петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6749 прочитания

    Какви умения се търсят на трудовия пазар в България?

    Съвместен проект на МОН и Европейския център за професионално образование ще търси отговор на този въпрос
    28 март 2017, 16:10 a+ a- a

    Какви умения търсят работодателите от специалистите на българския пазар на труда? Отговорът на този въпрос ще търси съвместен проект на Министерство на образованието и науката (МОН) и Европейския център за професионално образование (CEDEFOP), който бе анонсиран днес. 

    Проучването ще продължи година и половина. Резултатите от него ще помогнат на професионалните училища и центровете за професионална подготовка да ориентират обучението спрямо потребностите на работодателите. Констатациите ще са важни и за управлението на секторните политики.

    „Тази информация е важна за учениците, за да могат да направят по-добър избор за кариера“, посочи пред участниците в проекта заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова. 

    „Бизнесът в България се оплаква от дефицит предимно на специалисти със средно образование. Липсват асансьорни техници, монтажници до средни кадри в сферата на компютърните технологии, но тепърва ще се правят проучвания, които да обхванат абсолютно всички сектори. Засега МОН има макроикономическа информация и откъслечни данни от различни градове и сектори“, съобщи директорът на дирекция „Професионално образование и обучение“ в МОН Мария Тодорова.

    Крайната цел на партньорството между МОН и CEDEFOP е да се намалят липсата на умения и несъответствията в квалификацията, да се повиши възможността за намиране на работа, производителност и растеж, което е един от трите ключови приоритета на Програмата за нови умения в Европа. Проектът е ориентиран към промяна не само на професионалното образование в училище, но и към професионалното обучение на възрастни. 

    Проектът ще направи пълна картина на ситуацията в страната – по сектори, региони и градове. На нейната база ще се определят начините за подкрепа на училищата, както и активните мерки на пазара на труда, прилагани от Министерството на труда и социалната политика.    

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 3 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 4 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 4 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 6 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години