четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    28276 прочитания

    Как протича интервю за работа в ScaleFocus?

    Какъв е процесът по подбор в компанията и как да се подготвим, разказва София Лазарова - директор „Управление на таланти”, „Скейл Фокус”
    09 февруари 2017, 18:14 a+ a- a

    София Лазарова - директор „Управление на таланти”, „Скейл Фокус”

    „Скейл Фокус” е българска компания, специализирана в областта на предоставянето на софтуерни решения, като сред основните ѝ клиенти са корпорации от ИТ, телекомуникационен, финансов, застрахователен и логистичен сектори, както и по-малки стартиращи компании с динамичен и иновативен бизнес.

    Централният офис на „Скейл Фокус” е в София, като компанията има развоен център и в Пловдив, както и офиси в Лондон, Мюнхен, Вашингтон, Цюрих.

    Какво е важно да знаем за технологичната компания, ако искаме да станем част от екипа й и ни предстои интервю за работа? Как да се подготвим и какво да очакваме от процеса по подбор, разказва София Лазарова - директор „Управление на таланти”, „Скейл Фокус”.


    Г-жо Лазарова, какви хора най-често търсите, за какви позиции?
    Като компания, специализирана в областта на предоставянето на софтуерни решения, разнообразието от проекти е част от нашето професионално ежедневие. Оттук и настоящите колеги и бъдещи такива са професионалисти в следните области: управление на информация и приложения, управление на качество и процеси, инфраструктурни услуги, трансформиране на наследени системи, изграждане на уеб портали, ел. търговия и мобилни приложения. 

    Какво да очакват кандидатите на едно интервю? Имате ли тестове и ако да - какви?
    В ScaleFocus са няколко факторите за успешен избор на кандидат: добро представяне на два теста и два разговора. Тестовете са логически и още един, свързан с компетенции по конкретната професия. Разговорите са с ЧР и с технически специалист. 

    Как протича типично процесът по подбор - колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят?
    Процесът ни е организиран в две стъпки. Ценим времето на кандидатите и се стараем да бъдем ефективни в това отношение, за целта комбинираме първото ЧР интервю със съответните тестове. Спрямо общото представяне, кандидатът съответно бива препоръчан за второ интервю с технически фокус.

    Име: Скейл Фокус

    Създадена: 2012

    Основна дейност:
    •Разработка и управление на софтуер по поръчка
    •Управление на данни, системи за бизнес анализ и отчетност
    •Контрол на качество и оптимизация на процеси
    •Портални, eCommerce и мобилни решения, фокусирани по индустрии
    •Внедряване на облачни стратегии, инфраструктура и приложения
    •Услуги по цялостно изнесено управление на инфраструктура

    Клиенти и продукция: Основни клиенти на Скейл Фокус са корпорации от ИТ, телекомуникационен, финансов, застрахователен и логистичен сектори, както и по-малки стартиращи компании с динамичен и иновативен бизнес.

    Адрес на централата в България: Гр. София, бул. Цариградско шосе 90, Капитал Форт, сграда А, етаж 2

    Втори развоен център: гр. Пловдив

    Представителни офиси: Лондон, Мюнхен, Вашингтон, Цюрих

    Колко време продължава процесът по подбор?
    Стараем да ограничим продължителността в рамките на 2-3 седмици, но разбира се, има позиции, които изискват отделянето на време с оглед на изпълнението на задача, свързана с позицията, например: Графичен дизайнер, UI/UX дизайнер.

    Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю?
    На пазара на труда от доста години се наблюдава търсенето на все по-комбинирани умения. Тук ScaleFocus не прави изключение и се надяваме хората, които са ни избрали като потенциален работодател, да са достатъчно уверени както в своите технически знания, така и в уменията си да презентират своя опит.

    Какво би ви направило добро впечатление?
    Това, което би направило добро впечатление, е ако кандидатите имат реалистичен поглед за своите знания и умения; за пазара на труда, за това, което търсят като среда за развитие и условия.

    Какво би ви направило лошо впечатление на интервю?
    Лошо впечатление би оставил кандидат, който се държи снизходително/пренебрежително и неуважително по време на интервю.

    На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си?
    Въпросът за възнаграждението се обсъжда по време на първо интервю, т.е. по време на разговора с ЧР специалист. Държим кандидатите да ни ориентират в очакванията си, като съответно се стремим да се съобразим максимално с тях.

    Имате ли стажантски програми? Ако да – кога стартират и какви са условията?
    При ангажирането на стажанти се стараем да сме максимално адаптивни и да се съобразим с индивидуалните възможности за стаж на всеки. Разбира се, се наблюдава тенденция откриването на повечето стажантски места да бъде през летните месеци, покрай участието ни в кариерни форуми. Важно е да се уточни, че още в самото начало при избора на всеки стажант подхождаме с идеята той да бъде наш колега след преминаването на стажа. Съответно стажовете са платени, протичат в рамките на 6 месеца, като след този период стажантите преминават на джуниър позиция. 

    За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко човека типично се конкурират за едно място?
    Без съмнение, конкуренцията е най-голяма за позициите на мениджъри по проекти, ЧР специалисти и финансови специалисти. Като при последните две по обяви сме получавали средно между 50-70 кандидати.

    За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
    Категорично големият брой кандидатури не прави избора по-лесен. Определено понякога откриването на подходящ кандидат за административна позиция за работа на рецепция може да бъде също толкова труден, колкото ангажирането на професионалист за техническа позиция.

    Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според вас?
    Във времето ни е правило впечатление, че често кандидатите са в объркване и не знаят, че ScaleFocus е българска компания. А това е определено фактор, който ни е движил като екип напред, т.е. да създаваме качествени софтуерни решения в България, които биват признати от множество международно ниво.

    С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
    „С колкото повече хора се запознавам от ScaleFocus, с толкова по-добри впечатления оставам.“ – тази реплика е началото на историята на доста колеги в компанията. Ако търсите среда от професионалисти, които подхождат отговорно както към работата си, така и към отношенията в екипа, то тук би било вашето място.

    Вижте любимият въпрос на интервю за работа на Методи Амов, мениджър „Бизнес развитие“ в ScaleFocus тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 1 час
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки