четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    22349 прочитания

    Засилената конкуренция за кадри доведе ли до промяна в очакванията на кандидатите?

    Вижте коментара на HR мениджъри от различни индустрии забелязват ли промяна в поведението на кандидатите в сравнение с предишните години
    22 декември 2016, 16:31 a+ a- a

    Пазарът на труда у нас страда от сериозни структурни и демографски проблеми. Откриването на квалифицирани служители е основно предизвикателство за бизнеса.

    Конкуренцията между компаниите за хора с умения променя ситуацията на пазара на труда. Как това се отразява на очакванията на кандидатите? И забелязват ли работодателите промяна в поведението на кандидатите в сравнение с предишните години? Вижте какво споделиха HR мениджъри от различни индустрии в България.  


    Пламен Тенев
    Старши специалист „Подбор на персонал“ 
    Sutherland Global Services 

    Кандидатите са станали доста по-уверени и като цяло се наблюдава промяна и в техните очаквания

    Кандидатите са станали доста по-уверени и като цяло се наблюдава промяна и в техните очаквания. Освен по-добро заплащане на труда, голям част от тях търсят и възможности за професионално развитие, гъвкаво работно време, приятна работна атмосфера. Голямото предлагане позволява на кандидатите често да сменят компанията, ако условията не им допадат. В същото време, за съжаление, се забелязва тенденция към намаляване на добре подготвените специалисти. 

    Кристина Енчева
    Специалист „Човешки ресурси“
    Координатор на стипендиантска програма „Юрген Дорман“
    „АББ България“

    Трудното набиране на кандидати доведе до по-големи изисквания и очаквания от страна на кандидатите

    Трудното набиране на кандидати се усети най-силно през 2016 година. Това доведе до по-големи изисквания и очаквания от страна на кандидатите. За „АББ България ЕООД“ най-голямо предизвикателство беше намирането на инженерни кадри. Именно навлизането на много нови инвеститори в тази сфера доведе и до промяна на поведението на кандидатите. Забелязваме доста повече увереност и самочувствие у тях, предвид факта, че те много добре разбират колко търсени са в момента.

    Моника Максимова
    Директор „Човешки ресурси“
    „БНП Париба Лични Финанси“, България

    Все по-често се случва кандидати да не се явяват на уговорената среща и да не предупреждават за това

    Забелязват се завишени критерии при избора на работа и на работодател. Наред със запазването на интереса към възнаграждението и допълнителните придобивки важни елементи в предложението стават условията на труд, възможностите за развитие, балансът работа-личен живот и гъвкавите форми на заетост. Задълбочават се и някои лоши практики от страна на кандидатите, като синдромът „неявяване на интервю за работа“. Все по-често се случва кандидати да не се явяват на уговорената среща и да не предупреждават затова, че няма да се явят.
    Наблюдаваме и желание да се тества пазарът - хора, които не желаят да сменят работата си в дадения момент, но все пак кандидатстват по обяви, които са ги привлекли, за да „си сверят часовника“.

    Евелина Великова
    Прокурист
    dm България

    Забелязват се завишени очаквания на кандидатите, особено в големите градове

    Наблюдаваме засилен интерес към работата в нашата верига, което се доказва от големия брой кандидати за всяка позиция, която обявяваме. Това се дължи на няколко фактора. Първо, ние сме част от голяма немско-австрийска компания, което повишава доверието към нас. Освен това, хората виждат и големите, светли магазини, в които биха искали да работят. Те са привлечени и от възможността за кариера в нов за България сектор, какъвто е търговията с дрогерийни стоки. Не на последно място, при нас заплатите са над средните в сектора.
    Има и друга промяна, която наблюдаваме. Тя се отнася до завишените очаквания на кандидатите, особено в големите градове. Много млади хора имат идеалистична представа за работата в сектора в търговията с бързооборотни стоки. Те по-трудно приемат, че ще трябва да подреждат регали или да работят на смени, които в някои магазини са до 22.00 часа. Това е предпоставка и за по-голямо текучество, най-вече в районите с ниска безработица. 

    Вероника Методиева
    HR специалист
    „Лактима ЕАД 

    Все по-често хора, които нямат почти никакъв трудов опит, имат завишени изисквания спрямо кандидати с дългогодишен опит

    Да! Като цяло се забелязва промяна в очакванията на кандидатите за работа с предходни години, и то в негативен план.
    Забелязвам все по-често  хора, които нямат почти никакъв трудов  опит, а изискванията  и очакванията са завишени спрямо кандидати с дългогодишен опит.
    Що се отнася до поведението на кандидатите, то не е претърпяло големи промени. Има кандидати, които се представят с  блестящо поведени по време на срещите ни – като имам предвид, че предварително проучват компанията, в която са поканени на среща. Отговарят подобаващо на всеки зададен въпрос в професионалната им област. И разбира се, има кандидати, които дори не знаят за каква точно позиция са кандидатствали и къде. Тези два типа поведение са познати на работодателите както преди  10 години, така и сега.

    Аглика Адамова
    Директор „Човешки ресурси
    Happy Bar & Grill

    Кандидатите идват с ясни критерии за търсено заплащане и отношение от работодателя

    Деструктивната роля на демографската криза, емиграцията и нереформираната образователна система принуждава работодателите в туризма с всяка изминала година да стават все по-креативни в привличането на ново поколение кадри. Те идват с ясни критерии за търсено заплащане и отношение от работодателя. Младите хора правят информиран избор и търсят баланс между условия на труд, работно време и заплата.

    Това налага адаптиране към пазара на труда с иновативност в комуникациите и управлението на човешките ресурси в сектора.  В компанията Happy продължаваме поетия път на засилена социална политика, програми за привличане и развитие на млади хора, които желаят да се реализират в качественото ресторантьорство.

    Цвета Величкова
    Директор „Човешки ресурси“
    „Луфтханза Техник София“

    Повече млади таланти избират да работят в България

    В последната година наблюдаваме повече млади таланти, които избират да работят в България след завършване на висшето си образование в чужбина.

    Анелия Попова
    HR Business Partner
    SBTech

    Преди кандидати се интересуваха главно от финансовите параметри, сега се дискутират и други теми, свързани с развитие

    Наистина се забелязва промяна в поведението на кандидатите, които срещаме при нас, особено на тези с повече опит. Ако допреди две години повечето кандидати се интересуваха главно от финансовите параметри и социалните придобивки, сега осезаемо се дискутират теми като: „С какво моята работа, ще допринесе за развитието на компанията“, „Какви са хората от екипа, към който евентуално бих се присъединил“, „Какви са целите на компанията в дългосрочен и средносрочен план“ и „Какви са кариерните възможности, които предлагате“. Като в зависимост от отговорите на подобни въпроси, всеки взима информирано решение.  По този начин се избягват погрешно зададените предварителни очаквания у кандидатите, когато започнат работа при нас, както и се повишава тяхната ангажираност, защото знаят, че работят за определена кауза и за постигането на определени резултати.

    Радослава Кроснева
    Мениджър „Човешки ресурси“
    „Сосиете Женерал Експресбанк”

    Кандидатите имат по-голям избор на позиции,  което до голяма степен променя връзките работодател – кандидат

    Не бих казала, че се забелязва драстична промяна в поведението на кандидатите. Това по-скоро е тенденция от последните няколко години. Квалифицираните и подготвени кандидати имат по-голям избор на позиции в различни компании, което до голяма степен променя връзките работодател – кандидат. Това в крайна сметка е съвсем естествен процес, следващ промените на пазара на труда като цяло. 

    Добромира Манасиева
    Ръководител „Човешки ресурси“
    Experian

    Сериозна промяна имаше по отношение на финансовите очаквания

    Промяната, която наблюдавахме, беше свързана преди всичко с нагласите на хората и очакванията им компаниите да се преборят за тяхното внимание. Кандидатите искат да получат много повече информация за културата на компанията и възможността за личен принос в дългосрочното развитие на бизнеса и продукта. Сериозна промяна имаше по отношение на финансовите очаквания, които за някои от позициите стигаха до по-високи нива в сравнение с аналогични от предходната година. В допълнение се засили тенденцията кандидатите да предпочитат гъвкави схеми на работа, както и повече ангажименти, свързани с иновации и нови продукти. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 44 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа