четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16467 прочитания

    Фитнес за душата

    Как да спрем да храним душата си с junk food мисли и да не „затлъстяваме емоционално“ - американският писател, предприемач и коуч Лора Коу пред Economy.bg
    11 април 2017, 15:07 a+ a- a

     

    „Преди няколко години на хиляди метри височина във въздуха усетих как сълзите ми се стичат по бузите. На повърхността имах всичко, което повечето хора асоциират с успех: създадох мултимилионен бизнес, който продадох на компания от Fortune 500, имах любящ партньор и красиво тригодишно дете. Всички кутийки бяха запълнени, но….нещо не беше наред“.


    Така американката Лора Коу описва началото на пътуването към себе си. „Преследването на успеха не се основаваше на моето вътрешно усещане за удовлетвореност, а на чуждата дефиниция за успех. Всички извинения да продължа живота, който не бях избрала, водена от своя вътрешен глас, се бяха натрупали през годините, докато съвсем не изгубих себе си. Бях „затлъстяла емоционално“, признава Коу.

    Безпокойството, стресът, страхът, вината и срамът, по думите й, са чипсът, бургерите и шоколадовите кейкове на нашия емоционален живот. „Всеки е наясно с негативните ефекти от нездравословния начин на живот, но никой не ни учи за вредното влияние на junk food мислите върху здравето ни“, посочва Коу.

    След като осъзнава, че е загубила автентичния си глас, тя сменя посоката, като се отдава на училищната си страст – философията. Извлича ценното от древната мъдрост и в момента помага на други хора да намерят своя път чрез коучинг практиката си.
    Лора Коу е автор на книгата Emotional Obesity: A Philosophical Guide to Lighten Your Life. Тя е водещ и на популярното подкаст предаване The Art of Authenticity и чест автор в Huffington Post.

    Economy.bg се свърза с нея, за да ни каже как да спрем да храним душата си с нездравословни мисли, как да се поддържаме в емоционална форма и как да разберем какво ни спъва в живота.

    Лора, какво е „емоционална затлъстялост“? Как „затлъстяваме емоционално"?
    Задържали ли сте се на неудовлетворяваща работа? Оставали ли сте във връзка, когато сте искали да си тръгнете?
    Всички сме го правили. Може би сме се оправдавали, че това е, което трябва да направим, другите ще го одобрят или пък сме били завладени от чувство за вина. Всички тези извинения се натрупват и започваме да живеем живот, който не сме си избрали.
    Без осъзнатост тези идеи се трупат върху нашите истински желания и ние се чувстваме угнетени. Затлъстяваме емоционално.
    Животът ни е резултат от постоянно захранване с мисли, които не съответстват на нашите автентични желания и цели.
    Но как тази аналогия ни помага?
    Повечето от нас разбират как няколко нежелани килца в повече влияят на здравето ни. Но не си даваме сметка, как нежеланите мисли и вярвания диктуват живота ни. Аналогията с физическото тегло ни позволява по-лесно да разберем абстрактната концепция за мислите, които ни претоварват.
    Ако започнете да гледате на част от мислите си като на нежелани „тлъстини“, които трябва да „изгорите“, то тогава животът ви няма да ви тежи и ще започнете да се чувствате по-леки и по-свободни.

    Как можем да разберем дали сме „емоционално затлъстели“?
    Животът ни започва да изглежда като товар. Оглеждаме се и си даваме сметка, че животът ни не отразява вътрешното ни усещане за това кои сме ние. Стресът, страхът, усещането за смазаност и търсенето на одобрение от другите стават опора на живота ни.

    Кои са нездравословните (junk food) мисли, които най-често консумираме?
    Най-честите са страх, търсене на одобрение, самокритичност и др. Създала съм скала за всеки, който иска да разбере какво точно го спъва. http://emotionalobesity.com/scale_quiz/emotional-obesity/

    Как можем да заместим junk food мислите със захранващи идеи?
    Обърнете внимание с какви junk food мисли храните тялото си. Кое е нещото, което казвате на себе си и което ви обезсърчава? След това преценете дали това е вярно. Дали има друг начин, по който да погледнете на същата ситуация? Можете ли да погледнете на нея със съчувствие, с благодарност, като пуснете, като отстъпите….? Да, зависи каква е ситуацията, но целта е да приемете момента такъв, какъвто е, и после да решите как да го интерпретирате по начин, който ви окуражава, а не като ви обезсърчава.

    Как можем да се поддържаме в „емоционална форма“ всеки ден? Има ли фитнес за душата, който можем да практикуваме всеки ден?
    Да, всеки ден трябва да култивираме нашата осъзнатост. Да проверяваме всеки ден как се чувстваме. След това да поемем отговорност за това как се чувстваме. Ако се чувстваш стресиран, овладей го. След това можеш да започнеш да „отпускаш юздите“ и да не се опитваш да променяш или контролираш емоционалното си състояние, а по-скоро да се опиташ да разбереш защо си в състоянието, в което се намираш. Запитай се: „Защо съм ядосан?“ „Защо съм сърдит?“ Може би не си се наспал добре или имаш нужда от физическа активност. Може би в живота ти има конфликт, на който трябва да обърнеш внимание. Може би трябва да смениш работата си. Емоционалният ти живот ти дава насоки, които да следваш. За да започнеш процеса, опитай да живееш, следвайки своя глас поне за ден. Просто се опитай да бъдеш честен със себе си само за ден. Обърни внимание колко често се оправдаваш, търсиш одобрение или чувстваш вина. Всичко това са сигнали, че си изоставил своя автентичен глас за сметка на гласа на другите.

    Как можем да разберем какво ни спъва в живота?
    Запитай се какво искаш. Този въпрос наистина ще изкара на бял свят junk food мислите, с които се захранваш. Ако се затрудняваш да отговориш на този въпрос, гласът, който чуваш, мислите в главата ти – това е, което те спъва в живота. Запиши си ги и виж дали не можеш да ги преформулираш по начин, по който те да подкрепят целите ти.

    Казвате, че човек трябва да се довери, че пътят ще му се разкрие, макар и сега той да не е ясен. Важното е човек да тръгне по него. Но как може човек да е сигурен, че пътят ще му се разкрие?
    Това е въпросът на въпросите. Няма как да сме сигурни. И затова често не се доверяваме на своя вътрешен компас. Може би ни липсва увереността, че знаем какво искаме в действителност. Освен това често бъркаме страстта с действието. Всеки ден сме в движение. Движим се в някаква посока. Но много от нас не са на пътя си. Вървим по пътя, който някой друг е начертал за нас. Усещаме го, защото нещо не е както трябва. Има разминаване между това как искаме да изглежда животът ни и какъв всъщност е той. Всеки ден, всеки избор трябва да ни носи усещането за точния избор. Само така ще почувстваш, че вървиш по своя път. Разбира се, всички искаме резултатът да е видим веднага. Да се появи работата, за която жадуваме. Връзката, която желаем. Финансовият успех. Тези неща може да отнемат време. Така че не бъркайте пътя с резултата. Бъдете търпеливи.

    Споменавате, че в даден момент от живота сте запълнили всички кутийки от списъка с цели, но въпреки това не сте се чувствали удовлетворена. Как успяхте да влезете отново в „емоционална форма“?
    Моят емоционален фитнес се случи по трудния начин. Потънах във философията, която обичах в училище и която завърших по-късно. Четях и препрочитах най-добрите книги по философия, за самопомощ, спиритуалност. Взех каквото ми беше нужно и използвах живота си като научен експеримент, за да видя какво работи и какво не. С времето постигнах успех. Сега преподавам тези уроци на други в моята коучинг практика.

    Кога според Вас най-често губим автентичния си глас?
    Губим гласа си най-вече в рамките на семействата си. Не че родителите ни искат да ни навредят, но те ни налагат ценностите си толкова интензивно, че започваме да губим себе си. Веднъж след като това се случи, започваме да прибавяме още и още чужди гласове, така че от един момент нататък вече трудно чуваме себе си

    Как можем да овладеем изкуството на автентичността?
    Овладяването се постига чрез ежедневна практика. Научете се да се освобождавате от вината, негодуванието, гнева, осъждането. Нужна е и ежедневна осъзнатост по отношение на източника на мислите ни. Дали те произтичат от истинско ви Аз или не са в съответствие с ценностите ви? Изглежда просто на теория, но е трудно на практика, защото правим избори целодневно. Способността да спреш за малко, за да чуеш автентичния си глас, отнема време. Но веднъж успееш ли, вече си истински свободен. Животът ти започва да се променя. Животът става по-спокоен, по-лесен и се чувстваш стабилен въпреки външните обстоятелства.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 минути
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 1 час
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 4 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 6 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк