петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11518 прочитания

    Как да овладеем изкуството на харизмата?

    На 1 март 2017 в България излиза бестселърът „Митът за харизмата“ от Оливия Кабейн
    24 февруари 2017, 14:54 a+ a- a

    Според всеобщото схващане харизмата е вродено качество: някои хора – като Наполеон, Опра Уинфри и Стив Джобс – просто са се родили с него, докато други нямат този късмет. За никого не е тайна, че обаятелните личности са по-щастливи и по-успели, и то само защото притежават предимството на харизмата. И за никого не е тайна, че всеки мечтае да очарова околните със силно присъствие и магнетизъм.

    Но дали харизмата е въпрос на късмет, или е нещо, което можем да усвоим? За радост учените са успели да определят съставните й части и да я превърнат в приложна наука. За научните открития и опити в тази насока разказва в книгата си „Митът за харизмата“ Оливия Фокс Кабейн. Бестселърът, което излиза на българския пазар на 1 март („Хермес“), разкрива механизмите на личния магнетизъм и тяхното приложение в практиката. 

    Книгата показва не просто как да придобием харизма, но и да напреднем в кариерата си, да осъществим плановете си, да създадем нови контакти, да подобрим социалното си общуване и личните си взаимоотношения.  

    Оливия Фокс Кабейн разкрива също кои са факторите, които пречат на харизмата, и как да ги отстраним; с какви практики да ускорим изгражданието на личния си магнетизъм и кой от четирите типа харизма е най-подходящ за нашата личност и още много интересни и полезни техники, насоки и примери от ежедневието.

    Какво е харизмата?

    Харизматичното поведение включва три основни елемента: присъствие, сила и топлота. Те зависят както от съзнателните ни усилия, така и от несъзнателните сигнали, които излъчваме към околните. За да бъдем обаятелни, трябва така да подберем мисловните си нагласи, че езикът на тялото, думите и постъпките ни единно да изразяват тези три елемента.

    Присъствие

    Събеседниците ви обикновено забелязват, когато сте разсеяни и не слушате внимателно, и е малко вероятно да спечелите доверието и симпатиите им. Затова трябва да усвоите осъзнато присъствие в момента.

    Сила 

    Да внушавате сила, означава да упражнявате въздействие посредством власт, пари, компетентност, интелигентност, физическа сила или висок социален статус. За пълноценно общуване трябва задължително да подплатите тази сила с топлота.

    Топлота

    Топлотата се изразява в добронамереност спрямо другите. Ако я излъчвате, хората ви приемат за сърдечни, щедри, грижовни и ви се доверяват. 

    Ето част от отзивите за книгата:  

    „Не можем всички да бъдем харизматични като Александър Македонски, но с помощта на Кабейн можем със сигурност да направим стъпка в тази посока!“ - Маршал Голдсмит, автор на книгата за успешни лидери Mojo

    „Харизмата не е дар, а инструмент. Кабейн дава сериозни обещания с тази книга и наистина ги спазва.“ - Сет Годин, автор на We Are All Weird

    „Кабейн е свършила страхотна работа, съчетавайки научни и лични открития в един ясен и завладяващ поглед към човешката харизма. Книгата е интригуваща и разбираема, истински извор на мъдрост и практични и изключително полезни съвети.“ - Стивън М. Козлин, директор на Центъра по съвременни проучвания в областта на поведенческите науки към университета Станфорд

    „Оливия Фокс Кабейн разбулва тайнствеността около харизмата и разкрива нейните механизми на действие. Тя ни уверява, че подобно на всяко друго лидерско качество, харизмата може да бъде съзнателно и целенасочено развита и усилена. Ползвани с разумен и почтен подход, идеите в тази книга предлагат значително предимство на хората, които искат да дадат позитивен принос за света.“ - Евън Уитънбърг, завеждащ отдела за набиране на таланти към „Хюлет Пакард“

    „Митът за харизмата“ хвърля светлина върху мистичната привлекателност, за която понякога завиждаме на другите. Оливия ни дава чудесни практични идеи, с чиято помощ всеки може да увеличи ефективността и въздействието, което упражнява върху другите.“ - Ранди Комисар, автор на The Monk and the Riddle и Getting to Plan B

    Оливия Фокс Кабейн изнася лекции в Харвард, Йейл, Станфорд, Масачузетския технически институт и Организацията на обединените нации. Тя редовно е канена като основен говорител и инструктор на ръководни кадри в компании от класацията на списание „Форчън 500“. Основавайки се на науката за човешкото поведение, Кабейн е синтезирала най-практичните за бизнес сферата инструменти, представяйки на клиентите си техники, които първоначално разработва за Харвард и Масачузетския технически институт. Нейната работа се отразява в медии като Forbes, The New York Times, BusinessWeek и Wall Street Journal.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 21 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк