в зависимост от възможностите на студентите и учениците. Търсим стажанти както в производствени, така и в административни отдели. От тази година стартира за първи път и ротационната ни стажантска програма в Севлиево, която продължава една година. Целта е стажантите да преминат през по-голямата част от отделите ни и на тези от тях, които са се представили отлично ще предложим постоянна позиция във фирмата. Изключително много се гордеем и със стипендиантската ни програма „Юрген Дорман“, която е насочена към финансово подпомагане на студенти. 

    Независимо от типа стажантска програма, стремежът ни е учениците и студентите, които са били при нас на стаж да се чувстват удовлетворени от наученото. Ние гледаме на тях като на наши бъдещи служители след успешното завършване на образованието им и се опитваме да инвестираме в тяхното развитие. За целта всеки от тях има определен ментор за времето на стажа си. Повече информация за всички наши стажантски и стипендиантски програми е публикувана в кариерната ни страница.

    За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
    Най-предизвикателни са инженерните позиции. България е страна, която е предпочитана за чужди инвеститори. Но от друга страна се усеща недостигът на специалисти. Това прави трудно намирането на хора с комплексни знания. Като най-голяма трудност ние виждаме намирането на технически подготвени специалисти. 

    За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко човека типично се конкурират за едно място?
    Конкуренцията е най-голяма при позиции, чиито задължения са свързани с по-оперативна и административна работа и не изискват голям опит в дадена сфера. При по-тясно специализирани позиции, където се търсят кандидати с определени знания и умения, конкуренцията е по-малка. Като например инженери в дадена област.

    Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят за вас?
    Ние в АББ сме посветени на разрешаването на най-големите глобални предизвикателства на нашето време. Нашите служители имат възможност да работят с най-нови технологии, които имат положително въздействие върху света около нас. Ние даваме възможност на служителите ни да предлагат и развиват своите идеи. С това показваме, че всеки има възможност да докаже себе си и да постигне това, което иска, ако има мотивацията и желанието да го направи. 

    С какво най-често се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
    АББ дава възможност на кандидатите да открият своето място, където да стартират своята професионална кариера. Нашите служители осъзнават предимството да бъдат част от голямото семейство на АББ. Имат възможност да работят в среда, в която да изградят богата фирмена култура. Да имат достъп до най-новите технологии в областта на електротехниката и енергетиката. Да развиват своите технически, лични и професионални умения чрез разнообразните методи за обучения. 

    Благодарение на своите служители, които притежават талант, смели идеи и интерес към иновациите, АББ успява да обедини специалисти от различни области. Да работиш в АББ е вълнуващо и ние сме сигурни, че при нас хората биха открили динамиката, от която се нуждаят.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 43 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа