четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11092 прочитания

    Междучасия в офиса

    За ползите от хумора и забавлението в работата – испанският писател и консултант по позитивна психология Едуардо Хауреги пред Economy.bg
    16 януари 2017, 09:26 a+ a- a

    Хуморът е в основата на кариерата и живота на Едуардо Хауреги. Роден е през 1971 в Оксфорд, а детството и младежките си години прекарва между Оксфорд, Мадрид и Лос Анджелис. Завършва бакалавърска степен със специалност „Социална психология“ в Лондон, след това магистратура по социална антропология в Оксфорд и докторат по политически и социални науки във Флоренция. Първата му дипломна работа е върху темата за смеха. Хуморът е обект и на докторската му дисертация. През 2003 създава център за професионално обучение, специализиран в прилагането на чувството за хумор и позитивните емоции на работното място. В началото никой не разбира нуждата от услугите му, докато не спечелва доверието на компании като IKEA, General Motors, Oracle и Olympus.

    Отбелязване на събитието Fun at Work Day в Мадрид
    През 2008 Хауреги започва да промотира в Испания Fun at Work Day – събитие, което се превръща в медийна сензация в страната, което вдъхновява много компании ежегодно да го отбелязват като празник, не по-малко популярен от Коледа или Хелоуин.

    Едуардо Хауреги води и лекции по позитивна психология към мадридския филиал на Университета на Сейнт Луис. Често е канен на различни събития като лектор по теми, свързани с позитивната психология и чувството за хумор. Има редица научни публикации.

    Автор е пет книги, част от тях посветени на смехотерапията. Едни от последните му романи - „Йога по сицилиански“, беше издаден миналото лято в България от издателство „Хермес“.

    Economy.bg се свърза с Едуардо Хауреги, за да го попита за ползите от хумора и забавлението на работното място, за ролята им за стимулиране на иновациите, за нещата, които ни правят удовлетворени от живота.


    Едуардо, защо е важно да се забавляваме, докато работим? Повечето хора възприемат бизнеса като нещо сериозно, където забавлението няма място.
    Да, съгласен съм, че бизнесът е нещо сериозно. Но човек може да е много сериозен по отношение на това, което прави, и пак да се забавлява. Вижте само някоя джаз група, която импровизира, докато работи (свири), и ще разберете за какво говоря.
    Позитивните емоции са от ключово значение на работното място. Те подпомагат когнитивните функции, като креативност, вземането на решения и паметта. Освен това те насърчават по-близките междуличностни отношения –с колеги в работата или с партньори и клиенти в бизнеса.

    Прилагали сте идеите си в много компании, като IKEA, General Motors и Oracle. Каква обратна връзка получихте от тях? Как хуморът им е помогнал да постигнат целите си? Защо и други компании трябва да се опитат да интегрират забавлението в работата?
    Много от компаниите, които проявиха интерес към моите услуги, бяха изненадани от приложимостта на хумора и забавлението на работното място, а също и от какво значение са били те за стратегията и успеха на някои големи брандове, като Google, Southwest Airlines или сладоледите Ben and Jerry's. Като цяло компаниите, с които работих, останаха много ентусиазирани. Някои от клиентите ми считат стратегиите, които им бях показал, за ключови за успеха им, тъй като са подобрили разбирателството между служителите им, засилили са връзките с клиентите и са стимулирали иновациите.
    Все пак немного компании отиват толкова далеч, колкото Google, в насърчаването на позитивните емоции в офиса дори и след моите курсове. Има много опасения и страхове, особено сред мениджърите да дадат разрешение на служителите си да се шегуват, да бъдат игриви и да се смеят на работното място.

    Как компаниите могат да насърчат забавлението в работната среда?
    Най-важното нещо е да се позволи на служителите да се отпуснат и да бъдат себе си в работата. Забавлението не може да се „наложи“ отгоре. Техника, която се утвърди като работеща в много компании, е да се създаде длъжност (като напр. Chief Morale Officer, главен отговорник по повдигане на духа в компанията) или отдел (като напр. Ministry of Fun – министерство на забавлението), на които да е поверена задачата да стимулират положителните емоции в офиса. Със съответен бюджет и сериозни отговорности!
    Други възможности са да се декорира офиса, за да стане по-забавно място, да се прибави „добро чувство за хумор“ към критериите за подбор на персонал и „принос за създаването на позитивна среда“ към критериите за оценка на служителите.
    Също така добри идеи са закупуването на играчки в офиса, организиране на чести празненства или други събития (като певчески или спортни състезания), така че служителите да могат да общуват помежду си по по-релаксиращ начин. Освен това би могло да се добави доза хумор във всички вътрешнофирмени обучения, срещи и събития.

    Как забавлението стимулира иновациите?
    Според проучвания на Алис Исен и други психолози, хората са до 5 пъти по-креативни, когато са в положително настроение. Креативността по своята природа е занимание, свързано с игривостта. Иначе няма да има успех. Служителите трябва да се чувстват спокойни и необезпокоявани, за да споделят идеи с другите. Важно е да не се притесняват дали ще изглеждат „глупави“, или „странни“ (ВСИЧКИ истински иновации са „странни“ по дефиниция, защото никога преди не са били изпробвани!). Ако човек е стресиран, то тогава в тялото му се задейства системата fight or flight („да се биеш или да бягаш“), която провокира физическа, но не и умствена реакция. Само когато сме в добро настроение, мозъкът се подготвя за изграждане, изучаване, създаване и споделяне.

    Забравили ли сме как да се забавляваме в забързаното ни от технологиите ежедневие?
    Определено нашият забързан начин на живот е част от проблема, както и разпространението на технологиите, които се борят за вниманието ни по цял ден. Трябва да създаваме пространства през деня, които са непланирани и в които нищо не ни разсейва. Минипразници. Междучасия, каквито имахме в училище. Моменти за почивка, за игра и за уж „безполезни“ дейности, които ни държат центрирани, като изкуство, поезия, приятелски разговор, безцелна разходка в парка или медитация.

    Как можем да повишим усещането си за удовлетвореност от живота?
    Според теорията на позитивната психология външните фактори, като увеличение на заплатата, повишение в работата, да „вкараш“ децата си в „точния“ университет, да се сдобиеш с 5000 „фенове“ на Facebook страницата си и т.н., не допринасят много за това в дългосрочен план. Факторите, които влияят най-силно на удовлетвореността ни от живота, са вътрешни, като оптимистична нагласа, чувство на признателност или намиране на смисъл в живота.

    Как можем да открием и развием истинския си потенциал?
    Това е доста обхватен въпрос. Очевидно трябва да спрем и погледнем навътре в себе си, да наблюдаваме себе си, за да открием или преоткрием своите таланти или силни страни и да ги приложим в ежедневието си. Трябва редовно да отделяме по малко време за хобитата и увлеченията, които ни изпълват с удовлетвореност, за споделяне на нашите таланти с хората, които обичаме, или с хората, които може да имат нужда от тях и със света като цяло.

    Какво бихте препоръчали на хора, които са загубили апетит към живота?
    Ако сте загубили апетита си за живот, то тогава най-добрият начин да си го възвърнете е като започнете да придавате вкус на малките неща. Много полезни за тази цел са медитативните практики като осъзнатост (mindfulness). Много от тях помагат да се научите да се фокусирате върху дишането си в продължение на часове. И се оказва, че дишането е чудесно нещо! Но трябва да го наблюдавате в продължение на часове, за да запомните наистина колко удивително е. Веднъж след като сте постигнали това, всичко друго в живота ви започва да има различен вкус.
    Друг начин е като възстановите неща, които са ви носили удоволствие, но сте позанемарили напоследък: рисуване, музика, театър, танци, шах и т.н., и ги интегрирате в ежедневието си, дори и само за няколко минутки. Тези активности, практикувани по правилен начин, могат да ни приведат в състояние на „поток“, в който забравяме за себе си и започваме да живеем в момента със силен интензитет.
    Трети начин е да пробвате нещо ново. Посещавайте нови места, запознавайте се с нови хора, запишете се на курс по нещо, за което не знаете нищо, пробвайте храна, която никога не сте опитвали, и всичко това с чувство за приключенстване и изследователстване.

    Как човек да намери кураж да следва страстта си?
    Мисля, че човек трябва да прави нещата стъпка по стъпка. Днес аз съм писател, което е една от страстите ми. Но това не се случи, като просто един ден реших да се откажа от работата си и да започна да пиша. Да, това би било смело, но и безразсъдно. Да следваш страстта си не ти гарантира нищо. Можеш да вярваш в себе си, колкото си искаш, но суровата истина е, че в повечето случаи проектите ни не се развиват, както сме очаквали. Започнах да се упражнявам да пиша като хоби, по няколко часа седмично, години наред. По-късно започнах да отделям повече време на писането си, докато накрая не спестих достатъчно пари, за да финансирам „сабатикала“ си – отидох да живея в Силиция за шест месеца. Там написах първата си книга, която беше отхвърлена от 40 издателства. Не се отказах. Работех по други проекти, за да плащам сметките си, докато продължавах да пиша. Отне ми около 15 години, за да стигна дотам, че да мога да живея от книгите си. Така че куражът е част от успеха, но важни са също и смиреността, търпението и постоянството. Всички те трябва да бъдат „отглеждани“ бавно с много работа със себе си.

    Как започнахте да практикувате йога и каква е ролята й в живота Ви?
    Започнах, защото гаджето ми ми каза да спра да се оплаквам от болките си в гърба и да пробвам тази древна практика. Първоначално бях скептичен, но тя беше права. Скоро установих, че йогата помага не само на болките ми в гърба, но и на ума ми. След всеки йога клас чувствах ума си странно укротен, свободен от обичайния хаос от тревоги, грижи и планове. С времето, след като задълбочих практиките, ефектът стана по-дълготраен, озовах се на пътя към самопознанието и към много позитивни промени в начина ми на живот и благосъстоянието ми. За няколко години дори бях йога учител, като героинята в книгата ми „Йога по сицилиански“. Йога е само един от многото пътища към самоусъвършенстване, но за мен тя беше началната точка към един по-здравословен, по-щастлив и изпълнен с повече смисъл живот.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 27 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа