петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6308 прочитания

    Предложение: Третокласниците да учат програмиране

    В III клас децата ще добиват начална икономическа култура, в VII ще учат как да използват таблет за създаването на рекламен клип, а в IX клас ще трябва да създават свой бизнес план
    02 декември 2016, 08:36 a+ a- a

    Министерството на образованието и науката (МОН) представи новите проекти за учебни програми за III, VII и IX клас. Те са качени за обществено обсъждане на сайта на МОН, за да може от началото на другата година да започне подготовката на учебниците за тези класове. Програмите, които са в съответствие с новия Закон за предучилищното и училищното образование, ще влязат в сила през учебната 2018/2019 г.

    В предложената за III клас програма има нов учебен предмет - „Компютърно моделиране“. По новия предмет децата ще се учат да програмират още от III клас на основно ниво на базата на визуално блоково програмиране. Това ще стане чрез компютърни игри и симулации, разработени от експерти на водещи университети по света като „Бъркли“, „Харвард“, и Масачузетския технологичен институт, обясни зам.-министър Диян Стаматов. Той добави, че програмите по „Технологии и предприемачество“ и „Информационни технологии“ са много добре развити за всички класове, за да подготвят учениците за модерния свят.

    Предметът „Технологии и предприемачество“ е „наследник“ на предмети като Трудово възпитание и Домашен бит и техника, но освен да дава на децата практични умения за боравене с материали и уреди, ще включва много повече нови знания като определяне на ресурси, правене на бюджет, организиране на събития и т.н.

    В трети клас децата ще добиват начална икономическа култура, в седми ще учат как да използват таблет за създаването на рекламен клип, а в девети клас ще трябва да създават свой бизнес план. Във време, в което все повече млади хора веднага след завършването на гимназия правят своя фирма или старт-ъп бизнес, тези умения са крайно необходими, категоричен беше Стаматов.

    Програмите за III, VII и IX клас отговарят на новата структура на образованието – завършване на основно в седми клас, край на общообразователната подготовка в X клас, профили в XI и XII и външни оценявания в IV, VII и X клас. Те съдържат повече практическа насоченост и целят добиване не само на знания, но и на умения, обясниха от МОН. 60% са нови и практически знания, а 40% ще са за упражнение и преговор.

    По „Информационни технологии“ в IX клас децата ще се запознаят с електронната търговия, рисковете и предимствата ѝ и защитата на информацията.

    В учебните програми е предвидено учениците да добиват полезни умения като писане на CV и делово писмо, подготвяне на публично изказване, разчитане на данни, графики и таблици, познаване на основните права и задължения на българските граждани според Конституцията (по история в VII клас), изработване на родословно дърво или търсене на полезна и достоверна информация в интернет. Всички програми изискват учениците да правят проекти, за които да употребяват модерни информационни технологии.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 14 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство