четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2985 прочитания

    За технологичния сектор хората са по-важни от технологиите

    Човешкият фактор все още има главна заслуга за развитието на бизнеса
    09 март 2017, 14:48 a+ a- a

    Независимо от постиженията в сферата на технологиите и изкуствения интелект, и въвеждането им в работните процеси, при над 62% от компаниите в ТМТ сектора (Технологии, Медии, Телекомуникации) подборът на служители нараства, сочи последното проучване на Colliers International.

    Данните показват, че човешкият фактор все още има главна заслуга за развитието на бизнеса, като едва 12,5% от интервюираните работодатели имат намерение да намаляват персонала си. 

    Изненадващо, всички участници в проучването, с изключение на един, са поставили технологиите на последно място по важност сред ресурсите от стратегическо значение. Все пак, компаниите са изразили очаквания за мащабни промени и повишаване на ефективността в резултат на въвеждането на нови технологии, особено с напредването на облачните системи. 

    „През последните 15 години се наблюдава увеличение на работните места в ТМТ сектора, както в Европа, така и в САЩ. От 2000 г. насам професионалните, научните и техническите работни позиции са нараснали с 50% в Европа и с 31% в САЩ, значително над средното увеличение от 9%, характерно за всички позиции взети заедно и в двете локации. Очакваме това развитие да продължи, заедно с напредването на технологиите и значението им за икономиката. Проучването потвърждава зависимостта на ТМТ сектора от бизнес имотите, които имат все по-голяма добавена стойност за еволюцията на компаниите, поставящи фокус върху хората като основен ресурс“, коментира Гай Дотели, изпълнителен директор корпоративни решения, Colliers EMEA.

    За да имат достъп до по-голям обем служители, да усъвършенстват своите услуги и да постигнат по-ниски оперативни разходи, всички ТМТ компании, участвали в проучването, споделят, че разглеждат възможности за офшоринг и ниършоринг като част от своята бизнес стратегия. В тази връзка, Индия и държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се утвърждават като благоприятни локации за целта.

    Всички участници в проучването посочват, че човешките ресурси са с най-важно стратегическо значение за разрастването на бизнеса през следващите няколко години. Липсата на талант би била пречка пред развитието на компаниите. Със свиването на нивата на безработица в Европа и САЩ, много от тях изказват притеснение за това как би се осъществила експанзията им. 

    Заедно с човешките ресурси, бизнес имотите се считат за фактор с нарастваща важност и активна роля за постигане на фирмените цели. Осигуряването на атрактивно и ефективно планирано работно пространство се посочва за все по-съществено за привличането и задържането на служителите.

    Проучването на Colliers разкрива, че възприемането на нови и алтернативни методи на работа е позволило на една трета от компаниите да оптимизират портфолиото си, да намалят разходите си и цялостното оперативно представяне.    

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 минути
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 16 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 17 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 17 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 18 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 19 часа