четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10838 прочитания

    За трета година в София ще се проведе форумът „Професиите на бъдещето“

    Повече за събитието научете от Светослава Стоянова и Джеймс Йоловски от JA България
    09 март 2017, 11:25 a+ a- a

    Джеймс Йоловски и Светослава Стоянова, JA България

    За трета поредна година в София ще се проведе кариерният форум „Професиите на бъдещето“, организиран от JA България. Фокус на събитието, което предстои на 29 март 2017, са професиите във финансово счетоводния сектор. Срещнахме се със Светослава Стоянова и Джеймс Йоловски от JA България, за да ни разкажат повече за форума тази година.

    Каква е целта му, кога и къде ще се състои, за кого е подходящ, какви ще са основните теми тази година? Разговаряхме и с Вержиния Иванова, ученичка в 12. клас в 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“, която присъства на миналогодишния форум и разказа с какво лично на нея ѝ е бил полезен. 

    Как се роди идеята за форума „Професиите на бъдещето“?

    Как се роди идеята за форума „Професиите на бъдещето“?

    Светослава: Идеята за форума „Професиите на бъдещето“ се роди преди 3 години в рамките на нашата инициатива „Мениджър за един ден“. Всяка година за „Мениджър за един ден“ кандидатстват много повече участници от тези, които успяват да минат на този еднодневен стаж в компаниите. И ние в екипа помислихме и искахме да създадем събитие, в което участници, които не са успели да получат този еднодневен стаж, да има в какво да се включат в рамките на деня. Първото издание на форума беше в рамките на „Мениджър за един ден“ през 2015. Но втората година видяхме вече, че той е доста успешен формат. Предвидените 200 места се изчерпаха в рамките на 24 часа буквално. Затова в партньорство със „София Тех Парк“ отворихме залата за до 450 младежи. И така втората година стана един доста по-голям формат на събитието, в който си го представяме и сега – в третото му издание. Той се роди като съпътстваща инициатива към „Мениджър за един ден“, но засега виждаме причина да живее и самостоятелен живот. 

    Каква е целта на форума?

    Каква е целта на форума „Професиите на бъдещето“?

    Светослава: Целта на форума „Професиите на бъдещето“ е младите хора на възраст от 17 до 24 години да получат максимално повече информация за професиите, които са актуални към днешна дата и ще бъдат актуални в следващите няколко години. Когато създавахме форума, с колегите си представяхме, че ще представим някакви нечувани все още професии, като дизайнер на душевни състояния например. И бяхме много ентусиазирани. Но този ентусиазъм трая кратко, защото осъзнахме, че все още няма хора в България, които да изпълняват такива професии. Затова се насочихме към по-реалистичния вариант, в който оглеждаме кои са актуалните професии днес и какво чертае за тях бъдещето в следващите 3-5 години. 

    Тази година в рамките на форума се фокусираме в професиите от финансово счетоводната и финансово-технологичната индустрия.  Фокус върху финансите като цяло, защото през последните една-две години много се постарахме да засилим този акцент в програмите на JA България. Проведохме представително проучване съвместно с Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР), за да проверим какво е нивото на финансовата грамотност на учениците от всички етапи на образователния процес. Този проект се нарича Financial IQ и продължава. В края на март предстои и „Ден на финансовата грамотност“, в който ученици от пилотно създадената от JA програма за финансова грамотност за 8. и 9. клас ще участват във финансово предизвикателство, заедно с ментори от тримата партньори на проекта. 

    Защо избрахте финансовата сфера и как ще протече форумът тази година?

    Защо „Професиите на бъдещето във финасовата сфера“?

    Джеймс: Избрахме точно тази тема, защото все пак сме ориентирани към професиите на бъдещето. Тази сфера се развива изключително бързо и динамично. Аз лично смятам, че има безброй много причини това да е така. Но може да обособим три от тях като водещи. На първо място, това е широкото използване на технологиите във финансово-счетоводната сфера, тъй като те отварят много нови врати. Отварят възможност да се работи с много големи обеми от информация, така че се поставя акцент в много по-голяма степен върху анализа. Появява се като насока във финансово счетоводната сфера и т.нар.  Business intelligence (BI). В същото време пък имаме възможност да се развиват и доста други нови продукти, които са по-достъпни за потребителите. Например в България доста се увеличи пазарното проникване на животозастраховането, допълнителното пенсионно осигуряване, появяват се и съвсем иновативни похвати като peer to peer кредитирането. 

    На второ място, може да отбележим това, че доста интензивно се развива изследователската дейност във финансово-счетоводната сфера. Като един пример може да разгледаме процеса на бюджетиране, който в рамките на 50 години премина изключително динамични процеси. Разработи се бюджетиране на нулева база, бюджетиране на база дейности, отвъдбюджетиране. Преди беше популярно и се използваше в големите предприятия, но днес то все повече намира място в малките компании, развиват се негови специфично разновидности в стартиращи предприятия, предприятия с нестопанска цел, аграрни предприятия. И дори се адаптира в домакинствата, което пък създава необходимостта от професията личен финансов консултант. 

    На трето място, бихме могли да споменем това, че и пазарът се отваря и се разширява все повече. В България има вече доста международни компании техният брой се увеличава. Така че кадрите, които подготвяме тук много често дейността, която те извършват, се ползва от международни компании, които работят в световен мащаб. Тук може да отбележим и един от проблемите, че от тази гледна точка образованието в България все още не е на достатъчно високо ниво, макар да се утвърждават тенденции за развиване на бизнес анализ, на управленско счетоводство, финансов анализ и т.н. 

    Какви теми ще се дискутират и ясни ли са вече компаниите, които ще се включат?

    Какво ще чуят участниците във форума?

    Джеймс: Форумът ще протече с панели от нашите ключови партньори, които ще разкажат какви са съвременните тенденции в техните професии и дейности. 

    Ще имаме и панел, в който високопоставени представители от големи компании ще разкажат малко повече за своя опит и своите лични впечатления. 

    Ключов партньор на форума ще бъдат Experian, които ще говорят за роботикс или за това как роботите се включват във финансово-счетоводните процеси. Това е доста интересно, тъй като преди 15-20 години този процес се осъществяваше изцяло на хартия. След това се въведе софтуерно осчетоводяване, електронни документи, а сега вече за тези процеси се внедряват и роботи. И това е едно доста значително развитие, тъй като в рамките на половината от живота на един професионалист, са се случили доста иновации. 

    Във форума ще вземат участие и VWware, които ще разкажат малко повече за своя отдел по Business intelligence. Swiss Education Group ще разкажат за емоционалната интелигентност. Ще чуем повече за съвременните тенденции в животозастраховането и пенсионното осигуряване от NN, както и кои са ключовите компетенции на банковите служители, представени от Societe Generale Експресбанк. 

    Ще имаме и HR панел, посветен на емоционалната интелигентност и на синдрома на прегарянето, който е доста често наблюдаван в тази финансово-счетоводна сфера. 

    Кога и къде ще се проведе „Професиите на бъдещето“ и кой може да участва?

    Кога и къде ще се проведе събитието и кой може да участва?

    Светослава: Форумът „Професиите на бъдещето“ ще се проведе на 29 март в „София Тех Парк“ - в Иновационния форум „Джон Атанасов“. Събитието ще бъде в следобедните часове – от 13:00 до 18:00 часа. Регистрацията е задължителна и тя трябва да стане предварително. Формулярът за регистрация е отворен от 6 март и всички млади хора на възраст от 17- до 24-годишна възраст с интереси във финансово счетоводната сфера могат да се регистрират безплатно за участие.

    Може да участва всеки, който има желание да се развива професионално в тази сфера, но и не само в нея. Защото един млад човек на възраст 18-20 години много често не е сигурен в каква посока иска да се развива. Такъв тип събития и конкретно форумът „Професиите на бъдещето“ ще им отговори дали си представят като бъдеще за себе си работа в дадена компания, усещайки, виждайки и чувайки атмосферата в тази компания от презентаторите, които им разказват за своята професия в нея.

    Защо да се включа в „Професиите на бъдещето“?

    Форумът ще е най-полезен за хора на 17-18 години, които тепърва имат възможност за реално професионално ориентиране. Но със сигурност ще е полезен и за студентите в първите години от обучението им, когато вече се ориентират към конкретни компании и длъжности и могат да си сверят часовника кои са топ работодателите в тази сфера, какво е за тях и какво не е за тях. 

    Колко участници очаквате тази година?

    Светослава: Надяваме се поне 400 участници да проявят интерес към събитието. Залата е с капацитет от 430 места и ние се надяваме да бъде запълнена, дори да има правостоящи. Като неправителствена организация, работеща в сферата на образованието, наш ангажимент е този форум да бъде подарък за младежката аудитория. 

    А какви перспективи предлага финансовата кариера на младите хора и кои са професиите на бъдещето в сектора? Попитахма това представители на компаниите VMware и Experian, които ще вземат участие в събитието тази година. Вижте какво коментираха ТУК

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 12 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 12 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 12 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 14 часа
    преди 17 часа