петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4168 прочитания

    Как работи подборът на хора в SpaceX?

    Вижте как една от най-иновативните компании в света привлича, интервюира и задържа таланти
    29 август 2016, 11:31 a+ a- a

    Снимка: SpaceX

    Как се става част от екипа на компания, която разработва ракети-носители, ракетни двигатели, космически апарати и други космически системи? В „Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще” (ИК „Кръгозор”) журналистът Ашли Ванс разказва как работи подборът на хора в американската авио-космическа компания SpaceX, основана и финансирана от предприемача Илън Мъск. 

    Как набира нови служители? 

    Моделът за набиране на нови служители в SpaceX отдава значение на високия успех от най-добрите университети. Но повече внимание се обръща на търсенето на онези инженери, които са носители на личностни характеристики тип А. Специалистите по човешки ресурси на компанията търсят хора, които се представят добре на състезания по роботика, или любители на високите скорости, създали необичайно возило. Целта е да се открият онези хора, които съчетават страст и умения за работа в екип, но и не се боят да си изцапат ръцете. „Дори ако работата ти се състои в програмиране, трябва да знаеш как работи механиката. Търсехме хора, които от малки са строили всякакви неща“, казва Доли Сингх, която работи пет години като шеф на отдела за човешки ресурси в SpaceX.

    Понякога тези хора сами идват да търсят работа в компанията, а в други случаи Сингх разчита на различни находчиви методи за намиране на служители. Тя става известна с навика си да преглежда и сравнява академични оценки от десетки университети в търсене на изключително специфични умения. Често се обажда изненадващо на ръководители на изследователски лаборатории и привлича най-добрите инженери направо от колежа. На конференции и търговски изложения представителите на SpaceX набелязват интересни кандидати и им връчват бели пликове с покани за среща в определено време и място, обикновено близък ресторант или бар. Кандидатите, които отиват на срещата, откриват, че са сред малкото избраници от всички, присъствали на конференцията. Това и кара да се чувстват специални и ги вдъхновява. 

    Как протичат процеса на интервюиране?

    Като много други технологични компании SpaceX също подлага потенциалните си служители на множество тестове и интервюта.  Някои от тях съдържат непринудени разговори, в които и двете страни се опознават. Други обаче са пълни със задачи, част от които много трудни. Инженерите са тези, които се изправят пред най-подробните въпросници, чакар че бизнес представителите също се поизпотяват. Програмистите, които очакват стандартни предизвикателства, получават звучен шамар за събуждане. Ако повечето компании дават задачи за софтуерни разработчици с решения от няколко десетки реда код, то стандартната процедура в  SpaceX изисква от кандидатите да напишат петстотин и повече реда код. Всички, които преминат успешно през интервютата, получават задачата да напишат есе, адресирано до Мъск, в което да обяснява защо искат да работят за SpaceX. 

    Наградата за успешното решаване на задачите, доброто представяне на интервюто и хубавото есе е среща със самия Мъск.

    Той провежда интервю с почти всеки един от първите хиляда служители на  SpaceX, включително чистачките и техниците, и продължава да интервюира инженерите, когато компанията се разраства. Преди да влязат в кабинета на Мъск, новите попълнения получават предупреждение, че интервюто им може да продължи между 30 секунди и 15 минути. „Илън най-вероятно ще продължи да пише имейли и да работи, в началото на интервюто едва ли ще говори много. Не се притеснявайте това е нормално. В един момент ще се завърти със стола и ще се обърне с лице към вас. Дори и тогава обаче най-вероятно няма да осъществи контакт или да покаже с нещо, че ви е забелязал. Не се притеснявайте. Това е нормално. Рано или късно ще ви заговори.“ Сред инженерите, които са ходили на интервю при Мъск, се носят легенди за тези разговори, като впечатленията са най-различни – от мъчителни преживявания до истинско удоволствие. Може да зададе един въпрос, а може и да разпитва кандидата повече. 

    Любимата гатанка на Илън Мъск

    Почти винаги Илън Мъск поставя следната гатанка: Стоиш на повърхността на Земята. Вървиш една миля на юг, една миля на запад и една миля на север. Стигаш точно на мястото, от което си тръгнал. Къде се намираш?“

    Един от възможните отговори е на Северния полюс и повечето инженери успяват да го познаят. Мъск обаче продължава с втори въпрос: „Къде другаде може да се намираш?“ Вторият възможен отговор е някъде близо до Южния полюс, където, ако извървиш една миля на юг, обиколката на земята също е една миля. По-малка част от инженерите се сещат за този отговор и Мъск с радост ги подлага на нови гатанки и цитира нужните уравнения за решаването им. Като че ли не го интересува толкова дали човекът ще успее да отговори правилно, колкото дали описва добре проблема и пътя за решаването му. 

    За предизвикателството да работиш в SpaceX 

    Когато говори с потенциалните нови служители, Сингх се опитва да ги зареди с ентусиазъм и да ги подготви за изискванията на SpaceX и Мъск. „Привличах ги с думите, че работата в SpaceX е като да работиш за специалните части. Ако искаш да ти е трудно, тогава си добре дошъл. Ако ли не, по-добре не опитвай.“ Веднъж озовали се в SpaceX, новите служители бързо откриват сами дали са достойни за предизвикателството. Много от тях напускат само след няколко месеца, защото работната седмица е по-дълга от 90 часа. Други напускат, защото не могат да приемат прямото отношение на Мъск и другите директори по време на срещи. „Илън не те познава и няма идея дали нещо, което казва, ще те нарани. Той просто знае какво иска да бъде свършено веднага. Хората, които не могат да свикнат със стила му на общуване, не оцеляват.“, казва Сингх. 

    Битува мнението, че в SpaceX има изключително голямо текучество. Компанията наистина е сменила много служители, но мнозинството от ключовите директори, които са били част от компанията при създаването ѝ, все още работят за нея. При редовите инженери средният работен стаж е пет години – време, за което те могат да видят как проектите им се реализират. Не петата година получават и възможност за закупуване на акции.  Освен това  SpaceX и Мъск, изглежда, успяват да предизвикат необичайна лоялност у хората. Мъск успява да увлече и вдъхнови служителите си подобно на Стив Джобс. „Той има ясна визия, толкова ясна, че все едно те хипнотизира. Хвърля ти един особен налудничав поглед и вярваш, че ей сега всички отиваме на Марс.“, казва Сингх. Така стигаме и до едновременното удоволствие и болка, почти на границата на садо-мазохизма усещане, което изпитват хората, работещи с Мъск. Много от хората, които интервюирах тази година, се оплакаха от дългото работно време, рязкото му и безцеремонно държане и абсурдните му на моменти очаквания. Но въпреки това почти всички, с които разговарях, дори онези, които са били уволнени, все още боготворят Мъск и говорят за него както човек би описал супергерой или божество.“ 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк