петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4428 прочитания

    Дигиталните умения са основна предпоставки за успех в професиите на бъдещето

    Експерти от ИТ бранша призоваваха за единна стратегия в сектора и адаптиране на образованието към нуждите на индустрията
    12 април 2017, 16:17 a+ a- a

    Дигитални умения, както и набор от личностни качества, са сред основните предпоставки за успех в професиите на бъдещето. Около тази теза се обединаха участниците  в тазгодишното издание на конференцията „Образование за професиите на бъдещето“. 

    Освен дигиталните и професионални компетенции, сред високо ценените качества от работодателите ще са адаптивност, инициативност, умения за работа в екип, ръководни и организационни умения и разбира се, умения за решаване на проблеми.  

    „Всяка професия в бъдеще ще има нужда от дигитални компетенции и това е неизбежен процес. Затова трябва да подготвим младото поколение навреме. С 36 групи по програмиране в 11 града на Детската Телерик Академия не целим да направи от всяко дете програмист. Мисията ни е да запалим интереса на децата към дигиталните технологии и да ги въоръжим с дигиталните умения и логическо мислене, които ще им помогнат да бъдат успешни и да се реализират в професията, която изберат“, коментира Петър Шарков, ръководител на младежките инициативи на Телерик Академия.

    „Има опасност в близките 10 години ИТ образованието да се приватизира в голяма степен, особено в столицата, и това ще застраши екосистемата в държавното образование. В момента са много малко ентусиастите като нас и Телерик акамедимия, които инвестират в човешки капитал и влизат в държавните училища и университетите, за да преподават и да обучават на нови технологии и умения. Доказано към момента е, че създаването и участието в образователни бордове, както и влизане на научен капацитет от компаниите в училищата и университетите, е работещ модел за успешно публично-частно партньорство“, убеден е Никола Вълчанов, научен ръководител в Програмиста, която е инициатор и партньор на бакалавърска програма по Софтуерно инженерство във ВТУ и организатор на множество стажантски програми и обучения.

    Според Петър Шарков и Никола Вълчанов, има нужда от по-стратегическа и единна колаборация между компаниите в ИТ сектора, които предприемат образователни инициативи, за да могат да се подготвят добре обучени кадри за нуждите на индустрията, а не само за конкретните нужди на отделни компании. 

    „През следващите двадесет години 47% от професиите подлежат на автоматизация, а в близките 10 години ще се използват четири пъти повече индустриални роботи. Образованието неминуемо ще се автоматизира и дигитализира. Технологичната революция ще се отразява все по-осезаемо върху пазара на труда и ще предопределя до голяма степен професиите на бъдещето. Съществуват данни, според които 65% от децата, които днес влизат в първи клас, в бъдеще ще се развиват в професии, които днес не можем да предвидим“, посочи Асенка Христова, научен експерт и съдружник в изследвателската агенция „Индъстри уоч“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 46 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 54 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 1 час
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research