петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13031 прочитания

    Кой и какво може да учи в SQL Master Academy?

    Маргарита Наумова, основател на академията, пред Economy.bg
    05 януари 2017, 15:42 a+ a- a

    Маргарита Наумова е един най-авторитетните SQL Server експерти в света. Има 15 години опит с бази данни и SQL Server, който включва дизайн и имплементация на решения в България, Великобритания, Финландия, Германия, Швеция, Норвегия, Дания и др. Основател е на българската група на потребителите на SQL Server и е редовен лектор на конференции в Европа. Залите за нейните събития, като MS Indeed, SQLSaturday, SQL TuneIn, SQLRally, са винаги пълни.

    През 2010 г. Маргарита основава „Инспирит“ – първата и единствена българска компания в ИТ бранша, която изцяло е фокусирана върху SQL Server Data Platform. Част от портфолиото на „Инспирит“ е и програмата за професионално обучение SQL Master Academy, която до момента е обучила над 1200 курсисти в България.

    Срещнахме се с Маги, за да ни разкажа повече за обученията, които тя и екипът ѝ провеждат в България. За кого са подходящи, колко продължават, какво може да работи човек след това и къде. 

    За основаването на SQL Master Academy и обученията, които предлага

    Маги, как се роди идеята за SQL Master Academy и какви обучения провеждате там?
    В началото беше по-скоро работа на проектен принцип (фрийлансинг) – участие в проекти и реализиране на учебната програмата такава, каквато беше в главата ми. Идеята, с която започнах, беше да направя обучение със собствено съдържание, което включва и много практическата насоченост, за разлика от други курсове, които съществуват на пазара. Исках да създам обучение, което спестява време на хората, да направя поредица от курсове, в които да поднеса по подходящ начин това, което аз самата съм научила, и да помогна на хората за много кратко време да усвоят полезни знания, които да могат да приложат веднага в ежедневната си работа. Като, разбира се, не забравям и сертификацията като цел, която хората преследват, когато отидат на обучение.

    Доста хора преминаха обучения в SQL Master Academy. Може би това не е перфектният бизнес модел за нас, защото виждам, че тренинг центровете общо взето препродават съдържание и имат насоченост към сертификацията като основна цел при посещение на обучения.

    При нас нещата са различни. С разработването на собствено съдържание ние се опитваме да помогнем на хората да са успешни в ежедневната си работата, освен да са подготвени за сертификационен изпит. Създаването и актуализирането на собствено съдържание ни коства много повече усилия, но аз вярвам, че това е успешният тренинг.

    Откъсвайки човек от работата и от ежедневието, едно обучение наистина трябва да е много ефективно, за да си заслужава времето, прекарано в учебната зала. Ние работим непрекъснато, за да актуализираме съдържанието на курсовете си, и поемаме отговорност за него. В тренингите включваме неща, които биха спестили време на курсистите и не биха ги насочили в грешна посока при вземането на технически решения. Искаме хората да разбират технологията и това, което правят, да им обясним защо, а не само как. Гледайки обратната връзка и слушайки колегите, които са преминали наше обучение, мисля, че си заслужава.

    Други подобни обучения в България няма. Ние сме единствени и уникални в тази сфера. Както по отношение на обученията, така и по отношение на фокусирането ни върху технологията.

    Всъщност „Инспирит“ е първата и единствена българска компания в ИТ бранша, която изцяло е фокусирана върху SQL Server Data Platform. Консултациите, обученията, които правим, както и проектите, които реализираме, включително и услугите по поддръжка, са изцяло върху тази технология. В това сме добри и в това сме уникални.

    Кой и какво може да учи в SQL Master Academy?

    Какви курсове предлагате и за кого са подходящи?
    Курсовете са много различни. Аз лично най-обичам да водя обучения за напреднали, защото там е най-интересно за мен и има много предизвикателства. Но курсовете са за хора с всякакви нива на познания, включително за съвсем начинаещи в областта на базите от данни.

    Общо имаме 24 курса профилирани в областта на  SQL Server Data Platform. Нашите курсове са разделени както на нива, с оглед на опита на хората до момента, така и по теми – с оглед на това, което се изучава в тях и квалификацията, която участниците искат да придобият. Така, например, имаме курсове за  администратори и разработчици на бази данни, BI специалисти, за хора, които се занимават с дизайн на решения в областта на базите от данни,  проектират бази от данни, или за такива, които искат да стартират от самото начало.

    Така че обученията са за всеки, който би искал да започне да работи в тази област, както и за хора с опит, които искат да подобрят знанията си и да напреднат в кариерата си. Имаме много курсисти, които са започнали от нулата при нас, дори хора, които изобщо не са били в ИТ бранша.

    Мога с гордост да отбележа, че преминавайки нашите курсове, те успяват да си намерят работа и в момента са  администратори и разработчици на бази данни в сериозни компании. А някои от тях са част от нашия екип. Това показва, че моделът се е доказал успешно през годините и аз много се гордея с това, защото виждам как успяваме да помогнем на хората.

    Как са организирани курсовете и колко време продължават?

    Как са организирани самите курсове – може ли човек да съвместява работа с обучение?
    Ние искаме хората да се откъснат от работния си процес. Курсовете са доста интензивни, независимо дали са за начинаещи, напреднали, за хора с опит или без. Използваме модела, при който курсистите са изцяло фокусирани върху модулите и задачите по време на тренинга. Така за много кратко време успяваме да обхванем доста теми и това ни помага да постигнем ефективност в разбирането и усвояването на материала, което иначе се постига трудно.

    Имаме опит и с онлайн обученията –планираме да ги обогатяваме в бъдеще. В този формат обаче наблюдаваме, че те не са чак толкова ефективни, колкото искаме да бъдат, и имаме идеи за промяна. Засега се фокусираме предимно в учебната зала, за да можем наистина да сме максимално полезни за максимално кратко време на участниците. 

    Колко време продължава един курс?
    Като продължителност, курсовете са различни – от 2 до 5 дни. Стараем се да се съберем в до една седмица. Работим целодневно – от 9:00 до 17:00 часа. Така уплътняваме работния ден и участниците успяват да се задълбочат в темите и да усвоят много знания за кратко време, които след това успяват веднага да приложат в практиката. Имала съм случаи, при които буквално след първия модул хората се връзват през VPN в средите си и променят нещо веднага, за да започне технологията да работи по-бързо и по-добре.

    Хора, преминали нашето обучение, са ми споделяли, че посещението на курса им е спасило проект, защото са успели да се справят с предизвикателствата по дизайна и конфигурирането на средата. Това са неща, които наистина е много хубаво да чуеш в един момент.

    Кои са най-търсените курсове?

    Към кои от курсовете има най-голям интерес?
    Осъзнавам, че аз самата съм причина хората да имат по-голям интерес към определени курсове, влагам повече енергия в тях, защото темите ми харесват. Хитът при нас е  SQL Server Performance Tuning и оптимизация, в който идват и администратори, и разработчици на бази данни. Всеки намира нещо за себе си.

    Курсът, който току-що приключихме, също е много ефективен, колегите виждат решения веднага и могат да ги приложат в своите среди. Той е част от мастър курсовете за разработчици на бази данни. В последно време те са хит, явно защото аутсорсинг компаниите в България се увеличават, а много от тях разчитат на Microsoft SQL Server като платформа за данни при разработката на приложения. Имахме няколко такива курса в последните месеци, а от 3 януари 2017 г. доставяме такова обучение на място при наш клиент. Обучението на програмисти в областта на разработване на бази данни (Database development) е търсено при нас, а след преминаването му, клиентите ни споделят, че ефективността на работа е повишена.

    Какви хора се обучават – какъв е профилът на курсиста като пол, възраст, опит...?
    Много млади хора посещават нашите курсове, и това много ме радва, защото виждам желанието, енергията, позитивизма, самодисциплината – изобщо всичко това, което може да направи един човек успял. Младите хора наистина са много, тези, които тепърва стъпват в ИТ бранша, също.

    По отношение на мъже и жени специално в областта на базите от данни нямаме подобно разделение. Нещо повече, при нас, в „Инспирит“ и SQL Master Academy, женското присъствие е сериозно. Аз не бих казала, че има нещо мъжко и женско в тази работа. Има добра дисциплина, а когато работиш с данни, е нужно и много търпение, нужен е систематичен и обмислен подход, тъй като данните са важна част от компанията и не можем да си правим експерименти с тях. Нужно е да харесваш това, което правиш, и това е нормално. Така че разделение по пол няма. Да, имала съм групи, които са изцяло от мъже, но това е нещо, което отдавна не ми прави впечатление.

    А как реагират мъжете на това, че ги обучава жена? Забелязвала ли си предразсъдъци у някои от тях?
    Не. Това е нещо, което в България отдавна не съм наблюдавала. В България този предразсъдък, особено в ИТ бранша, ми се струва отживелица. Може би в други страни нещата са по-различни, но като цяло в Европа не съм имала подобен случай или проблем. Напротив – приемат се нещата такива, каквито са. В учебната зала се работи по един и същ начин независимо каква е групата.

    Какво може да работи човек, след като завърши курса?

    Какви умения придобиват завършилите курсовете и като какви могат да работят?
    При подходящо планиране хората, които минават обучения при нас, могат да работят като Database администратори. Бих казала, че това е роля, която е много търсена в момента и е с огромен недостиг на кадри. Могат да работят и като разработчици на бази данни в компаниите, които създават решения, базирани на  SQL Server. Също и като BI разработчици и архитекти в областта на BI решения, архитекти в областта на Data Platform решения, включително в Cloud. Могат да работя и като модерните като роля в момента Data Stewards, които се занимават със статистически анализ на данни, моделиране, машинно обучение (последният хит в нашата област).

    Всичко това, като квалификация и подготовка, може да се постигне при нас, като се направи подходящият набор от тренинги и се следва в съответната последователност. 

    Колко средно получава един такъв специалист в сравнение с програмистите например?
    Хората в ИТ бранша отдавна вече са оценявани по знанията и уменията си. Може би колегите, които работят в сферата на администрацията на бази данни, са с различно заплащане от тези, които работят в областта на програмирането. Но в нашата област наистина трябва да харесваш това, което правиш. Няма как да станеш добър и да получаваш повече, ако не влагаш емоция в работата. Затова заплащането според мен не е най-голямата мотивация и критерий да избереш по кой път да поемеш. 

    Партнирате ли си с определени компании, в които хората след това могат да започнат работа?
    Голяма част от компаниите, които работят на SQL Server платформа в България, ни познават и търсят препоръки за професионалисти, които завършват наши курсовете и биха могли да започнат работа. 

    В ИТ бранша има недостиг на кадри, затова обикновено компаниите са тези, които ни търсят и с които партнираме. Случвало се е да финансират обучения на потенциални техни кандидати, които ние оценяваме след завършване на обучението, и въз основа на нашата оценка те решават какво да направят. Това е модел, с които сме работили досега.

    Станаха ли по-привлекателни ИТ професиите за младите хора?

    Според теб професиите в областта на ИТ стават ли по-привлекателни за младите хора?
    Едно е да са привлекателни, друго – да са възможни. Със сигурност са привлекателни от гледна точка на това, че отстрани изглежда като лесна и много добре платена работа. Но съвсем друго е да имаш постоянството и дисциплината да работиш в тази сфера. Така че понякога да е привлекателно е едно на ръка, но друго е да тръгнеш в тази посока и да си готов на доста компромиси по отношение на начина на работа, свободното време, да имаш енергията да учиш непрекъснато и да се развиваш, да имаш дисциплината и постоянството. Това понякога е много далеч от привлекателно.

    Може би затова има толкова много безработни в България и в същото време – толкова голямо търсене на ИТ специалисти, което не намалява, а напротив, расте.

    А има ли курсисти, които се отказват и решават, че това не е за тях?
    Има, както и навсякъде. Нормално е да има и прилив, и отлив. Има и много възможности, стига да искаш да се развиваш в тази сфера. Както и е нормално след толкова динамика в един момент да кажеш: „Това не е за мен, предпочитам нещо по-спокойно“. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 14 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 19 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк